Utorak, 09. februar/veljača 2016, 21:31 CET

  Foto i video

  Video Tisuće palačinaka u Gradačcu

  U Gradačcu je u utorak povodom Međunarodnog dana palačinaka održana gastro-turistička manifestacija "Gastro provincija u pozadini". Turističko-ugostiteljske škole, restorani iz BiH i medijske kuće pripremili su i građanima besplatno podijelili više tisuća palačinaka.

  Video Hajra ne želi milostinju već posao

  Hajra Ramić je samohrana majka koja u rogatičkom selu Kukavice živi sa četvero djece. Jedno je izgubila u ratu, kada je i sama ranjena, a potom je zbog posljedica smrzavanja ostala i bez prstiju na rukama. Uprkos svemu, ova hrabra žena danas od živi od poljoprivrede.


  Multimedija

  Video Protest protiv rehabilitacije Nedića

  Oko 50 levičara i 30 ekstremnih desničara, ponovo jedni naspram drugih, ispred suda u Beogradu u kome se raspravlja o pravnoj rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade u Srbiji u vreme Drugog svetskog rata. I ovog puta policija ih razdvaja. Desničari su na protest došli pod zastavam

  Video Sudar vozova u Njemačkoj

  Najmanje četiri osobe su poginule, a 90 je povrijeđeno u čeonom sudaru dva putnička voza u njemačkoj pokrajini Bavarskoj. Nesreća se dogodila na pruzi od Holckirhena do Rozenhajma.


  Video Prag: Izložba drevnih predmeta iz Avganistana

  Drevne skulpture iz perioda prije islama u Avaganistanu izložene su u češkoj prijestonici Pragu. One su otkrivene u glavnom arheološkom nalazištu u blizini Kabula. Upravo će ovo značajno arheološko otkriće pomoći Evropljanima da bolje razumiju prošlost Avganistana.

  Video Severna Koreja: Objava državne televizije o lansiranju rakete

  Državna televizija Severne Koreje objavila je da je lansiranje, koje je naredio vođa Kim Džong UN, bio kompletan uspeh.Saopšteno je da severnokorejski satelit Kwangmyongson-4 obleće oko Zemlje na svaka 94 minuta uz najavu da će ta država nastaviti da lansira satelite.


  Video Severna Koreja lansirala raketu

  Severna Koreja je u nedelju ujutru lansirala u svemir dalekometnu raketu, javili su svetski mediji. Državna televizija Severne Koreje objavila je da je lansiranje, koje je naredio vođa Kim Džong UN, bio kompletan uspeh. Saopšteno je da satelit obleće Zemlju na svaka 94 minuta. Reuters

  Video Aleksašenka: Ruska ekonomija gora nego što vlasti prikazuju

  Ekonomska situacija u Rusiji mnogo je gora nego je vlasti prikazuju, ali to neće uticati na promenu politike Kremlja - kaže za RSE Sergej Aleksašenka, nekadašnji zamenik predsedavajućeg Centralne banke Rusije.


  Video Avganistan: "Primorani na ples"

  U Avganistanu "bača bazi", odnosno dečaci koji plešu, često pružaju zabavu muškarcima u klubovima ili na privatnim okupljanjima. Ova praksa je protivzakonita, ali uobičajena. Mnogi od ovih mladih plesača su žrtve trgovine ljudima i često su prisiljeni da obavljaju taj posao.

  Video Dugogodišnji nosač Syed Abdul Ghani

  Svaki dan Syed Abdul Ghani pređe kilometar noseći na leđima vreću od 100 kilograma brašna. Kao nosač zaradi samo 300 pakistanskih rupija (neznatno više od 2,5 eura). Težak teret prenosi sa tržnice do pekare u njegovom rodnom gradu Peshawaru. Ovim poslom se bavi već 25 godina.


  Video Godišnjica februarskih protesta: Radnici štrajkuju glađu

  U Tuzli je u petak obilježena druga godišnjica od masovnih protesta u februaru 2014. godine. Stotinjak ljudi, koji su ponovo izašli na ulice rekli su da je situacija gora nego prije dvije godine, te da se ništa nije promijenilo. Dali su podršku i radnicima Livnice čelika Tuzla koji štrajkuju glađu.

  Video Skrozza: Gašić je odmah morao da bude smenjen

  Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme“ i dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ kaže u Intervjuu nedelje RSE da vlast apsolutno ne menja odnos prema novinarima i da je prolongiranje smene ministra Bratislava Gašića, koja je bila najavljena pre dva meseca, dodatno ponižavanje profesije.


  Video Ambasador Skat: Želim unaprijediti odnose SAD i Srbije

  Kajl Skat, novi američki ambasador u Srbiji, na čistom srpskom jeziku kaže da mu je čast što će služiti u zemlji čiji pro-evropski put njegova zemlja smažno podržava i da želi ojačati ekonomske i druge odnose između dvije zemlje. Video američke ambasade u Beogradu je objavljen na YouTube-u.

  Video Osam godina od ubistva Denisa Mrnjavca

  Godišnjica od ubistva Denisa Mrnjavca obilježava se 6. februara. Članovi tuzlanskog benda Univerzitet Angele Merkel uradili su svojevsrni omaž ka Denisu. Pjesmu Džoni i video spot predstavili su 5.2. na dan kada je Denis povrijeđen u tramvaju. Žele ukazati na opasnost vršnjačkog nasilja u BiH.


  Video Spomen tabla Milanu Nediću

  Pedesetak građana je u Beogradu održalo pomen i postavilo spomen ploču Milanu Nediću, predsedniku kolaboracionističke Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata. Na sedamdesetu godišnjicu njegove smrti, uz prisustvo jakih policijskih snaga, u isto vreme nedaleko su protestovali antifašisti.

  Video Siromašnima kruh svaki drugi dan

  U BiH se opet štedi na najsiromašnijima. Narodnoj kuhinji u Tuzli koja broji 2.500 korisnika prijeti zatvaranje, a već je oko 1.000 korisnika ostalo bez jedinog obroka kojeg su imali.


  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Infografike

  Fotogalerije

  Fotogalerija Protesti za i protiv Nedića

  Nastavak postupka pravne rehabilitacije Milana Nedića prate protesti i napeta atmosfera između pristalica i protivnika rehabilitacije predsednika kvislinške vlade u vreme nacističke okupacije tokom Drugog svetskog rata, koje su se okupile ispred zgrade Višeg suda u Timočkoj ulici u Beogradu.


  Fotogalerija Regionalni granični centar u Priboju

  U Priboju, nadomak granice sa Crnom Gorom, otvoren je Regionalni centar granične policije. Centar pokriva čitavu teritoriju granične linije Srbije prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i u njega su prebačene i dve stanice policije.


  Fotogalerija Protest "Novinari ne kleče"

  Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni" održan je ispred Vlade Srbije, a okupljeni su poručili da će taj protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promenio, što je bila i suština novinarskog protesta.


  Fotogalerija Travničke maškare: Princ Facebook kriv za sve nevolje

  Karnevalska povorka prodefilirala je Travnikom, a na platou u centru grada osuđen je i spaljen "princ Facebook", kao glavnog krivac za prošlogodišnje nevolje građana. U karnevalskom proglasu, istaknuto je da je princ Faceebook kriv jer je uništio prijateljstva i učinio da se ljudi više posvete njemu, nego jedni drugima.


  Fotogalerija Hiljade za Tvrđavu Evropa, stotine za dobrodošlicu izbjeglicama

  Na ulice Praga u subotu je izašlo na hiljade demonstranata protiv navodne islamizacije Evrope, uz skandiradnje "Češka Česima" i "Nećemo multi kulti". Istovremeno, stotine Pražana učestvovalo je na kontra-mitingu u centru da pokažu da Evropa ipak nije kontinent mržnje, straha i netolerancije.