Dostupni linkovi

Čeka se primena sporazuma o carinskim pečatima


Izvozni dokument vina "Stone Castle"
Izvozni dokument vina "Stone Castle"
Nadie Ahmeti

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je u sredu da će sporazum sa Beogradom o carinskim pečatima početi da se sprovodi od 16. septembra.

Tači je na sednici vlade kazao da će, što se tiče severa Kosova, to značiti lociranje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na punktove 1 i 31, kod Jarinja i Brnjaka.

On je poručio stanovnicima severa Kosova da treba da budu smireni i da te mere neće biti uperene protiv njih, već da predstavljaju "sprovođenje zakona i Ustava Kosova".

Tači je najavio i akciju borbe protiv kriminala na severu Kosova.
Potpredsednica vlade Kosova Mimoza Kusari-Lila kaže za RSE da primena zavisi od relevantnih institucija, kao što su carina i kosovska policija.

"Naravno da treba da osiguramo da je sve u skladu sa procedurama, da je dokumentacija prihvaćen, kao što su prateće dokumentacije i druge pripreme za slobodu prometa robe u Srbiji ili preko Srbije u zemljama Evropske unije", kaže Kusari.

Sa druge strane, carina Kosova je već završila neophodne pripreme, kaže Naim Huruglica, generalni direktor carine.

"Završili smo pripreme, ali mislim da će biti malo teško da počne primenjivanje sporazuma, ako se ne funkcionaliziraju i dva granična prelaza na severu Kosova", kaže Huruglica.

Mullabazi Šani, direktor vinogradskog produzeća "Stone Castle", izrazio je skepticizam u vezi realizaciji dogovora između Kosova i Srbije o carinskim pečatima, jer se dogovor ne odnosi i na pet pratećih dokumenata za izvoz robe, u kojima ima simbola državnosti Kosova.

Ovo produzeće je jedna od kompanija koje su pretrpele najveće gubitke od 2008. godine, kada je Srbija zabranila ulazak robe sa Kosova na svoje tržište i nije dozvolila čak ni tranzit robe.

Odgovor istom merom

Mullabazi međutim kaže da jedva čeka da vidi da li će se situacija promeniti.

"To ćemo odmah potvrditi kada počne primenjivanje sporazuma, počećemo sa izvozom naših proizvoda, da vidimo ima li rezultata. Nisam veliki optimista", kaže Mullabazi .
Mimoza Kusari-Lila, ministrica trgovine u Vladi Kosova, 12. mart 2008.

Agim Šahini, predsednik Kosovske Alijanse za Biznis, izjavio je RSE da dogovor postignut između Prištine i Beograda, nije jasan.

On ne veruje da će Srbija prihvatiti i prateće dokumente robe za izvoz.

"Ako sertifikat gde piše Republika Kosovo nije prihvaćen, što sumnjam da će Srbija prihvatiti, jer to nije deo dogovora, to bi stvorilo probleme za kosovski biznis", rekao je Šahini.

Ministrica trgovine i industrije i zamenica premijera Kosova, Mimoza Kusari-Lila, priznaje da tokom pregovora u Briselu nije bilo rasprave o detaljima pratećih dokumenata.

Kusari naglašava da će za svaku prepreku od srbijanskih vlasti, Kosovo odgovoriti recipročnim merama.
XS
SM
MD
LG