Dostupni linkovi

Zategnuti odnosi SAD i Pakistana



Odnosi SAD i Pakistana su u najgorem stanju u istoriji, posle NATO vazdušnog napada u kome su poginula 24 pakistanska vojnika, izjavio je šef američkog vojnog združenog štaba general Martin Dempsi (Dempsey) britanskoj ITV njus (news).

On je istakao da je bes Pakistana opravdan s obzirom na gubitke ljudskih života.

Međutim, odbio je da se izvini, rekavši tokom puta u London da još nije dovoljno informisan o incidentu i da je u toku američka vojna istraga.

Pakistanska vojska je saopštila da napad nije bio ničim izazvan, ali su jedan zapadni zvaničnik i jedan avganistanski pripadnik bezbednosti u nedelju rekli da su NATO trupe odgovorile na vatru sa pakistanske strane granice prema Avganistanu.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani rekao je sinoć da nema više "uobičajenog poslovanja" sa SAD. "Treba nešto više da bi se moj narod zadovoljio", rekao je on i dodao da se "ne može dobiti nijedan rat bez podrške narodnih masa".

Incident na granici je blokirao pokušaje SAD da izglade krizu u odnosima sa vladom u Islamabadu, posle ubistva Osame bin Ladena u maju i stabilizuju region pre povlačenja vojske iz Avganistana.

Zbog ubistva vojnika Pakistan je zatvorio puteve za snabdevanje savezničkih snaga u Avganistanu. Dempsi je rekao da SAD mogu da reše problema zbog zatvaranja puteva korišćenjem alternativnih ruta.

Pakistan je saopštio da je naredio SAD da isprazne bazu iz koje upućuju bespilotne letilice za akcije u Avganistanu.

Dempsi, koji je odbio da prizna korišćenje bespilotnih letilica iz te baze, rekao je da bi taj korak "ozbiljan čin u pogledu naših odnosa".
XS
SM
MD
LG