Pogled u 1989.

Raspakivanje revolucije

Širom Istočnog bloka, represivne vlade mislile su da oblikuju mlade u komunističko građanstvo budućnosti. Nisu bili u pravu.

Autori: Andy Heil i Wojtek Grojec

Priredila: Ajla Obradović

"Uvijek spremni!" je desetljećima bila fraza pionira, grupe mladih koji su bili zaštitni znak komunističkih napora za indoktriniranje školaraca širom bivšeg Sovjetskog Saveza i njihovih država satelita.

Ali, komunistički lideri Istočne Evrope doživjeli su iznenađenje prije 30 godina kada su izbili masovni štrajkovi i demonstracije kojima se tražila demokratizacija, što je oslabilo uticaj Moskve.

Mirne revolucije napravile su pukotine u čeličnoj zavjesi i srušile jednopartijsku vladavinu u Poljskoj, Mađarskoj, Istočnoj Njemačkoj, Bugarskoj i Čehoslovačkoj. Ubrzo je uslijedio rumunski ustanak, obilježen nasiljem.

Desetljeća cenzure, izolacije i kulturnog i ideološkog zastrašivanja od strane Kremlja nisu uspjeli: djeca su bila više nego dobro.

Evo zaigranog pregleda, temeljenog na brojnim ličnim i historijskim prikazima, na neke tragove čehoslovačkog nezadovoljstva koje su učenici nosili u svojim torbama uoči Baršunaste revolucije.

Torba iz komunizma

Čak su i nesvjesne učenike osnovnih škola vlasti usmjeravale za život u komunističkom društvu koje je do kasnih osamdesetih bilo na izdisaju.

1 2 3 1 2 3

"Monchhichi" lutke

Moderne "zapadnjačke" igračke bile su među onima koje su djeca priželjkivala. Ali, da bi dobili takvu igračku trebao im je član porodice kojem režim relativno vjeruje i koji je na poslovnom putu u nekoj od zapadnih zemalja iz kojh može donijeti poklon za mališane.

Dobro je da komunisti nisu uzimali slobodne vikende ili ljetne odmore.

Vrijeme za 'zabavu'

Dodatne nastavne aktivnosti.1 Kampovanja.2 Kursevi za sigurnost na biciklima.3 Sve je organizovala Komunistička partija ili njeni ogranci i bilo je prožeto ideološkim žarom.

Sindikalni pokreti značajno su obuzdani nakon Praškog proljeća tri decenije ranije. U njima su većinom dominirali tvrdolinijaši i kontrolisali su mnoštvo skrovišta za rekreaciju.

To je pomoglo da komunistički ideali ostanu u prvom planu, roditelji na radnom mjestu i da se misli skrenu sa oskudice.

Sam u kući

Većina radno sposobnih žena u komunističkoj Istočnoj Evropi je radila, iako za manje novca i bile su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama u odnosu na njihove muške kolege. To je značilo mnogo djece koja ostaju sama u kući.

Novac za zabavu

Sretne porodice sa dovoljno „Tuzex“ kupona mogle su ih razmijeniti za obilježene predmete iz inostranstva, uključujući igračke, hranu, elektroniku, čak i plave traperice. Čehoslovačka vlast je, do 1988. godine, koristila ovu šemu i oko 170 Tuzex prodavnica širom zemlje da preuzmu bilo kakve devize koje su građanima nekako pale u ruke.

Stereo trake, Merkur i Krtek

Popularnost stereo traka 1 potakla je i njihovo kopiranje širom svijeta. Glavni bivši čehoslovački proizvođači, židovski vlasnici, prvo su pobjegli od okupatora, a zatim i od komunizma. Metalni građevinski setovi 2 spajali su se sa zvaničnim naglaskom na inžinjere i tehničare kako bi se nahranila radna snaga. Proizvodi za djecu privukli su neke od najkreativnijih umova u socijalizmu, proizvodeći favorite poput Krteka, male krtice koja voli prirodu. 3

Jednostavnost

Komunističko vodstvo je u osnovi eliminisalo sve samoupravne elemente čehoslovačkog školskog sistema do ranih 1950-ih. Njegov zvanični cilj bila je obuka mladih komunista i usađivanje lenjinističkog duha u njih. Ali, postigli su i skoro stopostotni upis u škole i visoku stopu pismenosti.

Pionirska zakletva

Djeca od 6 do 15 godina provodila su dosta slobodnog vremena sa svojim starijim kolegama u sklopu komunističke verzije izviđača. Simboli pionira bili su: državna zastava, otvorena knjiga i crveni trostruki plamen.

Pioniri su učili o preživljavanju, zajedništvu i potrazi za znanjem, ali su učili i o odbrani socijalizma i načelima marksizma i lenjinizma. U ranim osamdesetim godinama, četiri od pet mladih Čehoslovaka bili su članovi pionira. U mjesecima nakon revolucije 1989. godine, pioniri su raspušteni.

Jedna veličina za sve

Među slavenskim narodima, pokret Sokol, nastao u Češkoj, njegovao je princip "u zdravom tijelu zdrav duh". Socijalizam je želio iskoristiti takav entuzijazam za vježbanjem i atletikom, izbjegavajući svoje nacionalističke sklonosti. Rezultat je bio robustan nastavni plan i program tjelesnog odgoja u sveprisutnim i jednoličnim uniformama.

Oslanjanje na sebe

Zaposleni roditelji morali su biti snalažljivi i van radnog mjesta. Mnogi su nestašice nadoknađivali radeći i poslove "sa strane", uzgajali vlastitu hranu ili šili odjeću i dodatke za djecu poput ove torbe za obuću za tjelesni odgoj.

Dvojezičnost

Ruski jezik bio je obavezan za učenike širom Istočnog bloka od četvrtog razreda ili oko devete godine. Učenici nisu mogli da završe srednju školu ako ne polože ruski.

Rano odrastanje

U ranim tinejdžerskim godinama djeca su bila na stručnom ili akademskom putu. Mnogi su bili ubačeni u veliku mrežu škola za obučavanje pripravnika osnovanih ubrzo nakon što su komunisti preuzeli vlast 1948. godine.

Do novembra 1989. komunistički režimi su pali u Poljskoj i Mađarskoj, uklanjale su se barijere u Mađarskoj i Istočnoj Njemačkoj, atmosfera za promjene stvarala se u Bugarskoj i Čehoslovačkoj.

Proteste su, u mnogim slučajevima, vodili sindikati i intelektualci, ali uvijek podržani od strane studentskih vođa i drugih mladih osoba.

U Pragu, učenici su propuštali časove da se pridruže sve glasnijim pozivima za slobodne izbore, poštivanje ljudskih prava i slobodu da misle i govore ono što zaista žele.

Baršunasta revolucija je bila na dohvat ruke.

Duh '68.

Većina Čeha i Slovaka i dalje su bili ogorčeni zbog sovjetske invazije koja je ugušila Praško proljeće tri decenije ranije i ostao je bolan trag u nacionalnoj svijesti. Sada, red je bio na njihovu unučad.

Školovanje

Pristup visokom obrazovanju često je ovisio o političkoj podobnosti, uključujući i praćenje lojalnosti: iseljavanje čak i dalekog člana porodice moglo bi nekoga diskvalifikovati.

Ali, svi su studenti i dalje bili snažno prožeti ideologijom. Obavezni predmeti su uključivali historiju Komunističke partije Čehoslovačke, Međunarodni radnički pokret, marksističko-lenjinističku filozofiju i naučni komunizam.

Slaba valuta

Kruna se nije mogla mijanjati u inostranstvu, a pristup stranoj valuti i uvezenoj robi bio je strogo ograničen. "Mi smo se pretvarali da radimo, a oni su se pretvarali da nas plaćaju," glasila je jedna krilatica.

Samo reci 'njet'

Visoko centralizovani pristup režima obrazovanju obeshrabrivao je pojedinačne inicijative, profesionalno ograničavajući mlade ljude i konstantno ih indoktrinirajući. Ali, sveprisutni ruski jezik pružio je primjer pasivnog otpora sistemu.

Mnogi govornici slavenskih jezika: Poljaci, Česi, Slovaci, Srbi, Hrvati, kažu da su pokušavali na lakše načine izvući kako ne bi učili jezičke promjene u ruskom jeziku.

Učenje na teži način

Obrazovni sistemi širom Istočnog bloka poticali su učenje matematičkih i tehničkih predmeta sa ciljem školovanja tehničara koji bi radili u proizvodnji i teškoj industriji.

Podnošenje zahtjeva za pasoš?

Putovanja u inostranstvo bila su otežana i zahtijevala su od osobe da prođe dugotrajan proces kako bi dobila dozvolu od vlasti. Proces je često bio baziran na procjeni osobe i provjerama od strane tajnih službi. Malo je izlaznih viza odobreno za putovanje na Zapad.

Međunarodni pasoši su izdavani samo po potrebi za određeno putovanje, a porodice su rijetko putovale zajedno kako bi se obeshrabrilo iseljavanje.

Širenje vidika

Da bi bili napravili korak ispred cenzure i vladinih medija, bilo je ključno pronaći alternative državnim medijima.

Iznenađujuće veliki broj ljudi je kopirao zabranjene tekstove. Posjedovanje ili distribucija takvih djela bili su kažnjivi zatvorom.

Uradi sam

Takvo samoizdavaštvo, značilo je krijumčarenje kopija „antidržavne“ literature, vijesti iz inostranstva ili bilo čega što bi dovelo u pitanje zvanične narative. Ovaj kopirani "Književni sedmičnik" iz jula 1989. godine navodi da zvanični izvještaji u kojima se za proteste krive strani mediji (uključujući RSE/RL) predstavljaju "prvorazrednu anti-propagandu koju čak ni dolari ne mogu kupiti".

Ovaj kompletan transkript govora glumca Miloša Kopeckija iz maja 1987. godine Uniji dramskih umjetnika Čehoslovačke preokrenuo je situaciju na štetu režima.

Značajno redigovana verzija govora pojavila se u službenom listu "Rude Pravo".

Ali, necenzurisane verzije uključivale su pasuse u kojima je Kopecki, kako sam kaže "kukavica" koja je javno stala na stranu režima deset godina ranije, ali traži od komunista na vlasti da daju ostavke.

Takođe, uključuju Kopeckijev zaokret prema riječima preminulog talijanskog marksiste koji je upozoravao na krizu "kada staro umire, a novo ne može biti rođeno."

"Govoriti istinu je revolucionarno", rekao je Kopecki, "pa zašto je se bojati?"

Krajem 1989. komunisti u Čehoslovačkoj izgubili su monopol na vlast, a pisac i disident Vaclav Havel postao je predsjednik države.

U samo 12 mjeseci propala je takozvana Brežnjeva doktrina koja je isticala pravo Sovjetskog Saveza da interveniše u inostranstvu radi odbrane socijalizma.

Nekoliko mjeseci kasnije uslijedili su prvi slobodni izbori Čehoslovačke u više od četiri decenije, sa izlaznošću od preko 96 posto.

Posebna zahvala

Martina Boudova i Nacionalni pedagoški muzej i Biblioteka J.A. Comenius.