Dostupni linkovi

Bivši izvestilac UN traži zatvaranje Gvantanama



Bivši izvestilac UN za borbu protiv zlostavljanja Manfred Novak zahteva od SAD zatvaranje logora Gvantanamo povodom desete godišnjice od kada su u njega dopremljeni prvi zatvorenici.

Novak je, u intervjuu bečkom dnevniku 'Kurir', da aktuelni američki predsednik Barak Obama želi da zatvori ovaj logor.

"On nije imao podršku kongresa i imao je samo slabu podršku Evrope. Ne verujem da će u prvom mandatu još jednom pokušati da zatvori ovaj logor. Naravno pitanje je i koje će prioritete imati tokom mogućeg drugog mandata", ukazuje Novak.

Prema austrijskom ekspertu za međunarodno pravo Gvantanamo je simbol bezakonja Bušove administracije, zato što nije primenjen niti američko, niti međunarodno pravo.

"Pod Obamom postoje barem naznake da više nema zlostavljanja. Bezakonje, međutim, je ostalo. Rešenje ovog problema je izostalo", kritikovao je Novak.

On je dodao da stav Evrope nije uvek bio jasan. "Evropa nije pružila jasnu podršku zatvaranju logora prijemom većeg broja bivših zatvorenika. To nije bilo politički jako mudro", rekao je Novak.

Prva decenija 21.veka, kada je reč o ljudskim pravima, bila je katastrofalna, tvrdi austrijski ekspert.

"Prvi put je jedna vlada priznala zlostavljanje, i dovela u pitanje apsolutnu zabranu zlostavljanja. Zlostavljanje je postalo prihvatljivo, a njene posledice sistematski umanjivane", kazao je Novak
XS
SM
MD
LG