Dostupni linkovi

Iran optužuje SAD i Izrael za smrt naučnika


Iran: U bombaškom napadu ubijen nuklearni fizičar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
VIDEO: U bombaškom napadu u Iranu ubijen naučnik

Priredila: Mirjana Rakela

U Teheranu je 11. januara ubijen iranski sveučilišni profesor, kemijski stručnjak i direktor postrojenja za obogaćivanje urana u nuklearki Natanz. Iran je za ubojstvo odmah optužio Izrael i Sjedinjene Američke Države. Obje države negiraju takve optužbe.

Iranska agencija Fars javila je da su dvojica napadača na motociklu postavila magnetsku bombu na automobil u kojem se vozio 32 godišnji znanstvenik Mostafa Ahmadi Roshan. Motociklisti su se potom odvezli, nakog čega je bomba eksplodirala. U napadu je ranjeno još dvoje ljudi.

Iranski izvori ističu da se radi o terorističkom napadu. Mnogi naglašavaju da današnji napad uveliko podsjeća na prijašnja ubojstva znanstvenika koji su zaposleni u sklopu kontroverznog iranskog nuklearnog programa.

U sličnoj eksploziji prije dvije godine ubijen je Masoud Ali Mohammadi, profesor fizike na sveučilištu u Teheranu. Ubila ga je bomba postavljena na motocikl u blizini njegova automobila u trenutku kada je dolazio na posao.

Oko toga ubojstva bilo je nekih nejasnoća prvenstvno zbog profesorovih veza s opozicijskim liderima.

Za to ubojstvo je na smrt osuđen jedan Iranac, a vlasti su saopćile da je bio agent Mossada, tajne izraelske službe.

U julu prošle godine ubijen Darioush Rezaeinejad, student elektronike. On je navodno radio da razvitku visokonaponskih prekidača, koji su ključna komponenta u izazivanju eksplozije potrebne za pokretanje nuklearne bojeve glave. Kasnije se pokazalo da mladić ubijen greškom, zbog toga što je imao isto ime kao znanstvenik iz nukleranog postrojenja u Natanzu.

Posljednje ubojstvo se dogodilo u trenutku zaoštravanja odnosa Irana i Zapada . Službeni Teheran odbija pozive UN da prekine obogaćivanje urana koji mogu dovesti do izrade atomske bombe.

Međunarodna agencija za atomsku energiju 9. januara je saopćila da je Iran povećao proizvodnju obogaćenog urana za 20 posto i to u nuklearki Fordow blizi grada Qoma.

Usprkos međunarodnim sankcijama, Iran nastavlja razvijati nuklearni program, a u govoru na državnoj televiziji vrhovni iranski lider ajatolah Ali Khamenei je kazao da bez obzira na sve buduće sankcije, Iran neće mijenjati svoj nuklearni kurs.

Službeni Teheran ponavlja – nuklearni program je mirnodopski. Zapad naglašava iranski nuklearni program ima vojni karakter.
XS
SM
MD
LG