Dostupni linkovi

Priština zahteva saradnju Beograda oko otkrivene grobnice


Mesto na kojem je locirana masovna grobnica u Raškoj
Mesto na kojem je locirana masovna grobnica u Raškoj
Rame Manaj, zamenik premijera Kosova koji rukovodi sastancima vladine komisije za nestala lica danas je izjavio da vlasti na Kosovu nemaju tačne informacije o proceduri koja sledi nakon otkrivanja masovne grobnice sa telima Albanaca u Raškoj, ali je naglasio da je sada već potvrđena informacija o postojanju te grobnice.

“Očekujemo saradnju između naše grupe za dijalog i one srpske. Očekujemo, tražimo i nadamo se da će biti saradnje u istražnoj proceduri kao i u ekshumaciji tela”, rekao je Manaj.

On je dodao se još uvek ne zna ko će predvoditi istragu ali će se od srpske vlasti zatražiti da tome prisustvuju i kosovski eksperti. Međutim, Manaj još nije siguran kada će se to desiti.

Što se tiče saradnje sa Srbijom, Manaj je rekao da je do sada bila izražena više usmena spremnost za saradnju, ali otkriće ove grobnice govori da srpska strana sada već priznaje počinjen zločin.
Avio snimak mesta na kome je locirana masovna grobnica u Raškoj. Foto: Tužilaštvo Srbije za ratne zločine

“Sama potvrda masovne grobnice konačno znači da se priznaje da su se na Kosovu desila ubistva, ali i to da je bilo napora da se taj zločin sakrije. Ovo je i rezultat saradnje sa međunarodnom zajednicom. Sigurno su EU ali i EULEX vršili pritisak na srpsku vlast da se najzad prizna i identifikuje jedna masovna grobnica.”


Manaj je rekao da je ubeđen da postoji još masovnih grobnica zato što se još uvek ne zna o sudbini 1860 lica. Ako u grobnici u Raškoj ima najmanje 250 tela, onda se 1.610 vode kao nestalo, kazao je Manaj.

On je dodao da se zasad sumnja da postoji još jedna masovna grobnica u Medveđi.

“Verovatno ima i ostalih grobnica o kojima srpska vlast zna i ima za odgovornost da pruži informacije o tome”
, zaključio je on.

O grobnici u Raškoj se znalo i ranije

Na konferenciji za novinare vladine komisije za nestale osobe održanoj u utorak, Prenk Gjetaj, predsednik komisije, izjavio je da se o grobnici znalo još od ranije i da se na njoj radilo još od 2005. godine.

“Mi kao komisija u delegaciji Prištine predali smo radnoj grupi delegacije Beograda, putem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, naš zahtev za sumnjivo mesto, sa činjenicama, fotografijama i tačnim dokazima o tome gde sumnjamo da se nalazi lokacija masovne grobnice, opisana je od strane svedoka. Ali to se ne slaže sa brojem tela koji je Srbija objavila, 250. Mi imamo informacije da se tu nalaze dve masovne grobnice, jedna od 300, a druga od 150 tela.”


Gjetaj je također dodao da EULEX nije nikad obavestio ovu komisiju da poseduje bilo kakve informacije.

Akademik Pajazit Nushi, inače rukovodilac delegacije iz Prištine koja pregovara sa delegacijom Srbije u vezi nestalih lica, zatražio je hitan sastanak sa delegacijom Srbije.

“Došao sam danas kako bi zatražio hitan sastanak sa delegacijom Srbije kako bi se informisali o tome šta je do sada otkriveno, i da zatražim angažovanje eksperata obe strane u ubrzavanju identifikacije tela ili njihovih ostataka."

Mi kao komisija treba da podnesemo zahtev o tehničkom pristupu terena, da budemo deo tog terena i da damo predlog, posto se već zna da se radi o albanskim leševima, da ti leševi budu prebačeni na naš institut gde bismo zajedno radili pošto imamo i volju i uslove i bliže je Prištini.
Nushi je pozdravio informaciju o pronalasku grobnice, ali je rekao da put kojim je informisan nije bio prikladan zato sto je očekivao da će sama delegacija putem njihovog posrednika, međunarodnog komiteta Crvenog krsta, informisati kosovsku delegaciju.

“Mi nemamo nijednu zvaničnu informaciju od srbijanske delegacije”.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa akademik Nushi je rekao da su kosovske vlasti ubeđene za postojanje ostalih neotkrivenih grobnica te da se te sumnje kreću od nekih verodostojnih podataka te do podataka koje trebaju tek proveriti.

“Od onih koji su verovatni podaci to su Perućac, Medveđa, okolina Raške, isto tako Obilić, zapravo Belaćevac. I u Makedoniji imamo više verodostojnih podataka ali do sad nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njima,” rekao je Nushi.

Arsim Gerxhaliu, član vladine komisije za nestala lica i direktor Odseka za nestala lica i sudsku medicinu, objašnjava kakva je dalja procedura:

“Mi kao komisija treba da podnesemo zahtev o tehničkom pristupu terena, da budemo deo tog terena i da damo predlog, posto se već zna da se radi o albanskim leševima, da ti leševi budu prebačeni na naš institut gde bismo zajedno radili pošto imamo i volju i uslove i bliže je Prištini. “

Na osnovu prethodno objavljenog izveštaja Fonda za humanitarno pravo o stradalima i nestalima tokom konflikta na Kosovu, u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, ukupan broj ubijenih, stradalih i nestalih lica je 13.421. Od ovog broja, 10.533 su lica albanske nacionalnosti, dok se danas nestalim smatra 1860 osoba.

******
Pročitajte i ovo
Organizacija „Majke plaču“ u potrazi za istinom
U Raškoj pronađena grobnica sa telima kosovskih Albanaca
Počelo ispitivanje sumnjive lokacije u Medveđi
Moguće postojanje neotkrivenih masovnih grobnica u Srbiji
XS
SM
MD
LG