Dostupni linkovi

Prva poseta Ive Josipovića Srbiji




(Video: Infobiro)

Vesela Laloš, Iva Martinović

Predsednici Srbije, Hrvatske i Mađarske Boris Tadić, Ivo Josipović i Laslo Šoljom sastali su se u petak danas u mađarskom Pečuju gde su razgovarali o konkretnim oblicima saradnje.

Posle razgovora, Šoljom je izjavio novinarima da će Mađarska učiniti sve da pomogne ulazak Srbije i Hrvatske u Evropsku uniju.

Tadić je izjavio da je međusobna podrška evrointegracijama "blagotvorna" i za bilateralne odnose, ocenjujući da su ovi trilateralni sastanci postali već tradicionalni i da doprinose ukupnoj evropskoj bezbednosti.

Josipović je rekao da evropska budućnost Hrvatske neće biti potpuna ako i njeni susedi, BiH, Srbija i Crna Gora, ne budu ušli u EU.

Nakon ovog susreta, predsednici Srbije i Hrvatske stigli su u Srbiju, u vojvođanski Bački Monoštor gde se sastaju sa predstavnicima hrvatske zajednice.

Petar Kuntić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini kaže u razgovoru za RSE program da je ovaj događaj izuzetno značajan za Srbiju, Hrvatsku, ali i za same stanovnike Baškog Monoštora gde većinski živalj čine šokački Hrvati.

“Imaćemo razgovor s predstavnicima hrvatskih institucija ovde u Srbiji, a nakon toga biće razgovor s narodom. Ovo je više protokularan susret ali je nama jako bitan i na takvoj razini jer nam daje jednu jasnu poruku da dolaze neka nova vremena, da vrijeme konflikta između dvije zemlje je iza nas”, objašnjava Kuntić.

Građani Monoštora počastvovani

Pred današnju posetu predsednika Hrvatske i Srbije Bačkom Monoštoru, u tom selu su obavljene poslednje pripreme za njihov sastanak.

Tokom svoje prve posete Srbiji, hrvatski predsednik će se sastati sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice, intelektualcima i političarima. Inicijator susreta dva predsednika je Hrvatski nacionalni savet koji je njihov nezvanični domaćin.

Sekretar Mesne zajednice Bački Monoštor Aleksandar Forgić kaže da je za meštane ovog pograničnog mesta dolazak visokih gostiju istorijski događaj koji će biti upisan u važne datume lokalne hronike.

“Izuzetno se oseća uzbuđenje i u razgovorima s našim građanima smo čuli da su izuzetno počastvovani, jer se nikada nije dogodilo da dva predsednika posete Monoštor. Ono što je naročito interesantno, pošto monoštorci vole da se hvale svojom tradicijom, zanatima, istorijom, kulturom, prirodom - i pored svega toga se pitaju zašto je baš Monoštor izabran za takvu posetu. Verujemo da je pored našeg pograničnog geografskog položaja tome presudio i naš aktivizam na tom polju, kao i većinsko hrvatsko stanovništvo”, kaže Horgić.

Bački Monoštor se nalazi na samo par kilometara od granice sa Hrvatskom u blizini Sombora i Bačkog brega, a nešto dalje je i granica sa Mađarskom. Stanovnici ovog sela veruju da će posle današnjeg dana njihov kraj biti više poznat.

Jačanje međusobnog povjerenja

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji, ali i srpske u Hravtskoj posetu Ive Josipovića vide kao otvaranje nove ere u odnosima dve zemlje.

Petar Kuntić kaže da će uspostavljanje ovakvih veza značajno doprineti položaju hrvatskog stranovništva u Srbiji i dodaje:
Milorad Pupovac

“Mislim da svaki taj susret znači i smanjivanje animoziteta ovde u Srbiji. Demokratski savez Hrvata, ovde u Vojvodini, i naše Nacionalno vijeće ima veoma dobru saradnju sa srpskim nacionalnim vijećem. Svaki put kada nam se ukaže prigoda mi razmijenimo mišljenje, sastajemo, komuniciramo. Jednostavno lobiramo svako u svom domenu u jednoj i u drugoj državi, da nam neki projekti prođu i za nas, a naravno i za Srbe u Hravatskoj”, kaže Kuntić uz ocenu da “otopljavanje tih odnosa znači jednu novu perspektivu, naročito za nove generacije koje su rođene posle ratnih zbivanja.”

Kuntićevo mišljenje deli i predstavnik Srba u Hrvatskoj, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, koji očekuje bolje vreme za manjine sa obe strane granice.

“Ta posjeta je sigurno nastavak započete saradnje dvojice predsednika koja na različitim poljima, a u ovom slučaju na polju povjerenja o zaštiti prava nacionalnih manjina treba donijeti bolje rezultate, a prije svega bolje osjećaje i kod pripadnika nacionalnih manjina i kod onih sa kojima oni žive u zajedničkim sredinama. A ujedno to je naravno dodatan znak međusobnog povjerenja s obzirom da je problem prava manjina s jedne i druge strane bio izvor, ne samo nesporazuma, već i međusobnih optužbi”, ocenjuje Pupovac.

*****
Pročitajte i ovo:
Josipović i Tadić: Sporove moguće rešavati dogovorima

Međusobne tužbe moguće riješiti vansudskom nagodbom
Odustajanjem od tužbi ne odustaje se od kažnjavanja zločinaca
Vlada nije razmatrala povlačenje tužbe protiv Srbije
Josipović se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima
Hrabar državnički potez
Beograd još nije promenio politiku prema BiH
XS
SM
MD
LG