Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 06:16 CET

  Vremeplov

  16. decembar: Bebek, Gorbačov, Plavšić, ...

  Biljana Plavšić u sudnici Haškog tribunala, 2002.
  Biljana Plavšić u sudnici Haškog tribunala, 2002.

  16. decembar  (prosinac) je tri stotine pedeset prvi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 15 dana.
   

  1888. – Rodio se na Cetinju Aleksandar I Karađorđević, kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koja se od 1929. zvala Kraljevina Jugoslavija. Ubijen je u atentatu 1934. u Marseillu, za vrijeme zvanične posjete Francuskoj.
   

  1945. – Rodio se u Sarajevu Željko Bebek, bh. pjevač rock i pop muzike. Karijeru počinje u grupi ¨Kodeksi¨, da bi 70-tih postao član legendarnog ¨Bijelog dugmeta¨. Nakon raspada grupe karijeru nastavlja kao solo pjevač, izdao je nekoliko albuma, živi u Zagrebu.
   

  1991. Boris Jeljcin i Mihail Gorbačov  složili se o raspuštanju Sovjetskog Saveza i proglašenju nove zajednice država u novoj godini.
   

  1991. – Kazahstan proglašava neovisnost. Bila je to posljednja Sovjetska republika koja je proglasila svoje otcjepljenje.
   

  1995. – Završena misija UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, a odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a ovlašćenja preuzimaju snage NATO-a.
   

  2002. –  Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić. Osuđena je za ratne zločine  na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistematske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. U septembru 2009. Haški tribunal odobrava njeno oslobađanje prije isteka pune kazne.