Dostupni linkovi

Mas: Traži se normalizacija odnosa a ne priznanje Kosova



Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas rekao je danas da njegova država nikad nije "očekivala" niti "tražila" od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

"Ono što nemačka država očekuje jeste da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom", rekao je Mas novinarima u Novom Sadu, posle ceremonije uručivanja sertifikata predstavicima opština u Vojvodini, koji su prošli obuku za pregovore stranim investitorima.

On je dodao da je u dijalogu Beograda i Prištine još samo ostalo otvoreno predstavljanje Kosova na regionalnim forumima.

"Srpski pregovarački tim me je ubedio da postoji dobra volja da se i pitanje regionalnog predstavljanja Kosova u dijalogu s Prištinom uspešno reši i ne sumnjam da će u Briselu biti postignut dogovor", istakao je Mas.

Nemački ambasador kaže da se u srpskoj javnosti nije na najbolji način shvatio "9. decembar!, odnosno odgadanje odluke o kandidaturi.

"Odluka koja je donesena prošog petka mora se shvatiti kao da je u pitanju samo odgadanje kandidature Srbiju u EU za tri meseca. Srbiji je ostalo da u tom vremenu uradi još neke stvari, posle čega će u martu 2012. godine automatski steći status kandidata za ulazak u EU", pojasnio je Mas.
XS
SM
MD
LG