Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 03:12 CET

  Svijet

  Izaslanik UN: Obje strane rade na uništavanju Sirije

  Sirija: Pronađena tijela 65 osoba u Aleppu i
  X
  30.01.2013
  Pronađena tijela najmanje 65 osoba, mlađih muškaraca, za koje se pretpostavlja da su zajedno pogubljeni, na obalama rijeke Kuvajk u okrugu Aleppa. Većina žrtava imala je vezane ruke iza leđa i rane od metaka na glavi. Video: AP, januar 2013.
  Sirija: Pronađena tijela 65 osoba u Aleppu
  Izaslanik UN i Arapske lige Ladhar Brahimi situaciju u Siriji opisao je kao “nečuveni stepen horora”, pozivajući UN da preduzmu nešto i zaustave zločine. O kakvom užasu je riječ najbolje svjedoči i u utorak pronađenih 65 tijela mlađih muškaraca za koje se pretpostavlja da su zajedno ubijeni u oblasti Alepa.

  U posljednjih dvadesetčetri sata u Siriji je ubijeno gotovo 200 ljudi, a ranjeno nekoliko stotina osoba, među njima 13 djece i šest žena. O stepenu užasa koji se sa približnim brojem žrtava ponavalja iz dana u dan, pred SB UN svjedočio je međunarodni izaslanik Ladhar Brahimi.

  Samo par sati nakon što su svijet obišli snimci  iz Alepa na kojima se vidi nekoliko desetina pronađenih tijela mlađih muškaraca za koje se pretpostavlja da su zajedno pogubljeni, Brahimi je rekao da se Sirija raspada pred našim očima, da su sukobi dostigli neviđeni stepen horora, da se kraj tragediji ne vidi i da je legitimitet predsjednika Bašara al Asada nepopravljivo uništen, ali nije štedio ni pobunjenike.

  “Sirija je uništena. Ponekad kažem, naravno da su  zaraćene strane veoma bijesne, i objektivno oni zajednički rade na uništenju Sirije. Sirija je uništena korak po korak. I uništavajući Siriju cijeli region je gurnut u izuzetno tešku situaciju istovemeno izuzetno važnu za čitav svijet. Zato vjerujem da SB UN ne može  nastaviti da ponavalja da postoje nesuglasice oko situacije i hajde da čekamo bolja vremena. Mislim da se moraju uhvatiti u koštac sa ovim problemom sada”.

  Uz snažan apel SB UN da moraju neodložno djelovati, Brahimi je priznao da je frustriran time što ništa nije postigao od prošlog ljeta, ali i da neće odustati od posredničke uloge u ime UN i Arapske lige.

  Lakhdar BrahimiLakhdar Brahimi
  x
  Lakhdar Brahimi
  Lakhdar Brahimi
  “Ja nijesam  neko ko odustaje. UN nemaju izbora osim da rade na rješavanju ovog problema bez obzira da li sam ja tu ili ne. U momentu kada osjetim da  sam potpuno beskoristan, neću ostati ni minuta duže. Ja nijesam želio ovaj posao, nijesam ga tražio. Niti mi je potreban posao. Radim to jer se, iako to možda glupo zvuči, osjećam obaveznim. Tako da kada osjetim da nema svrhe i da sam potpuno beskoristan, ja ću prestati raditi ”   
   
  No, i pored horora koji se dešava pred očima cijelog svijeta SB UN i dalje je podijeljen oko načina rješavanja situacije u Siriji. Rusija i Kina odbijaju da prihvate prijedloge rezolucija zapadnih zemlja kojim bi se oštrije zaprijetilo režimu Asada i uvele jače sankcije Siriji u kojoj je u 22 mjeseca sukoba prema evidenciju UN, bez podataka iz januara poginulo više od 60 hiljada ljudi, a prema jučerašanjim podacima UNHCR raseljeno 700.000 ljudi.

  UN u srijedu u Kuvajtu održavaju konferenciju  na kojoj pokušavaju da sakupe milijardu dolara pomoći da bi susjedima Sirije pomogli da zbrinu toliki broj izbjeglih.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Marko
  31.01.2013 12:35
  Pa jasno je da nema komentara jer je vec svima jasno da g-dja Biljana Jovićević pripada esalonu - najtvrdjih i najekstremnijih cenzora na ovoj americkoj stranici.
  (Izgleda da su u Crnu Goru tako ucili "novinare" da je to "novinarstvo i demokratija"...moze i americka "humanost"...).

  Pa gospodjo Jovićević, zar nije jednostavnije da IZBRISETE mogucnost komentarisanja - nego da se stalno brukate svakog trena kada se pogledate u ogledalo?
  Do vas je...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.