Dostupni linkovi

Beograd zadovoljan, očekuje se istraga


Zgrada Vlade Srbije, foto: Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije, foto: Vesna Anđić
Beograd očekuje istragu nakon usvajanja Rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) kojom se međunarodna zajednica i vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

Dobro je što je Rezolucija usvojena bez mnogo promena, kaže za RSE Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
Oliver Ivanović: Ne mislim da će mnogi odmah i automatski promeniti odnos prema kosovskoj nezavisnosti, ali sam siguran da će promeniti odnos prema pojedincima.

„To je siguran znak da će neko na Kosovu i u Tirani ovim pitanjem morati da se bavi. Naše ministarstvo i nadležno tužilaštvo u Beogradu će sasvim sigurno pomoći da se dođe do prave istine“, kaže Ivanović u prvoj zvaničnoj reakciji Beograda na odluku PS SE.

Ivanović misli da će ovaj izveštaj sasvim sigurno promeniti sliku i percepciju problema na Kosovu.

„Ne mislim da će mnogi odmah i automatski promeniti odnos prema kosovskoj nezavisnosti, ali sam siguran da će promeniti odnos prema pojedincima. Uostalom to je i bio cilj jer je Dik Marti veoma pažljivo sročio svoj izveštaj i između ostalog personalizovao krivicu. On je ukazao na pojedince“, zaključuje Ivanović.

Značaj rezolucije


Za člana delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Željka Ivanjija ishod rasprave je bio očekivan.
Željko Ivanji, foto: Vesna Anšić

„Sa ovolikom podrškom Rezoluciji smo prezadovoljni. Ono što je takođe važno to je da je Dik Marti na Pravnom komitetu Saveta Evrope tražio ovlašćenje da dostavi dokaze EULEKS-u koje je izneo u izveštaju. To je dokaz da on raspolaže njima i da želi da ih dostavi ali za to mu je formalno pravno bilo neophodno ovlašćenje“, objašnjava Ivanji.

„Beograd sada očekuje sprovođenje istrage. To je najmanje što sada možemo da tražimo, ali to sad nije samo naš zahtev nego zahtev SE“, kaže on.

Iako rezolucije SE nisu obavezujuće, stručnjak za međunarodno pravo Radoslav Stojanović kaže za RSE da je njen značaj vrlo veliki.

„Države moraju da se ponašaju prema njima. Ja očekujem otvaranje istrage“, tvrdi Stojanović.

Značaj ove rezolucije Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke vidi i u vezi sa sledećom rezolucijom SE o zaštiti svedoka u suđenjima za ratne zločine na Kosovu.

„Prvo što ohrabruje i poziva sve da procesuiraju ratne zločine. Mislim da ova Rezolucija stvara mogućnost da se jedno pitanje, to je pitanje uloge OVK konkretno Dreničke grupe, rasvetli sa više strana. Treće što je po meni mnogo važnije za sadašnjost i budućnost tiče se organizvanog kriminala u domenu trgovine ljudskim organima“,
objašnjava Janjić.

„I što je najvažnije“ kaže dalje Janjić, „ako bude došlo do procesuiranja to znači da se jedan znak pitanja koji već dugo dugo postoji, a to je da li su vođe kao Hašim Tači umešane u ratne zločine, može konačno razrešiti bilo vođenjem procesa ili jednostavno odbacivanjem od strane tužilaštva. Da se to raščisti da bi se time relaksirala politička scena Kosova“, zaključuje Janjić.

Bh. delegacija o Martijevom izveštaju

Bh. delegacija o Martijevom izveštaju

Dženana Karabegović

Azra Hadžiahmetović
, članica bh. delegacije, kaže za RSE da ne podržava dokument Dika Martija o trgovini organima na Kosovu. Ona smatra da je izvještaj pun navoda, te da Marti, tek nakon što je sastavio izvještaj, traži detaljnu istragu.

“Cijenim da je trebalo prvo uraditi detaljnu istragu, a onda dokument ovakve vrste sa rezolucijom. I ono što sam očekivala, praktično sa ovakvom rezolucijom i ovakvim dokumentom rasprava se pretvorila u političku raspravu. Dato je dosta prostora delegaciji prije svega iz Srbije, a jednako tako i dijelu bh. delegacije da vode političku raspravu, da stavljaju u pitanje status Kosova”, rekla je Hadžiahmetović.

Za razliku od Azre Hadžiahmetović, Martijev izvještaj podržavaju Mladen Ivanić i Milica Marković, također članovi bh. delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. U svom govoru Ivanić, kako ističe, akcentira ulogu međunarodnih institucija.

“I druga teza na kojoj ću posebno insistirati je šta sad, šta nakon ovog izvještaja. Ako ovo ostane samo jedno lijepo slovo na papiru i za pola godine bude zaboravljeno, onda to znači da se zločin isplati. Prema tome mislim da je ključ sada obezbijediti jednu neutralnu međunarodnu istragu koja će sve ove stvari provjeriti do kraja i odgovorne kazniti”, kazao je Ivanić.

Bosanskohercegovačka delegacija nije usaglašavala stavove uoči sjednice Parlamenarne skupštine Vijeća Evrope o pitanjima o kojima će ovih dana biti raspravljano. I to nije presedan ako se u obzir uzme činjenica da niti jednom do sada naš sastav u ovoj evropskoj instituciji nije imao jedinstven stav ni onda kada su na dnevnom redu bila pitanja vezana za BiH.

Koliko se različiti bh. stavovi prenosi i van granica BiH najbolje ilustruje govor Milice Marković u utorak. Iako se cijeli dan govorilo o Kosovu, članica bosanskohercegovačke delegacije, cijeli slučaj je poistovjetila sa Bosnom i Hercegovinom, pominjući zločine u ovoj državi tokom rata. Nakon što je tri puta opomenuta, njeno izlaganje je prekinuto.
XS
SM
MD
LG