Dostupni linkovi

Josipović se poklonio bošnjačkim žrtvama u Ahmićima


Ivo Josipović u Ahmićima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

(Autor videa: Marija Arnautović)

Marija Arnautović, Tina Jelin

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović se u Ahmićima, selu u Srednjoj Bosni, gdje su snage Hrvatskog vijeća obrane u ratu ubile 116 bošnjačkih civila, u dvorištu džamije kraj spomenika žrtvama poklonio i položio cvijeće.

Sa Josipovićem su bili i kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Ovo je prvi put da jedan hrvatski zvaničnik obilazi mjesta stradanja i Bošnjaka i Hrvata u BiH, ali i prvi put da su predstavnici vjerskih zajednica i političari iz oba naroda došli zajednički na mjesta stradanja.

Za mještane njegova posjeta znači mnogo, vjeruju i da će doprinijeti boljim susjedskim odnosima među Hrvatima i Bošnjacima iz tog sela.

Josipović u Ahmićima nije razgovarao sa novinarima već sa stanovnicima sela.

„Bilo kakvo izvinjenje u Ahmićima ne može vratiti naše žrtve, ali sama vaša posjeta, mi je doživljavamo jednim vidom izvinjenja i željom da se nikada i nikome ovakvo zlo koje se desilo u Ahmićima ne ponovi“, kazao je Josipoviću predsjednik Udruženja građana žrtava rata Ahmići 16. april 1993. Elvedin Kermo.

Ivo Josipović polaže vijenac ispred spomen-ploče sa imenima žrtava masakra u Ahmićima
„Hvala vama. I zaista vjerujem da više nikada neće biti ovakvih događaja, ovdje su svi narodi strašno propatili i zavrjeđuju jednu dobru budućnost“,
odgovorio je hrvatski predsjednik.

Ratni komandant Operativne zone HVO-a za centralnu Bosnu, general Tihomir Blaškić u prvstepenom postupku osuđen je na 45 godina zatvora za zločin u Ahmićima i za druge zločine u srednjoj Bosni, ali mu je kazna nakon žalbenog postupka smanjena na devet godina.

Ratni komandant vojne policije HVO-a u srednjoj Bosni Vlado Šantić i Drago Josipović, koji su učestvovali u napadu na Ahmiće osuđeni su u Hagu na 18 i 12 godina zatvora.

Na deset godina u Haagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je srušio džamiju u tom selu. Sedamnaest godina nakon zločina mještani Ahmića dočekali su hrvatskog predsjednika sa nadom da, kako kažu ta zemlja okreće potpuno novu stranicu odnosa prema BiH.

Ismet Pezer, stanovnik Ahmića, za RSE priča o komšijama Hrvatima od kojih su neki već procesuirani i odslužili kazne u Hagu:

“Mi imamo ovdje komšija pet-šest koji su bili u Hagu, neki su oslobođeni, neki su osuđeni. Ali nemamo ništa od toga ako onaj prav zdrav leži u Hagu u zatvoru, a ubica se šeta. Nama je stalo da se pravi zločinac nađe i da se on osudi.”

Ružna stranica

Nakon Ahmića, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović položio je cvijeće na spomenik stradalim Hrvatima u obližnjem Križančevom selu. U tom selu 22. decembra 1993, godine pripadnici Armije BiH ubili su 77 hrvatskih civila. Do sada niko nije procesuiran za ovaj zločin. Predsjednik Hrvatske ponovio je šta je poruka njegove posjete mjestima stradanja:

„Bio sam u Ahmićima evo i ovdje u Križančevom selu odati počast žrtvama sa porukom da se ovako strašna djela nikada ne ponove. Veliko mi je ohrabrenje da su danas sa mnom bile vjerske vođe, da su bili istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost svi smo se
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerića ispred spomen-ploče sa imenima žrtava masakra u Ahmićima
ovdje ujedinili u jednoj ljudskoj želji da se oda počast žrtvama da se sjetimo žrtava i da kažemo nikada više“
, rekao je on.

Mještani Križančeva sela, gdje su, kako kažu mještani, baš kao i u Ahmićima komšije ubijale komšije, danas se osjećaju zaboravljenim od svih. Stoga su i oni posjetu hrvatskog predsjednika doživjeli kao prvi korak ka poboljšanju odnosa među Hrvatima i Bošnjacima u Srednjoj Bosni.

„Ja se nadam da će biti nabolje, barem ovo što se tiče od svih vlasti, jer najmanje se spominjemo. Niko u javnosti ne govori o Križančevom selu. Niko, slabo se govori o tome, ja ne znam što, ali je žalosno," rekla je Dragica Križanac iz ovog sela.

Stratišta Bošnjaka i Hrvata u Srednjoj Bosni danas su prvi put zajednički obišle delegacije sastavljene od predstavnika i bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Među njima bili su i čelnici vjerskih zajednica. Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić.

„Ovdje smo u Srednjoj Bosni, na ova dva mjesta, ali smatram da BiH treba imati taj stav prema svim pokojnim, prema svim žrtvama, a nažalost ima previše grobalja, nevinih žrtava“, ocjenio je Puljić.

Reis-u-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić je rekao:

„Da na ovaj način zatvorimo jednu ružnu stranicu u našim odnosima i otvorimo jednu novu stranicu. Neka vrata prema Bosni treba zatvoriti iz Hrvatske, a neka vrata koja su zatvorena U Hrvatskoj treba otvoriti prema Bosni i obratno.“

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, ranije danas, razgovarao je i sa predstavnicima Hrvata u Republici Srpskoj. Najviše riječi, kažu, bilo je o konkretnoj pomoći Republike Hrvatske povratku Hrvata u taj bosnskohercegovački entitet.

Postoji volja da se ide naprijed


Ivo Josipović u Mostaru, Foto: Tina Jelin
Republika Hrvatska pomoći će da se u BiH nađe pravo rješenje, poručio je danas u Mostaru, na Starom mostu, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naglasivši da nakon dvodnevne posjete BiH i niza sastanaka sa predstavnicima političkog, društvenog i vjerskog života može zaključiti da „postoji volja da se ide naprijed“:

„... da se nađe neki razumni dogovor i da BiH bude jedna dobro funkcionirajuća demokratska država tri ravnopravna i konstitutivna naroda. Kako će se to dogoditi, to ostavimo vremenu, ostavimo odgovornosti onih koji će dobiti povjerenje na idućim izborima u BiH, a Republika Hrvatska će zasigurno pomoći.“

Josipović se tokom dana u hrvatskom konzulatu u Mostaru sastao sa predstavnicima stranaka sa hrvatskim političkim predznakom, te Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji je sastanku prisustvovao kao predstavnik SDP-a.

„Postoji ta jedinstvena želja da se nakon izbornog procesa pristupi promjeni Ustava, da se osigura jednakopravnost sva tri naroda, posebno, naravno, hrvatskog naroda“, rekao je Josipović.

Komentirajući navode iz Udruge dragovoljaca i hrvatskih ratnih veterena BiH da je njegova isprika žrtvama jednostana i zlonamjerna, Josipović je poručio da je njegov govor bio govor prijateljstva i spremnosti da se priznaju vlastite pogreške. Odgovarajući na novinarsko pitanje, naglasio je da to isto očekuje od ostalih političara, između ostalih i od Borisa Tadića, istaknuvši i kako je spreman ispričati se i žrtvama iz reda srpskog naroda:

Ivo Josipović u Mostaru, Foto: RTV Mostar
„Apsolutno. Ja sam inače rekao da mi je svaka žrtva jednaka, bez obzira koje je nacionalnosti. Kad se za to steknu uvjeti, ja ću otići i u Republiku Srpsku. Vjerovatno će neko i od srpskih političara iz BiH svratiti do Zagreba.“

Posjeta Ive Josipovića Bosni i Hercegovini unaprijediće odnose dvije države, složni su u ocjeni predstavnici oba HDZ-a. Komentirajući javnu ispriku hrvatskog predsjednika, Božo Ljubić, predsjednik HDZ1990 za RSE kaže:

„Bosnu i Hercegovinu su dijelili svi prije hrvatske politike, od agresora koji je napao Ravno 1991. godine, preko međunarodne zajednice od Kutiljerovog plana i Oven-Stoltenbergovog i dalje, pa do jedne kvazi integralističke imperijalističke politike u Sarajevu, ali, naravno, ni hrvatska politika u tome svemu nije bila nevina. To je ono što je i gospodin Josipović rekao.“

Posjetu hrvatskog predsjednika Bosni i Hercegovini, posebno gradu Mostaru, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i član SDP-a, ocijenio je iznimno važnom. Za RSE je naglasio:

„Mislim da je gospodin Josipović ovom posjetom i sadržajem ove posjete pokazao da je hrabar, da je dobronamjeran i da je mudar političar. Ja sam siguran – ne samo Hrvati u BiH, nego i cijela BiH, ima u njemu saveznika.“

Tokom posjete Mostaru, hrvatski predsjednik obišao je mostarsko Sveučilište i pogone Aluminijskog kombinata. Zajedno sa Željkom Komšićem prisustvovao je svečanom otvaranju manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice Hrvatske Mostar

*****
Pročitajte i ovo:
Josipović: Žalim zbog ratne uloge Hrvatske u BiH
Josipović će se pokloniti žrtvama iz Ahmića
Posjete dvojice predsjednika pokazatelj bolje političke klime



(Izvještaj BBC-ijevog novinara Martina Bella dan nakon masakra u Ahmićima)
XS
SM
MD
LG