Dostupni linkovi

EU: Pregovori s C. Gorom zavise od vladavine zakona



Neizvesna odluka Evropske unije o početku pregovora o prijemu Crne Gore je povezana s prioritetom vladavine prava i to se razmatra u razgovorima koje crnogorski premijer Igor Lukšić danas i sutra vodi s čelnicima EU u Briselu.

To proizlazi iz objašnjenja koje dao Peter Stano, predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea koji će se s Lukšićem sastati na radnoj večeri.

Stano je naglasio da je "i dalje na snazi preporuka Evropske komisije Savetu ministara EU da se pokrenu pregovori s Crnom Gorom o članstvu".

Ali, dodao je da "države-članice EU treba da o tome odluče", dok "Evropska komisija smatra da je Crna Gora spremna za pregovore".

"Odobravanje pokretanja pregovora nije kraj procesa", objasnio je Fileov portparol, "već početak mnogo zahtevnijeg postupka, u kojem će veoma snažan naglasak biti stavljen na dva važna poglavlja pregovora, veoma značajna za vrednosti Evropske unije i, naravno, od koristi za građane".

To su poglavlja pregovora 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, delotvornosti pravosuđa i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG