Subota, 13. februar/veljača 2016, 05:36 CET

  Foto i video

  Video Ekonomski migranti zaglavljeni u Beogradu

  Nakon što su države Zapadne Evrope odlučile da više ne primaju takozvane ekonomske migrante, ljude koji dolaze iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, mnogi od njih su na svom putu ka boljem životu ostali „zaglavljeni“ u Srbiji.

  Video Stanovnici Kosove blokirali magistralni put

  Glavnu saobraćajnicu u BiH, magistralni put M-17, blokirali su nezadovoljni stanovnici naselja Kosova kod Maglaja. Na blokadu puta su se odlučili jer nisu dobili obećani novac za izgradnju novih domova nakon što su njihove kuće uništene u klizištima u maju 2014. godine.


  Multimedija

  Video BiH: Prva termoelektrana po evropskim standardima

  Nakon testne faze očekuje se početak komercijalne proizvodnje struje u termoelektrani Stanari kod Doboja. Proizvedena energija prodavat će se na stranim tržištima. Očekuje se da će godišnja proizvodnja iznositi dva miliona megavatsati, što je petina sadašnje potrošnje tokom 12 mjeseci u BiH.

  Video Tramp: Zaštitiću Amerikance od Berinija Sandersa

  Kontroverzni milijarder Donald Tramp ostvario je u Nju Hemširu važnu pobjedu za nominaciju Repulikanske stranke za predsjedničkog kandidata SAD. Tramp je iskoristio priliku da u pobjedničkom govoru iskritikuje suparnika iz Demokratske stranke Bernija Sandersa, koji je u Nju Hemširu ispred Demokrats


  Video Hangout: Dvije godine od februarskih demonstracija

  O februarskim demonstracijama iz 2014. godine i šta je nakon njih ostalo, da li je dvije godine poslije u Bosni i Hercegovini bolje ili lošije - u Hangoutsu govore profesor iz Tuzle Zlatan Begić i aktivista iz Sarajeva Darjan Bilić.

  Video Hajra ne želi milostinju već posao

  Hajra Ramić je samohrana majka koja u rogatičkom selu Kukavice živi sa četvero djece. Jedno je izgubila u ratu, kada je i sama ranjena, a potom je zbog posljedica smrzavanja ostala i bez prstiju na rukama. Uprkos svemu, ova hrabra žena danas od živi od poljoprivrede.


  Video Tisuće palačinaka u Gradačcu

  U Gradačcu je u utorak povodom Međunarodnog dana palačinaka održana gastro-turistička manifestacija "Gastro provincija u pozadini". Turističko-ugostiteljske škole, restorani iz BiH i medijske kuće pripremili su i građanima besplatno podijelili više tisuća palačinaka.

  Video Sanders: Ovo je pobjeda za cijelu Ameriku

  Američki senator Berni Sanders izjavio je da će njegova pobjeda u Nju Hempširu kandidata Demokrata za predsjednika SAD imati odjeka širom države. Sanders, koji za sebe tvrdi da je socijalista, smatra da je ubjedljivo pobijedio stranačkog rivala iz reda Demokratske stranke Hilari Klinton.


  Video Protest protiv rehabilitacije Nedića

  Oko 50 levičara i 30 ekstremnih desničara, ponovo jedni naspram drugih, ispred suda u Beogradu u kome se raspravlja o pravnoj rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade u Srbiji u vreme Drugog svetskog rata. I ovog puta policija ih razdvaja. Desničari su na protest došli pod zastavam

  Video Sudar vozova u Njemačkoj

  Najmanje četiri osobe su poginule, a 90 je povrijeđeno u čeonom sudaru dva putnička voza u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. Nesreća se dogodila na pruzi od Holckirhena do Rozenhajma.


  Video Prag: Izložba drevnih predmeta iz Avganistana

  Drevne skulpture iz perioda prije islama u Avaganistanu izložene su u češkoj prijestonici Pragu. One su otkrivene u glavnom arheološkom nalazištu u blizini Kabula. Upravo će ovo značajno arheološko otkriće pomoći Evropljanima da bolje razumiju prošlost Avganistana.

  Video Aleksašenka: Ruska ekonomija gora nego što vlasti prikazuju

  Ekonomska situacija u Rusiji mnogo je gora nego je vlasti prikazuju, ali to neće uticati na promenu politike Kremlja - kaže za RSE Sergej Aleksašenka, nekadašnji zamenik predsedavajućeg Centralne banke Rusije.


  Video Avganistan: "Primorani na ples"

  U Avganistanu "bača bazi", odnosno dečaci koji plešu, često pružaju zabavu muškarcima u klubovima ili na privatnim okupljanjima. Ova praksa je protivzakonita, ali uobičajena. Mnogi od ovih mladih plesača su žrtve trgovine ljudima i često su prisiljeni da obavljaju taj posao.

  Video Godišnjica februarskih protesta: Radnici štrajkuju glađu

  U Tuzli je u petak obilježena druga godišnjica od masovnih protesta u februaru 2014. godine. Stotinjak ljudi, koji su ponovo izašli na ulice rekli su da je situacija gora nego prije dvije godine, te da se ništa nije promijenilo. Dali su podršku i radnicima Livnice čelika Tuzla koji štrajkuju glađu.


  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Infografike

  Fotogalerije

  Fotogalerija Crveni tepih sa otvaranja 66. Berlinalea

  Berlinska smotra sedme umjetnosti, koja se održava od 11. do 21. februara, otvorena je komedijom braće Coen "Hail, Caesar!". Radnja ostvarenja, koji se prikazuje izvan konkurencije 66. Berlinalea, smještena je u posljednje dane zlatnih godina Hollywooda. Foto/Reuters


  Fotogalerija Protesti za i protiv Nedića

  Nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića prate protesti i napeta atmosfera između pristalica i protivnika rehabilitacije predsednika kvislinške vlade u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata, koje su se okupile ispred zgrade Višeg suda u Timočkoj ulici u Beogradu.


  Fotogalerija Regionalni granični centar u Priboju

  U Priboju, nadomak granice sa Crnom Gorom, otvoren je Regionalni centar granične policije. Centar pokriva čitavu teritoriju granične linije Srbije prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i u njega su prebačene i dve stanice policije.


  Fotogalerija Protest "Novinari ne kleče"

  Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni" održan je ispred Vlade Srbije, a okupljeni su poručili da će taj protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promenio, što je bila i suština novinarskog protesta.


  Fotogalerija Travničke maškare: Princ Facebook kriv za sve nevolje

  Karnevalska povorka prodefilirala je Travnikom, a na platou u centru grada osuđen je i spaljen "princ Facebook", kao glavnog krivac za prošlogodišnje nevolje građana. U karnevalskom proglasu, istaknuto je da je princ Faceebook kriv jer je uništio prijateljstva i učinio da se ljudi više posvete njemu, nego jedni drugima.