Srijeda, 14. oktobar/listopad 2015, 04:18 CET

Foto i video

Video Vladimir MacBetin: Šekspir u ogledalu Kremlja

Češka pozorišna grupa priredila je interpretaciju tragedije Williama Shakespearea ‘Macbeth’ sa novim glavnim likom: vođom željnog moći, Vladimirom MacBetinom. Režiser kaže da predstava nije doslovna refleksija današnjih događaja, ali se oslanja na modern Rusiju. (Video:RSE)

Fotogalerija Preševo: Izbeglice u redu za registraciju

Posle velikog priliva izbeglica sa Bliskog istoka proteklog vikenda, kada ih je kroz Prihvatni centar u Preševu na jugu Srbije prošlo preko 10.000, od početka nedelje njihov broj se smanjio.


Multimedija

Video Održana bilećka džipijada

Prvi put ove godine bilećka džipijada održala se na dvije lokacije, brzinska trka na Zelengori, a nakon toga na području opštine Bileća vožnja na poligonu.

Video 

Nakon protesta u ponedeljak uveče, koji su usledili zbog privođenja bivšeg lidera Pokreta Samoopredeljenje i poslanika u Skupštini Kosova, Aljbina Kurtija, bezbedonosna situacija u Prištini je mirna.


Video Turnir u spomen Ljubinka Akšama

Osmi Memorijalni turnir "Ljubinko Akšam" 2015, posvećen tragično preminulom devetnaestogodišnjem Ljubinku Akšamu, velikoj fudbalskoj nadi Leotara. zbog veoma loših vremenskih uslova završen je dogovorom trenera.

Video Direktor Pozorišta mladih: Skupljam svaki novčić

Nakon 20. godina, sarajevsko Pozorište mladih dobilo je novog direktora. Na ovu funkciju imenovan je bh. glumac Mario Drmać. Zatekao je teško stanje, malo novca, ali kaže kako ima veliku ambiciju da oživi ovu kulturnu ustanovu.


Video Dirigovano tužilaštvo ne rešava sporne privatizacije

Dvadeset i četiri sporne privatizacije nisu dobile sudski epilog i većina njih su u "bestežinskom stanju" poznatijem kao "istrage u toku". Potpuno je smešno da istrage u toku traju pet ili šest godina - kaže u za RSE Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Video Dvije bombe eksplodirale u turskoj prijestolnici

Snažna eksploziji odjeknula je u subotu nedaleko od glavne željezničke stanice u Ankari, javili su mediji navodeći da ima "brojnih žrtava". Meta napada bio je mirovni marš opozicije koja poziva na okončanje nasilja sa kurdskim separatistima, pripadnicima Radničke partije Kurdistana. Video/Reuters


Video Tisuće izbjeglica na hrvatskoj granici

Na tisuće izbjeglica svakodnevno ulazi u Hrvatsku, a prema procjenama nadležnih val koji kreće prema EU mogao bi biti sve veći jer ih mnogo čeka prolazak na makedonsko – grčkoj granici. Posjetili smo prihvatni centar u Opatovcu, te Bapsku i Tovarnik odakle izbjeglice vlakovima odlaze u Mađarsku.

Video Njemačka: Djeca migranata kreću u školu

Procjenjuje se da će još oko milijun izbjeglica potražiti utočište u Njemačkoj u 2015. godini, od čega je veliki broj djece. Njihov dolazak predstavlja veliki izazov za škole koje su organizirale "časove dobrodošlice" kako bi djeca migranata naučila osnove njemačkog jezika.


Video Napad na povratničke kuće u Čitluku

Četiri obnovljene kuće bošnjačkih povratnika u selu Drljajice u opštini Čitluk, teško su oštećene. S obzirom na to da pritom ništa nije odneseno, te da je na jednoj od kuća "osvanuo" grafit - veliko slovo "U" sa križem - povratnici vjeruju da je riječ o etnički motivisanom incidentu.

Video Aleksijevič nakon Nobela: Vlasti se prave da ne postojim

Bjeloruska autorka i istraživačka novinarka Svetlana Aleksijevič ovogodišnji je laureat Nobelove nagrade za književnost, objavio je Nobelov komitet u četvrtak, 8.oktobra. Na press konferenciji u Minsku rekla je da je njen rad prožet mnogim uticajima.


Video Zvuci đemba i ples u izbegličkom parku

U parku kod beogradske Autobuske stanice - zvuci đemba i ples. Broj izbeglica koji se na ovom mestu okupljaju poslednjih se nedelja smanjio. Umesto hiljada, sada su tu stotine ljudi, uglavnom pristiglih iz Avgaistana na putu za Nemačku.

Video Foča-Ustikolina: Sajam zdrave hrane

Jesen je doba kada poljoprivrednici ubiru plodove višemjesečnog rada, ali i period u kojem se za kvalitetne proizvode iz Podrinja pokušava naći tržište. "Zdrava hrana iz Ustikoline" održava se već 11 godina u malom mjestu u kojem se proizvodnjom hrane bavi sve više ljudi.


Video Trebinje: Predstavljanje Oružanih snaga BiH

Povodom desetogodišnjice postojanja i 15 godina otkada bh. vojnici učestvuju u međunarodnim misijama, Oružane snage BiH (OS) su sa opremom i tehnikom izašli među građane Trebinja. Ovo je i jedan od načina na koji žele privući mlade ljude da se prijave u OS BiH za rad kao oficiri ili vojnici.

Video Nepoštovanje propisa glavni uzrok saobraćajnih nesreća

Na području Sarajeva samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno više od pet hiljada saobraćajnih nezgoda.Većina nesreća dogođa se u nasljenim mjestima, a prošle sedmice na glavnoj saobraćajnici poginuo je dvadesetsedmogodišnjak.


Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Druga epizoda - Kiseljaki
X
12.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je druga epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Infografike

Foto galerije

Fotogalerija Gradačac: Izgradnja kuća srušenih u klizištima

U Gradačcu se privodi kraju izgradnja 16 kuća koje su srušene u prošlogodišnjim klizištima. Projekt izgradnje implementira se preko UNDP-a zajedničkim sredstvima američke i Vlade Federacije BiH, te Općine Gradačac. Završetkom ovih kuća sve obitelji u općini Gradačac, čije su kuće srušila klizišta dobit će trajni smještaj.


Fotogalerija Neredi na Kosovu zbog privođenja Kurtija

Vlasti na Kosovu su koristile suzavac kasno u ponedjeljak navečer u Prištini kako bi rasterali gomilu aktivista pokreta Vetevendosje, koji su protestovali zbog privođenja čelnog čoveka tog pokreta Aljbina Kurtija.


Fotogalerija Izbeglice u Preševu: Umorni, mokri i promrzli

U Miratovac, mesto na granici Srbije i Makedonije, svaki dan stiže nekoliko hiljada izbeglica. Pešače jedan deo puta, a zatim ih autobusima prevoze u Prihvatni centar u Preševu gde se registruju. Zbog loše organizacije, stanje u Preševu je povremeno na ivici incidenta. Izbeglice po kiši i hladnoći, često mokri do gole kože i u potpuno neadekvatnoj obući i odeći, moraju da stoje napolju i čekaju satima da bi bili registrovani. Iz Preševa nastavljaju put ka Šidu, a odatle ka Hrvatskoj. RSE/FOTO: Žarka Radoja


Fotogalerija Vlakom ka EU

Na tisuće izbjeglica svakodnevno ulazi u Hrvatsku, a prema procjenama nadležnih val izbjeglica koji kreće prema EU mogao bi biti sve veći jer ih je mnogo koji čekaju prolazak na makedonsko – grčkoj granici. U petak smo ih posjetili u prihvatnom centru u Opatovcu odakle ih autobusima odvoze za Tovarnik, a odatle vozovima za Mađarsku. Iscrpljeni su, ali i mnogo zadovoljni jer su na tlu EU.


Fotogalerija Incident u Skupštini Kosova

Kosovska Skupština u četvratk je okončala sjednicu nakon što je uz zvižduke, prsakanje vodokm i bacanje suzavca od strane poslanika opozicije, usvojila niz nacrta zakona. Sjedinjene Države i Evropska unija su snažno osudili incident.


Fotogalerija Uništene povratničke kuće

U zaseoku Drljajice, sela Donji Hamzići, u opštini Čitluk, u većinski hrvatskoj zapadnoj Hercegovini, za sada nepoznati počinioci u tom bošnjačkom naselju devastirali su i fašističkim grafitima išarali kuće povratnika.