Dostupni linkovi

U Raškoj pronađena grobnica sa telima kosovskih Albanaca


Raška - lokacija novootkrivene grobnice, 10.maj 2010.godine. Fotografije uz tekst:Enes Halilović
Raška - lokacija novootkrivene grobnice, 10.maj 2010.godine. Fotografije uz tekst:Enes Halilović
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca ubijenih u periodu između 1998. do 1999. godine, rekao je za RSE program zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

„Zahvaljujući saradnji s EULEKS-om prema našim informacijama imamo grobnicu u predelu Raške, oko 250 tela. Radi se o telima Albanaca. Nedavno, ako se sećate pre jedno dve godine se tražila ta grobnica, imali su svedoka koji je ukazivao na to da se ona tu negde nalazi...Međutim u tom trenutku ona nije pronađena. Sada mislimo da imamo pravu lokaciju i učinićemo sada sve da što pre dođe do tehničke realizacije, da se ta tela izvade i da se, naravno, uz regularnu proceduru, predaju njihovim rodbinama“, rekao je Vekarić.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se očekuje da će iskopavanja početi ubrzo i da se zasad ne zna ko je ubio te ljude i izvršio prebacivanja tela.

"Ovo je naša obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama. Podsećam vas da je naš cilj zadovoljenje pravde za žrtve i da njihove porodice imaju pravo bar da sahrane svoje najmilije", istakao je Vukčević.

On je takođe rekao da očekuje da će dobiti odgovor na pitanje šta je sa blizu 500 nestalih Srba i znatno povoljniju situaciju u procesno-pravnom smislu u
Raška - u blizini lokacije novootkrivene grobnice, 10.maj 2010. godine
predmetima u kojima se procesuiraju zločini na Kosovu.

Grobnica ispod zgrade i betoniranog dvorišta

Novootkrivena grobnica u Raškoj nalazi se na mestu na kome je podignuta zgrada preduzeća “Kosmet put” i to upravo 1999. godine, odnosno neposredno pošto su tela ubijenih Albanaca tu zakopana. Zgrada preduzeća nalazi se na oko 12 kilometara od Raške prema Leposaviću i oko kilometar od kontrolnog punkta MUP-a Srbije.

Utvrđeno je da se grobnica nalazi delimično ispod izgrađene zgrade “Kosmaj puta” i delimično ispod dvorišta koje je betonirano.

Kako s lica mesta izveštava dopisnik RSE programa Enes Halilović, trenutno na mestu utvrđene grobnice nema nikog osim radnika samog preduzeća “Kosmaj put” koji kažu da ništa ne znaju o tome da su upravo ispod njih, na mestu gde sede, nalaze tela ubijenih kosovskih Albanaca.

Halilović je rekao da je pre tri godine na istom mestu samo pedesetak metara dalje već bila potraga za grobnicom na osnovu tadašnjih informacija, ali da ništa nije nađeno.

Radnik “Kosmet puta” Aleksandar Miletić za RSE program kaže da o postojanju grobnice ne zna ništa i da ih do sada nije kontaktirao niko iz policije ili tužilaštva.

“Znamo da su pre neku godinu tražili masovnu grobnicu tamo u jezeru. Nisam znao da je ispod zgrade. Ne znam, još nemam nikakav dopis nemamo, niko nam se nije obratio.”

RSE: Kakva je situacija sada u Rudnici?

“Normalna je, znamo samo da imamo TV ekipa, da je došla policija i to je to što znamo. Direktori nisu tu, tako da ništa više od toga ne znam da kažem.”

RSE: Kad je zgrada i po čijem nalogu izgrađena?

“Pa, ne znam pravo da vam kažem, ali mislim posle 1999. godine izgrađena, ne znam iz kog razloga tada nisam radio u ovoj firmi. Računam da je morala negde da se napravi zgrada. Mislim da čak ta zgrada i nije u našem vlasništvu, već u vlasništvu “Megalita” ili tako nešto. Bila nekada, sada je zgrada valjda naša, a ono jezero, mislim da je i dalje u vlasništvu Megalita.”

Priština pozdravlja spremnost Srbije za saradnju

Ramë Manaj, zamenik premijera Kosova koji inače istovremeno rukovodi sastancima Vladine komisije za nestale osobe je povodom infrmacije o masovnoj grobnici sa telima kosovskih Albanaca u Raškoj izjavio da su oni još ranije imali nepotvrđene informacije o tome, te da se i prethodno "iniciralo o tom pitanju tokom dijaloga sa Srbijom".

“Konačno, dobro je što je ovo potvrđeno i to predstavlja spremnost srpske strane u ojačavanju saradnje u obelodanjivanju sudbine još 1800 nestalih osoba tokom rata”,
rekao je on.

Manaj je rekao da broj tela Albanaca u grobnici još nije potvrđen, ali postoje informacije da se broj kreće između 200 – 450. Tačan broj će se znati kada bude otpočelo iskopavanje.
Raška - lokacija novootkrivene grobnice

On je kazao da nema informacija kako su ova tela završila u toj grobnici ali se znalo da se ta lokacija u blizini Raške odredila kako bi se prikrio ovaj kriminal. Potraga za grobnicom u Raškoj je i prethodno obavljena, ali na drugim lokacijama, kazao je Manaj.

“Ovo poslednje je potvrđeno od strane Srbije. Oni imaju takve informacije. Svi znamo da pune i tačne informacije o broju nestalih se očekuju da stignu od srpske strane, zato što kriminal koji se desio, desio se od strane srpskih državnih organa, srpske vojske, policije u saradnji sa paramilitarnim snagama. Sve informacije koje mi tražimo, evo 11 godina, očekuje se da konačno stignu od srpske strane”, rekao je Manaj.

On je kazao da se još uvek ne zna kada će iskopavanje grobnice početi i koliko će trajati, a to će sve zavisiti i od saradnje sa Srbijom.

Istraga iz političkih interesa

Haki Kasumi, koordinator Saveta udruženja porodica nestalih lica sa Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Europa da su on i njegovi aktivisti, pak, ubeđeni da Vlada Srbije ima kompletne informacije za sav počinjen kriminal na Kosovu, a da ih objavljuju "onda kada imaju neki interes kako bi afirmisali svoju politiku".

“Za nas je ovo samo uobičajena igra Srbije zato što oni poseduju sve informacije o počinjenim kriminalima na Kosovu, a ovime žele da uvere međunarodnu zajednicu kako su kooperativni“, kazao je Kasumi.

On je dodao da Srbija te informacije objavljuje onda kada misli da je to opravdano i kada ima interes da afirmiše svoju politiku.

Prema podacima Departmana za sudsku medicinu i nestala lica na Kosovu se i dalje kao nestalo vodi više 1800 lica, dok oko 420 posmrtnih ostataka koji još nisu identifikovani.

****
Pročitajte i ovo:
Moguće postojanje neotkrivenih masovnih grobnica u Srbiji

EULEX: Očekujemo informacije u vezi sa slučajem Raška

EULEX: Očekujemo informacije u vezi sa slučajem Raška

Portparol EULEX misije za pravosuđe na Kosovu, Kristina Herodes, izjavila je da su za tu misiju pitanja koja se tiču ratnih zločina od velikog prioriteta, te da su na slučaju Raške radili već neko vreme.

“Za EULEX, pitanja o ratnim zločinima su od velikog prioriteta, naročito kada je u pitanju pronalazak posmrtnih ostataka onih koji se još uvek smatraju nestalim tokom konflikta od 1998. do1999. godine, a i nakon toga. Radili smo na ovom slučaju već neko vreme. Pružili smo informacije koje su bile u vezi sa mogućim mestom masovne grobnice u regiji Raška”, rekla je Herodes, naglašavajući da se još uvek očekuju sve informacije u vezi sa ovim slučajem.

XS
SM
MD
LG