Dostupni linkovi

Jevremović: Neće biti krupnih odluka u Savetu bezbednosti UN


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Nakon jednodnevnog odlaganja zbog prilika nastalih uraganom Ajrin, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u utorak na sednici u Njujorku razmatra izveštaj generalnog sekretara o stanju na Kosovu.

Prvi put kao predstavnik Unmika na sednici učestvuje novi šef te misije, avganistanski diplomata Farid Zarif.

Srbiju predstavlja ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je najavio da će Beograd na toj sednici tražiti osudu, kako je naveo - jednostrane upotrebe sile na severu Kosova.

Iz Prištine je u Njujork otputovao šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj koji je najavio da će tražiti da Srbija rasformira institucije na Kosovu.

Nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović, suprotno očekivanjima nekih od ovdašnjih zvaninika, za RSE kaže da se na SB teško mogu očekivati veliki obrti.

"Savet bezbednosti ne donosi odluke tako lako, za svaku krupšniju odluku je pottrebna saglasnost većine, u svakom slučaju stalnih članica SB. Nije realno očekivati neku novu rezoluciju i najviše čemu se može nadati jeste jedno predsedničko saopštenje. Verujem da će SB zauzeti jedan srednje umerni stav, da će se založiti za nastavka pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, zatim, uzdržavanje od nasilja, tako da se ništa dramatično ne može očekivati, prosto, nije takav situacija, ali sednica ima jedan značaj koji drži pitanje Kosova u fokusu pažnje međunarodne javnosti".

RSE: Kada su u pitanju zahtevi Beograda i Prištine, znamo da će Beograd tražiti, kako kažu, osudu nasilja na severu Kosova, a Priština je najavila da će tražiti ukidanje paralelnih institucija. Šta se tu može očekivati?

Jevremović: Verujem da će se SB složiti oko toga da se osudi nasilje i da se ne zaoštrava situacija. A, ukidanje paralelnih institucija je krupna politička odluka i smatram da u SB još uvek nije zrela situacija da se o tome odlučuje.

Jeremić gubi sve uloge

Srbiju u Njojoruk predstavlja Vuk Jeremić, samo dan nakon što ga je Boris Tadić javno kritikovao.
Vuk Jeremić, ministar spoljnjih poslova Srbije, Banjaluka, 03. novembar 2010.
Spekulacije o mogućoj smeni Jeremića su sve češće, a ostaje da se vidi da li bi nakon direktnih packi koje mu je zadao Tadić, tako nešto moglo i desiti.

Spoljnopolitičkog analitičara i savetnika u Spoljnopolitičkom savetu Ministarstva inostranih poslova Vatroslava Vekarića smo pitali – da li je vreme da Jeremić ode?

„Smatram da je Jeremić zaslužio kritiku koju je dobio i da je već dulje vreme, ono što on radi kao ministra spoljnjih poslova, zaslužuje jedno preispitivanje. Mada, ja lično ne verujem da će ga Tadić smeniti da to ne slaganje ne bi dobilo baš previše brutalni oblik, ali mislim da će biti, kao što već i jeste, potpuno marginalizovan u svim bitnim akcijama spoljne politike".

RSE: Da li je moguće govoriti o marginalizaciji ako znamo da Vuk Jeremić predstavlja Srbiju na sednici SB UN. Nije li Srbija malo u apsurnoj situaciji – imamo predsednika koji otvoreno kritikuje šefa diplomatije, a isti taj šef diplomatije dan kasnije odlazi u UN?

Vekarić: Posao u Njujorku je jedan relativno rutinski posao, bez obzira što je tema značajna, ali mislim kada govorim o samim pregovorima i suštinskim razgovorima sa glavnim partnerima u EU, Americi, pa i Rusiji mislim da Jeremić neće imati više nikakvu ulogu.
XS
SM
MD
LG