Dostupni linkovi

Tahiri: Prihvatljivo integrisano upravljanje granicom



Šefica delegacije Kosova u razgovorima s Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je da je za Kosovo prihvatljiv predlog posrednika EU Roberta Kupera o integrisanom upravljanju granicom.

Tahiri je u intervjuu za prištinski "Epoka e re" ocenila da je takav sporazum u skladu sa ustavnim rešenjima na Kosovu.

Šefica prištinskog tima je rekla da se takav model ostvaruje između Albanije i Makedonije, kao i da se priprema i u odnosima između Albanije i Crne Gore.

"U principu smo dali saglasnost da se ovaj model ostvaruje i sa našim susedom Srbijom", kazala je Edita Tahiri i dodala da ne vidi nikakve smetnje da se taj sporazum ostvari i sa Beogradom.

Taj predlog je, prema njenim rečima, za sada samo na nivou idejnog predloga, dok će se kasnije na međudržavnom nivou razgovarati o utvrđivanju pojedinosti ostvarivanja sporazuma.

Prištinski mediji su javili da se predlog Kupera zasniva na dokumentu o integrisanom upravljanju granicom koji je 2007. godine izradila Evropska komisija.

Predlog predviđa da se nove kontrolne tačke uspostave u neutralnoj zoni gde bi zajedno radili pripadnici policije Kosova, Srbije i Euleksa.

Kontrolu bi nadgledao Euleks koji bi bio i garant ostvarivanja sporazuma.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović nije u izjavi za agenciju Beta 8. novembra želeo da komentariše predlog o integrisanom upravljanju administrativnom linijom sa Kosovom.
XS
SM
MD
LG