Ponedjeljak, 05. oktobar/listopad 2015, 14:47 CET

Foto i video

Video Foča: Prva replantacija šake u bolnici

Tim ljekara Univerzitetske bolnice u Foči nedavno je obavio veoma složen operativni zahvat tokom kojeg je radniku iz Rogatice replantirana šaka koju mu je odsjekla mašina. Dvadesettrogodišnji pacijent se uspješno oporavlja.

Video Filipović: Generacija koju smo olako otpisali

Film o odrastanju i sazrevanju u Srbiji, prikazano kroz zbivanja i odnose učenika jedne od beogradskih gimnazija, okosnica je ostvarenja "Pored mene", trećeg po redu reditelja Stevana Filipovića.


Širom RFE svijeta

Video Iz RSE svijeta: 1. oktobar

U Kabulu protesti civilnih grupa protiv vlade zbog nesposobnosti da brane Kunduz, predstavnici međunarodne misije u Avganistanu obećali pomoć u očuvanju sigurnosti zemlje, u Gruziji stari i mladi obilježili Svjetski dan starijih osoba

Video Iz RFE svijeta: 30. septembar

U Moldovi sukobi protivnika i pristalica lova a u Ukrajini policije i kopača ćilibara.


Multimedija

Video Spahić: Raznolik program 55. MESS-a

U Sarajevu se 2. do 11. listopada održava 55. Međunarodni teatarski festival MESS. Na Festivalu će biti prikazane 22 predstave iz 13 zemalja svijeta. Umjetnička direktorica i selektorica festivala Selma Spahić govori o programu desetodnevne teatarske manifestacije.

Video Izbeglička kriza: Vozom do Šida, peške ka EU

Sirijske izbeglice i ovog vikenda masovno vozovima i autobusima pristižu u grad Šid u Srbiji, na samoj granici sa Hrvatskom, odakle svoj put ka zapadnoj Evropi, nastavljaju peške.


Video Izbeglički svet u dečjem crtežu

Nakon što im je rat prekinuo detinjstva u državama Bliskog istoka, sa roditeljima ili rođacima su krenuli put zapadne Evrope, a taj put ih je na kratko doveo i u Beograd. Odatle, posle nekoliko dana nastavljaju dalje, a iza sebe ostavljaju crteže napravljene u "Dečjem kutku".

Video Ruski video zračnih udara u Siriji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 1. oktobra video za koje tvrde da prikazuje zračne udare ruskih vojnih aviona na mete u Siriji. (Reuters)


Video Zvizdić u Strasburu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić sastao se u Strazburu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Anne Brasseur.

Video Afganistanci napuštaju Kunduz

Civili beže iz Kunduza nakon što su se rasplamsali sukobi između bezbedonosnih snaga Afghanistana i talibana. (Reuters)


Video Protest opozicije protiv Vlade Mila Đukanovića

Ispred sjedišta Skupštine Crne Gore u Podgorici, završen je politički dio protesta opozicionog Demokratskog fronta protiv Vlade premijera Mila Đukanovića. Uz prisustvo nekoliko hiljada građana pristiglih iz svih gradova Crne Gore, iznijeti su zahtjevi do čijeg ispunjenja će protesti trajati.

Video Izbeglički dani na kiši

Više od 1.000 izbeglica i migranata ušlo je u Hrvatsku iz Srbije u nedelju kod Berkasova. Mnogi nose kišne kabanice, dok koračaju po kiši kroz blato. Među njima ima dosta porodica sa decom. Video: Reuters


Video Razglednica iz Mostara

Grad na Neretvi, jedan od turističkih bisera Hercegovine, i posljednjih dana septembra mjeseca bilježi veliku posjećenost domaćih i stranih turista.

Video Dej: Izbegličku krizu će rešiti samo kraj rata u Siriji

Sirija je postala država bez nade, dok EU - iako su usvojene obavezujuće kvote raspodele izbeglih sa Bliskog istoka - nema plan za rešenje izbegličke krize, kaže za RSE Kirkpatrik Dej iz Međunarodnog komiteta za spasavanje, nevladine organizacije koja širom sveta pomaže izbeglima.


Video Gledaoci o Liberty magazinu

Liberty, televizijski magazin Radija Slobodna Evropa, jedini takav projekat u regionu, koji pripremamo u vlastitoj produkciji, emitovali smo po hiljaditi put. Tim povodom pitali smo građane u Banjaluci, Mostaru i Tuzli šta misle o TV Liberty magazinu i šta bi voljeli gledati u narednom periodu

Video Han: Izbjeglička kriza je globalni problem

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han i premijer Srbnije Aleksandar Vučić posjetili su danas privremeni prihvatni centar za izbjeglice Principovac kraj Šida. Han je istakao da je izbjeglička kriza globalan problem, ne problem samo jedne zemlje.


Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

 

Infografike

Foto galerije

Fotogalerija Jedanaest godina od ubistva gardista

Danas se navršava jedanaest godina od ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Tom prilikom pored roditelja ubijenih i njihovih zastupnika počast su odale i nevladine organizacije poput "Žene u crnom".


Fotogalerija Novi Sad: Narodnim plesnom do Ginisa

Više od 12.000 plesača u narodnoj nošnji pokušalo je u Novom Sadu oboriti Ginisov rekord u igranju kola. Učesnici su u nedelju popodne ukupno deset minuta plesali, formirajući krug od šest kilometara. Zvanična potvrda o tome da li će ova manifestacija ući u Ginisovu knjigu, stići će tek za godinu dana.


Fotogalerija Međunarodna izložba pasa „CACIB Gradačac 2015.“

U organizaciji Bosanskog kinološkog saveza u nedjelju je u Gradačcu održana Međunarodna izložba pasa „CACIB Gradačac 2015.“, te državna smotra pasa „CAC GRADAČAC“. U katalog izložbe upisano je 256 pasa, izlagača iz 17europskih zemalja.


Fotogalerija Opatovac: Dječji crteži

U izbjegličkom kampu u Opatovcu, mjestu u istočnoj Slavoniji, djeca su crtala svoj pogled na svijet koji su ostavili, koji sada vide i koji ih negdje čeka. U izbjegličkim kolonama koje prolaze Hrvatskom, veliki je broj porodica sa djecom.


Fotogalerija Izbeglice po sve nižim temperaturama i dalje u parku

U danima u kojima je hladno i u beogradskim stanovima, u parkovima nadomak autobuske stanice nekoliko malih, kamperskih šatora i dva nešto veća, jedina su zaštita od hladnog vremena i kiše za nekoliko stotina ljudi, koje je beg iz njihovih ratom zahvaćenih zemalja privremeno doveo u Srbiju.


Fotogalerija Vodeničarski posao

Na ulasku u selo Kršanje u Mokroj Gori je kuća Vujića, odvajkada vodeničarska familija. Do pre nekog vremena u njoj je radila Cvijeta, najstarija vodeničarka u ovom kraju