Dostupni linkovi

Jeremić u fotelji i pored diplomatskih gafova


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Samo dan pošto ga je predsednik Srbije javno kritikovao zbog retorike na račun hrvatske premijerke Jadranke Kosor, šef diplomatije Vuk Jeremić, kao da se ništa nije ni zbilo, predstavlja Srbiju u Njujorku na sednici najvažnijeg tela Ujedinjenih nacija, Saveta bezbednosti. Istražujemo zbog čega Jeremić, i pored brojnih ispada i nediplomatskih poteza kojima je, po mnogima, naneo štetu samo Srbiji, još uvek sedi u fotelji.

Retko je ko u Srbiji uočio nešto čudno u tome što predsednik Srbije i lider vladajućih Demokrata Boris Tadić javno preko medija kori svog ministra Jeremića zbog izjave koja je pre nekoliko dana ozbiljno zaoštrila odnose na liniji Beograd-Zagreb. Kratko se oglasio samo predsednik Spoljnoplitičkog odbora Skupštine Srbije i funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, bez pominjanja konkretnih imena.

„To je, rekao bih, neka vrsta političke nezrelosti nekih aktera koji u tome učestvuju. Tako se ne razgovara među državnim funkcionerima“, kaže Mićunović.

Podsećamo, Tadić se nakon Jeremićeve izjave - „kome je Jadranka Kosor prijatelj, ne trebaju mu neprijatelji“, a povodom posete hrvatske premijerke Kosovu, ogradio od ovakve retorike srpskog šefa diplomatije.

„Za mene su određeni stavovi, odnosno izjave koje su u poslednjim danima izneli i ministar inostranih poslova Srbije i premijerka Hrvatske apsolutno neprihvatljivi“, rekao je Tadić.

Predsednik tako nije propustio da u isti kontekst smesti i Jadranku Kosor, koja je revolt srpskog ministra izazvala porukom da su Kosovo i hrvatski narod stari prijatelji. Legitimno je i demokratsko pravo predstavnice države koja je priznala Kosovo da sa tom zemljom gradi odnose kakve želi, podsetiće ga neki analitičari.

A Jeremić svojim izjavama šteti Srbiji i krajnje je vreme da zemlja ozbiljno preispita svoju spoljnu politiku, "ne samo sadržajno, već i personalno“, kaže predsednica Centra za evroatlanske studije Jelena Milić. Ona navodi i da šef diplomatije ne nastupa samostalno, a sve i da je tako, odgovornost vidi i u predsedniku Tadiću koji ga je na to mesto postavio.

„Ako je to krenulo sa klackalicom dobar – loš policajac, i ako je Tadić postavio Jeremića kao jednog mladog lava i jastreba u tom periodu, mislim da bi sada morao to da preseče jer zaista postaje zaista potpuno kontraproduktivno. Ako Srbija hoće da nastavi politiku i evropskih integracija i zaštite Srba na Kosovu, sada je trenutak da redefiniše svoju politiku, ne samo u smislu sadržaja, nego i u smislu toga ko je sprovodi“, ocenjuje Jelena Milić.

Zastrašivanje i zbunjivanje

Smena Vuka Jeremića česta je tema u javnosti, ali i pored brojnih nediplomatskih ispada, konktretnih mera protiv šefa diplomatije nije bilo. Spoljnopolitički analitičar Vatroslav Vekarić ne veruje ni da će ih biti.

„Lično ne verujem da će ga Tadić smeniti zato da to neslaganje sa njim ne bi dobilo previše, da tako kažem, brutalni oblik. Ali, u svakom slučaju mislim da će on biti, kao što uostalom već jeste, potpuno marginalizovan u svim bitnim akcijama naše spoljne politike“, kaže Vekarić.
Vuk Jeremić i Boris Tadić

Ipak Vuk Jeremić predstavlja Srbiju na sednici najvažnijeg tela UN, Saveta bezbednosti, gde se raspravlja o stanju na Kosovu. Vekarić, međutim, navodi da je posao u Njujorku relativno rutinski, bez obzira na to što je tema značajna.

„Mislim da Jeremić neće imati nikakvu ulogu kada je reč o suštinskim razgovorima sa glavnim partnerima u Evropskoj uniji, Americi, pa i u Rusiji“, ocenjuje Vekarić.

Zbog čega ga onda Boris Tadić još uvek drži na tom mestu?

„Evolucija Vuka Jeremića govori da su razlozi zbog kojih ga Boris Tadić i dalje trpi, ili ga usmerava u tom pravcu, igranje na crveno i crno. Pored zastrašivanja zapadne međunarodne zajednice – ako ne mi, dobićete Tomu Nikolića - verujem da Tadić ima još jednu taktiku, a to je da svoje partnere plaši ili zbunjuje porukom – ako nećete umereno krilo DS-a, možete da dobijete i ovo oštrije. Vuk Jeremić nema rejting samo unutar tog tvrđeg krila stranke, već i među biračima koji bi tradicionalno pripadali DSS-u ili Srpskoj naprednoj stranci,“ kaže Jelena Milić.

Da li treba smeniti šefa diplomatije ili ne, pitanje je koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zamolili smo za komentar i Beograđane:



Ako ništa drugo, Vuku Jeremiću je, kao retko kom političaru, uspelo da bude u centru svakodnevnih – može se reći i čaršijskih – rasprava. Sam je tome mnogo doprineo i time što se ne drži samo politike, od nedavno je na primer u centru rasprave vezane za čelna mesta u Teniskom savezu. On ignoriše kritike i udarce, očigledno spreman da tera po svome, u čemu, za sada, niko ni ne pokušava da ga spreči.
XS
SM
MD
LG