Dostupni linkovi

Savet za bezbednost traži više policije na ulicama


Boris Tadić, Foto Midhat Poturović
Boris Tadić, Foto Midhat Poturović
Savet za bezbednost traži više policije na ulicama Savet za nacionalnu bezbednost zatražio je sinoć od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da "pojača prisustvo policije na javnim mestima na kojima su povišeni bezbednosni rizici, radi sprečavanja narušavanja javnog reda i mira".

U saopštenju Kabineta predsednika Srbije, objavljenom posle sednice, navedeno je da je Savet sinoć analizirao aktuelnu bezbednosnu situaciju u Srbiji, a
predsednik Tadić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da Srbija neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca, saopštila je pres služba šefa države.

Tadić je od nadležnih vlasti zatražio da preduzmu "odlučne mere radi obezbeđivanja pune sigurnosti svih građana i imovine, naglasivši da država Srbija neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca".

Savet za nacionalnu bezbednost usvojio je predlog mera za opštu bezbednost i naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde da ih u najkraćem mogućem roku sprovedu u delo.

Da podsetimo, grupa huligana 17. septembra napala je dvadesetosmogodišnjeg Francuza Brisa Tatona u centru Beograda, udarala ga šipkom u glavu i grudi, palila navijačkom bakljom i bacila sa visokog stepeništa na beton. Posle dvanaestodnevne borbe za život Taton je preminuo.

U Beograd je tim povodom doputovala francuska ministarka sporta Rama Jad, koja je nakon razgovora sa ministrom policije Ivicom Dačićem, rekla da se nada da će svi osumnjičeni za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona biti uhapašeni i osuđeni za taj zločin.

“Upoznala sam roditelje Brisa Tatona, to su vrlo ponosni i hrabri ljudi, nisu mislili da će u Francusku sina vratiti u kovčegu. Francuska tuguje zbog Tatona a javnost je potresena zločinom”, izjavila je ona.

U Beogradu će danas biti održana šetnja protiv nasilja povodom tragične smrti Bris Tatona. Građani će se okupiti na Platou ispred Filozofskog fakulteta i u povorci otići do Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu gde će odati počast Brisu Tatonu.

Skup Koaliciji mladih protiv nasilja, podržalo je više političkih partija i nevladinih organizacija.
XS
SM
MD
LG