Dostupni linkovi

EULEX: Istraga kad stignu dokazi o Martijevim navodima


Pripadnici EULEX policije
Pripadnici EULEX policije
Bez obzira što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope u utorak usvojila rezoluciju na osnovu izveštaja Dika Martija, i tako pozvala međunarodnu zajednicu i vlasti u Prištini, Tirani i Beogradu da sprovedu istragu o navodnom neljudskom postupanju i ilegalnoj trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, iz EULEX-a kažu da ona neće početi sve dok se ne dostave dokazi o optužbama iz izveštaja.

Iako su se na Kosovu složili da istraga navoda treba da počne, EULEX i dalje čeka dokaze. Portparolka ove misije, Alexandra George, kaže da bez konkretnih dokaza, EULEX ne može otpočeti istragu.
Dik Marti tokom sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj je usvojena rezolucija na osnovu njegovog izveštaja, 25. januar 2011.

„EULEX neće sprovesti istragu u vezi sa navodima koje se pominju u izveštaju Dik Martija dokle god ne dobijemo konkretne dokaze. EULEX je poslao dva pisma g. Martiju, putem kojih smo zatražili da dostavi tužilaštvu koje je u sklopu EULEX-a bilo kakve informacije ili dokaze o svojim navodima. Do sada, ništa nismo primili, i trenutno ne postoji istraga u vezi sa tim“, kazala je George.

Još uvek nije sigurno kad i ko će sprovesti celu istragu. Human Rights Watch je prethodno predložio da EULEX imenuje nezavisnog istražitelja koji bi utvrdio navode iz Martijevog izveštaja, a čije bi sedište trebalo da bude van Kosova i Albanije.

Istraživac u Human Rights Watch-u, Vanda Trodzinska Van Genderen, navodi da je na EULEX-u da započne istragu oko ovog pitanja. Ona naglašava i potrebu da ova misija dobije sve informacije i dokaze na kojima je zasnovan izveštaj Martija, te je dodala da glavni cilj istrage treba da bude razjašnjavanje svih optužbi pomenutih u tom izveštaju.

„Treba da počne od njih, i oni treba da znaju na osnovu čega je sastavljen taj izveštaj“, navodi ona.

Van Genderen dodaje da istrage koje su već sprovedene u vezi sa sumnjama u trgovinu ljudskih organa na Kosovu i u Albaniji, nisu u potpunosti mogle da uklone te sumnje, zbog nedostatka saradnje državnih vlasti u ove dve zemlje. Po njoj, ta saradnja je neophodna istragu EULEX-a.

“Misiji EULEX-a je potrebna veća saradnja i politička volja da bi imala poverenje i kako bi se ovo uradilo na ispravan način“, kazala je ona.
XS
SM
MD
LG