'Grad arsena' novu šansu vidi u prodaji fabrike vode

Nevena Bogdanović

"Investitor svetskih referenci" – tako je premijerka Srbije Ana Brnabić opisala firmu koja bi posle skoro 18 godina u Zrenjanin mogla da dovede pijaću vodu. Tako bi se rešio problem vodosnabdevanja za 120.000 građana treće po veličini opštine u pokrajini Vojvodini.

Izgrađena fabrika vode čeka novog vlasnika i četiri godine nakon izgradnje je van stroja.

Ni drugo javno nadmetanje 24. decembra nije dalo rezultata. Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao izvršitelj Dragan Nikolić koji je zadužen za prodaju fabrike, na tenderu nije bilo zainteresovanih kupaca.

Nakon dva propala pokušaja, više neće biti javnog nadmetanja. Izvršni poverilac sada ima rok od mesec dana da sam nađe kupca fabrike, a kako je rečeno za RSE, fabrika će biti ponuđena u pola cene – za 3,5 miliona evra. Fabrika se prodaje jer je, kako je to opisala premijerka Srbije, prethodni vlasnik bankrotirao.

Ukoliko prodaja uspe, po prvi put bi u Srbiji privatni vlasnik građanima mogao da isporučuje vodu za piće – za šta je do sada bila zadužena jedino država. Za to vreme, u gradu Zrenjaninu udaljenom oko 70 kilometara od prestonice Beograda, stasavaju generacije koje nikada nisu probale vodu sa česme jer je ona zabranjena zbog prekomernih količina opasnog arsena.

"Imam dva mlađa brata koji će uskoro postati punoletni. Malo je bizarno to što oni ceo svoj život nisu pili vodu sa česme", rekla je za Radio Slobodna Evropa Zrenjaninka Ivana Belić.

Građani Zrenjanina, okupljeni oko neformalne inicijative "Zrenjanin je žedan", od leta 2021. su u protestnim šetnjama i vožnjama sa zahtevom da im se obezbedi zdrava pijaća voda.

Kako je izgledala borba za ispravnu vodu?

2004

Voda zabranjena

U Zrenjaninu je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće i pripremanje hrane od 20. januara 2004. godine. Odluku da se voda zabrani doneo je sanitarni inspektor zbog prekomerne količine metala arsena opasnog po zdravlje.

U vodi u Zrenjaninu arsena ima zbog prirodnih karakteristika zemljišta i vode i do sada su pokušaji da se ona prečisti bili bezuspešni.

Od zabrane se promenilo se šest gradonačelnika koji su obećavali da će rešiti problem vodosnabdevanja za više od 120 hiljada građana u zrenjaninskoj opštini.

"Ne koristimo vodu sa česme, ni za kuvanje, a račun za vodu mi je 4.000 hiljade dinara (oko 35 evra) mesečno i bar još 2.500 dinara dam za flaširanu vodu (oko 20 evra). Čuo sam najave o ukidanju zabrane, ali u to ne verujem. Gradonačelnik je mnogo toga obećao, ali nijedan rok nije ispoštovan", Zrenjaninac Karlo Kiš.

april 2012

Prvi ’veliki’ ugovor

Do 2012. bilo je više neuspelih tendera za izgradnju prečistača. Gradsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija" potpisalo je u aprilu te godine ugovor o izgradnji pogona za prečišćavanje vode sa nemačko-austrijskom firmom "Vasertehnik" (WTE Wassertechnik). Vrednost ugovora bila je 25,6 miliona evra. U vreme potpisivanja ugovora na čelu grada bila je koalicija oko Demokratske stranke.

maj 2012

Promena vlasti

Pobedu na izborima odnosi Srpska napredna stranka (SNS), na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

januar 2014

Raskid ugovora sa Vasertehnikom

Skupština grada Zrenjanina, sa novom većinom koju predvodi SNS, odlučila je da se raskine ugovor sa Vasertehnikom jer fabrika "ne bi ispunjavala srpske standarde" o kvalitetu vode, već evropske koji su blaži.

2015

Novi investitor

Vlast u februaru potpisuje ugovor sa novim investitorom - italijanskim, grupom Zilio u čijem su sastavu tri firme koje imaju sedište u Srbiji. Ugovorom, vrednim oko 6,5 miliona evra, dogovoreno je da investitor prečišćava vodu i prodaje je gradskom vodovodu. Najavljeno je da će fabrika biti otvorena za osam meseci.

2017

Fabrika izgrađena uz zakašnjenja, ali ne radi

Rokovi su probijani, a u međuvremenu je utvrđeno da je ugovor sa fabrikom vode protivzakonit. Prema tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima, privatnik nije mogao da bude vlasnik firme koja građane snabdeva pijaćom vodom.

2018

Skupština Srbije promenila zakon

Na slici: Razlika između prečišćene vode i vode sa česme

Zbog zrenjaninske fabrike izmenjen je Zakon o komunalnim delatnostima. Time je omogućeno da i u druge opštine i gradove dođu privatni investitori koji bi vršili komunalne usluge. Zrenjaninska fabrika je dobijala subvencije i pozajmice iz državne kase, a u razgovore sa investitorom su se uključivali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

"Vidi se da je žuta, nisam zadovoljan sa vodom. Moram da kupujem flaširanu, a imam samo socijalnu pomoć", Zrenjaninac Ivan Popetrov.

septembar 2019

Krivične prijave

Opoziciona inicijativa Građanski preokret je 2019. zbog fabrike vode podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv tadašnjeg gradonačelnika Čedomira Janjića i još pet osoba, zbog sumnji na korupciju i zloupotrebe u vezi sa fabrikom vode. Tužilaštvo do kraja 2021. godine nije pokrenulo postupak po ovoj prijavi, dok je Janjić demantovao umešanost u korupciju.

januar 2020

Hapšenja zbog fabrike vode

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnji na zloupotrebe u vezi sa fabrikom vode, od kojih su dvojica gradski čelnici. Krivične prijave podnete su protiv bivšeg pomoćnika gradonačelnika Ilije Devića, bivšeg direktora gradskog "Vodovoda i kanalizacije" Gorana Tajdića i zastupnika privatnog investitora Nenada Obradovića. Istraga, koja je i u 2021. u toku, treba da utvrdi da li su predstavnici lokalne vlasti i vlasnici fabrike vode učestvovali u višemilionskim koruptivnim radnjama.

"Ne može se reći da su hapšeni oni koji su donosili odluke, nego oni koji su ih realizovali", sociolog Miroslav Samardžić iz nevladinog Zrenjaninskog socijalnog foruma.

februar 2020

Fabrika počela sa radom

Grad je 24. februara prešao na vodosnabdevanje iz fabrike vode.

maj 2020

Zahtev da se ukine zabrana

Podnet je zahtev pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji da ukine zabranu vode za piće, uz ocenu gradskih vlasti da je Zrenjanin "na korak" od toga da ima ispravnu pijaću vodu.

juli 2020

Stara vlast, novi problemi

Zrenjanin ponovo na vodi sa arsenom

U junu 2020. godine održani su izbori na kojima je pobedu ponovo odnela Srpska napredna stranka, a Zrenjaninci su se nekoliko dana nakon izbora opet vratili na vodu sa arsenom. Voda, kao i ranije, stiže iz gradskog Vodovoda. To lokalno javno preduzeće je od fabrike vode preuzelo vodosnabdevanje grada, jer se na mreži pojavio problem sa pritiskom.

Problem sa pritiskom znači da do domaćinstava nisu stizale dovoljne količine vode.

"Dogodila se paradoksalna situacija (na početku pandemije kovida) da čujete apele građanima da peru ruke, a mi ceo dan nismo imali vode", sociolog Miroslav Samardžić iz nevladinog Zrenjaninskog socijalnog foruma.

14 august 2020

Fabrika vode zvanično promenila vlasnike

Fabrika vode je od osnivanja više puta menjala ime i komplikovanu vlasničku strukturu – sa više domaćih i stranih kompanija i pojedinaca koji su imali udela u vlasništvu. Većinski vlasnik, 14. avgusta upisan u privredni registar Srbije, je firma SAR d.o.o. sa 65 odsto udela. Ona je pod okriljem dve firme iz Izraela - Rimon Ltd i Avital Group.

29 septembar 2020

Voda iz fabrike ponovo u česmama

Na slici: Razlika između prečišćene vode i vode sa česme

Fabrika vode ponovo je preuzela vodosnabdevanje grada. Novi vlasnici su saopštili da su uložili blizu milion evra za unapređenje sistema i proizvodnje.

"Vodu zovemo arsenuša ili metaluša. Dobila sam dermatitis, u bolnici su mi rekli da je od gradske vode", Zrenjaninka Milana Ćopić.

14 decembar 2020

Eksplozija prekinula rad fabrike

U fabrici vode dogodila se eksplozija u kojoj je jedan radnik teže, a drugi lakše povređen. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura iz redova SNS-a izjavio je da je najvažnije da su oba radnika van životne opasnosti.

Gradski vodovod je nakon eksplozije preuzeo vodosnabdevanje grada. Istragom je utvrđeno da se do eksplozije došlo sagorevanjem zapaljivog gasa – metana, koga ima u sirovoj vodi na vodoizvorištu.

22 januar 2021

Vodovod: Voda iz fabrike neispravna

Na slici: Zrenjanin

Fabrika vode u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan od razmatranih tehničkih uslova za rad, pokazao je izveštaj stručne komisije preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Navodi se da fabrika svojim radom ugrožava celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalizacije u gradu, kao je 13 od 105 uzoraka vode bilo neispravno. Izveštaj se zasniva se na jednomesečnom nadzoru rada fabrike.

28 januar 2021

Fabrika demantuje Vodovod

Fabrika vode u Zrenjaninu je negirala izveštaj Vodovoda u kojem piše da ne ispunjava nijedan od 34 tehnička uslova za vodosnabdevanje.

"Navodi nisu tačni", saopštila je uprava fabrike, uz dokumenta u kojima, kako tvrdi, "dokazuje ispunjenost" uslova iz ugovora.

Rekli su da Vodovod do sada "nije imao zvaničnih primedbi na kvalitet vode koja izlazi iz postrojenja", kao i da je to gradsko preduzeće redovno plaćalo fabrici usluge prečišćavanja vode.

"Imam 30 godina. Od 17. godine imam kamen u bubregu. Ne znaju tačno zbog čega nastaje, ali je jedan od uzroka i voda", Zrenjaninka Ivana Ćopić.

18 april 2021

Vučić: Čuda se dešavala sa fabrikom vode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je spreman da se "lično uključi" u rešavanje vodosnabdevanja u Zrenjaninu.

"Toliko se nerviram zbog vode u Zrenjaninu. Da ljudi znaju, bilo je tu i bahatosti i osionosti i raznog – siguran sam, nemam dokaze – pokušaja da se uzmu pare od jednog, drugog. Neki investitori, čuda su se tu dešavala", rekao je Vučić u gostovanju na televiziji B92.

21 juli 2021

Istekao rok za pijaću vodu

Prema ugovoru između privatnog investitora i gradskog preduzeća Vodovod, istekao je rok da fabrika u Zrenjaninu ispuni svoje obaveze.

Direktor fabrike Bojan Dimkić rekao je za agenciju Beta da će u vrlo kratkom roku obezbediti stabilno vodosnabdevanje i da se na "kompromisnom rešenju" radi sa "Vodovodom", gradonačelnikom i kabinetom premijerke Srbije Ane Brnabić.

29 juli 2021

Grad raskida ugovor sa investitorom

Ugovor Grada Zrenjanina sa fabrikom vode raskinut je krivicom investitora, jer nije ispunio nijedan od uslova koji su propisani ugovorom iz 2015. godine i sporazumom iz 2021. godine, izjavio je gradonačelnik Simo Salapura.

"Mi ugovor smatramo raskinutim i okrećemo se traženju novih rešenja", rekao je Salapura, a prenela Radio-televizija Vojvodine.

"I do sad su obećali svašta, pa nisu ispunili. Ali, ako bude ispravna, počeću da pijem", Zrenjaninka Mirjana Ponoćko.

31 juli 2021

Građani na proteste

Protest "Zrenjanin je žedan"

U Zrenjaninu je održan protest za vodu, u organizaciji neformalnog udruženja građana Zrenjaninska akcija (ZRAK).

Uz naglasak da građane "ne zanimaju prepucavanja" vlasti i vlasnika fabrike vode, aktivisti ZRAK-a zahtevali su da se svakom stanovniku obezbede dve litre vode dnevno, dok se ne reši problem vodosnabdevanja. Protesti su nastavljeni tokom leta.

"Ne želimo da čekamo novih 17 godina, nove ugovore, nove komisije, nove bla,bla,bla", Bojan Antić iz nevladine Zrenjaninske akcije na protestu u julu 2021.

19 august 2021

Banka hoće da proda fabriku

Na slici: Građani u redu za vodu na jedinoj česmi u gradu koja ima prečistač

Erste banka, čiji je kredit korišćen za izgradnju fabrike vode, saopštila je da će pokrenuti prodaju fabrike kako bi namirila svoj dug. Postrojenje koje prečišćava vodu je građeno kreditom Erste banke (65 odsto novca), dok su 35 odsto dali investitori.

27 august 2021

Fabrika: Ugovor nije raskinut, vodovod da plati dug

Fabrika vode tvrdi da ugovor sa gradskim Vodovodom nije raskinut i da im iz tog preduzeća nije stigao dopis da se saradnja raskida.

Od Vodovoda, u pismu upućenom medijima, fabrika vode traži da plati dug od 100 miliona dinara (oko 860 hiljada evra). U pismu je navedena i mogućnost pokretanja tužbi protiv grada Zrenjanina i preduzeća Vodovod.

30 august 2021

Gradonačelnik odgovara na najavu tužbe

Grad Zrenjanin će se u slučaju tužbe investitora u fabrici vode rado odazvati pozivu suda i na sudu dokazati da investitor nije ispunio odredbe ugovora o gradnji postrojenja, saopštio je gradonačelnik Simo Salapura.

13 septembar 2021

Premijerka: Tražimo novog partnera

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da država traži novog partnera za fabriku vode.

"Radi se trenutno na tehničkoj analizi, šta treba dodatno investirati u izgrađenu fabriku vode u Zrenjaninu – da li od strane grada ili privatnog partnera", rekla je Brnabić.

"Po devet balona svaki dan nosim (od kuće do jedine česme u gradu koja ima prečistač). Nije lako, ipak ja imam 62 godine", Zrenjaninka Vera Čolić, maj 2020.

15 septembar 2021

Fabrika će u stečaj

Privredni sud u Zrenjaninu pokreće stečaj nad fabrikom vode. Postupak je pokrenut po zahtevu Erste banke, u kojoj je fabrika vode imala kredit i dugovala novac. U ovoj fazi sud to zove "prethodni stečajni postupak", a da bi stečaj stupio na snagu mora se održati ročište na kojem će biti potvrđen.

18 septembar 2021

Više stotina Zrenjaninaca u protestu za vodu

Više stotina Zrenjaninaca učestvovalo u do tada najvećoj protestnoj šetnji za vodu. Lokalnim vlastima je ispred gradske kuće predata lista zahteva – zdravstveno ispravna pijaća voda i odgovornost onih koji su učestvovali u propasti fabrike vode.

Istog dana je gradonačelnik Simo Salapura izjavio da ni grad ni preduzeće Vodovod neće imati nikakve finansijske posledice zbog raskida ugovora sa fabrikom vode. Direktor fabrike vode Aleksandar Savin je za RTS rekao da su oni "spremni za rad od januara 2021.", ali da su isključeni sa distributivnog sistema i "nemaju mogućnost da rade".

"Ima 17 godina kako je zabranjena, psi laju karavani prolaze. Narod je tu kriv, a ne nijedna partija, jer narod nije složan (da ode pred vlast se pobuni) ", Zrenjaninac Milan.

8 oktobar 2021

Banka odustala od stečaja

Privredni sud u Zrenjaninu obustavio je stečaj nad fabrikom vode, jer je Erste banka povukla predlog da se uvede stečaj kako bi naplatila dugove. Erste banka je naknadno saopštila da je od stečaja odustala jer hoće da nastavi sa prodajom fabrike.

5 Novembar 2021

Brnabić: Dogovor sa investitorom "svetskih referenci"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije blizu dogovora "sa investitorom koji ima svetske reference" o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu.

7 Novembar 2021

Peticija da se promeni zakon

Na slici: Baloni vode koje Zrenjaninci svakog dana pune na prečistaču

Zrenjaninska akcija (ZRAK) pokrenula je peticiju za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine.

Uz naglasak da je u Zrenjaninu novac građana koji je dat privatnom vlasniku potrošen, da fabrika ne radi a da je "narod žedan", aktivisti ZRAK-a traže da država otkupi fabriku, proširi njene kapacitete i zameni vodovodne cevi.

"U protivnom, eto nas na ulicama", rekao je aktivista ZRAK-a Bekim Rukeci.

"Neupotrebljiva je voda totalno. Niko je i ne koristi", Zrenjaninac Brane.

26 Novembar 2021

Zakazana javna prodaja fabrike

Javna prodaja fabrike vode zakazana za 2. decembar.

Nadmetanje se, kako je najavljeno, održava elektronskim putem. Prodaju se poslovni objekti i oprema, a procenjena vrednost fabrike je 834,7 miliona dinara (preko sedam miliona evra). Ponuđena cena na licitaciji je 70 odsto od procenjene (oko pet miliona evra) i ne sme biti manja od toga. Dodaje se da je za funkcionisanje postrojenja za prečišćavanje vode potrebno 18 miliona dinara mesečno, a da su troškovi tri miliona dinara kad fabrika ne radi.

2 decembar 2021

Propao prvi pokušaj prodaje

Na prvom nadmetanju za fabriku vode u Zrenjaninu nije bilo zainteresovanih kupaca, a sledeći pokušaj prodaje fabrike zakazan je za 24. decembar.

Tada će fabrika biti ponuđena kupcima u pola cene, oko 3,5 miliona evra. Prodajna cena u drugom pokušaju ne sme biti niža od 50 odsto od procenjene vrednosti fabrike, rekao je za RSE sudski izvršitelj Dragan Nikolić koji je zadužen za prodaju.

24 decembar 2021

Propao drugi pokušaj prodaje

Ni na drugom javnom nadmetanju za fabriku vode u Zrenjaninu nije bilo zainteresovanih kupaca. Kako je za RSE rekao sudski izvršitelj Dragan Nikolić koji je zadužen za prodaju, više neće biti javnih nadmetanja. Izvršni poverilac sada ima rok od mesec dana da sam nađe kupca fabrike, a ponuđena cena biće ista – 3,5 miliona evra.