Dostupni linkovi

Tusk najavljuje nepopularne mere i kritičnu 2012



Poljski premijer Donald Tusk poručio je danas Poljacima predstavljajući program svoje nove vlade u Sejmu da ih čekaju nepopularne mere i reforme, kritična naredna godina, kao i da Poljska treba da se bori da bude u centru
odlučivanja u Evropskoj uniji, a ne da se od nje izoluje na periferiju.

Kao cilj za naredne četiri godine vlade Tusk je danas naveo smanjenje budžetskog deficita ispod tri odsto BDP-a naredne godine, a na jedan odsto na kraju mandata vlade.

Reforma penzijskog sistema poštedeće većinu siromašnih penzionera, ali preduzeća mogu da očekuju povećanje doprinosa za penzijsko osiguranje.

Poljaci treba po rečima premijera da se pripreme da će kasnije odlaziti u penziju i to tako da do 2020. godine muškarci rade do 67 godine starosti.

Uštede nova Tuskova vlada traži i u doprinosima za socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje za poljoprivrednike, koje je do sada plaćala država, a ubuduće će ih plaćati samo vlasnicima najmanjih imanja do veličine šest hektara.

Od naredne godine poljoprivrednici će početi da plaćaju poreze kao i svi ostali Poljaci.

S obzirom na to da je predviđena debata do ponoći i odgovori premijera na poslanička pitanja o poverenju novoj vladi Donalda Tuska, poslanici će glasati sutra.
XS
SM
MD
LG