Dostupni linkovi

Rusija: Napad na Iran je greška



Vojna operacija protiv Irana bila bi veoma opasna i gruba greška Zapada ocenio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. On je dodao da bi posledice takve operacije dalekosežno uticale na regionalnu i globalnu bezbednost.

"Vojno rešenje zadatka da se povrati poverenje u mirnodopsku prirodu iranskog nuklearnog programa po definiciji nije moguće", rekao je Rjabkov.

On je upozorio da to može da dovede do slabljena regionalne stabilnosti, da potrese globalnu ekonomiju i poveća rizik od "kompleksa negativnih faktora koji bi mogli da uzdrmaju temelje međunarodnog sistema".

"Verujemo da je to potpuno neprihvatljivo i ohrabrujemo partnere, sve one koji su poslednjih dana ponovo pojačali diskusiju na ovu temu da razmisle još jednom i iskažu maksimalnu uzdržanost", istakao je Rjabkov.

Rusija je juče izrazila zabrinutost zbog pokretanja proizvodnje obogaćenog uranijuma u iranskom postrojenju u blizini grada Kum, ali je tom prilikom, takođe, pozvala sve strane koje su uključene u rešavanje ovog problema na uzdržanost.
XS
SM
MD
LG