Dostupni linkovi

Umjesto obećanih vaučera ponovo popisivanje šteta od poplava


Čišćenje Šamca nakon poplava, juni 2014.
Čišćenje Šamca nakon poplava, juni 2014.

Tek što je popis šteta od poplava u Republici Srpskoj priveden kraju, na zahtjev entitetskog Fonda solidarnosti započelo je popunjavanje novog obrasca za poplavljene stambene objekte. Time se postavlja pitanje svrhe dosadašnjeg popisa šteta, a sa druge strane, građani negoduju jer strahuju da im obećana pomoć vlasti u vidu vaučera od 2.500 evra neće stići prije zime.

Vlasti u Republici Srpskoj kažu da se prethodni popis provodio radi evidentiranja poplavljenih domaćinstava, te da će novi popis poslužiti za izradu jedinstvenog registra šteta. Popis na novim obrascima u većini opština koje su stradale u poplavama krenuo je još u utorak. Tako je i u Doboju gdje pedeset timova za popisivanje obilaze teren.

Građani popisivače posmatraju sa nevjericom. Vlasnici uništene imovine pitaju se samo kada će stići pomoć. Zidovi su goli, a umjesto obećanih čekova na vratima im je ponovo pokucao popisivač.

„Evo, kako je bila poplava, više od mjesec dana radim. I plaćala sam, dok sam imala penzije i radnike. I djeca mi dođu, i zetovi, i unučad. Eto, svi rade. Čistimo, radimo. Šta će oni kad dođu, ovo kad vide? Ovo je drugo stanje. Radi se više od mjeseca. Sad će te ucjenjivati, reći će: nije to toliko, ovo, ono.“

„Jednostavno, ako ne krene ta isplata od 2. jula, znači da je kupovanje vremena, ako me razumijete šta hoću da kažem. Znači, vrijeme se kupuje i završena priča. To je to. Hvala.“

„Oni hodaju. Neka. I treba da hodaju, jer ne treba dati isto. Ja mislim tako. Ne znam, možda se varam, ali ne treba. Nekom se možda popravi garaža, a neko, kao ja, gdje je sve trošno...“

Zahtjev za novim popisom kritikovao je i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, rekavši da bi dodatno popisivanje već poplavljenih objekata moglo da potraje tri mjeseca. Građani ne mogu toliko da čekaju pomoć, ističe Mićić:

Mićo Mićić
Mićo Mićić

„Do sada imamo jedno petnaest hiljada zapisnika, od toga je 9.060 samo za te porodice koje imaju pravo na vaučere. Pokušaćemo da ta baza podataka se poklopi, s obzirom da nije neophodno za vaučer, svejedno je da li je šteta 5.000 ili 55.000, vaučer dobiva 5.000. Samo treba tačno utvrditi je li ušla voda u kuću ili nije, i to je dovoljno da se dobije vaučer. Veoma je teško, može neka opština koja ima 100-200 kuća. Mi imamo 9.000, razumijete. Najbolji građevinski inžinjer kad dođe na kuću, kad uzme podatke, izmjeri kuću, izmjeri parket, izmjeri sve, treba mu još sat vremena da to unese, da to preračuna, da to napiše.“

Jasno da para nema

Popisivači su zašli i u Šamac, gradić na sjeveru Bosne i Hercegovine, u kome se poplava zadržala više od 15 dana. Šamčanin Emir Gibić, autor fotopriče "Spašavanje u Šamcu", koji je učestvovao u spašavanju čamcima i razvoženju pomoći, kaže da sada grad izgleda lijepo, očišćen je, a ulice su dosta oprane. Međutim, teško je još uvijek normalizovati život, priča Gibić:

„Još uvijek su 95 posto mokri zidovi, mokra dvorišta, tu nešto ne mogu pomoći vlasti što se toga tiče, ali mogu pomoći, ako budu imalo htjeli, nekim finansijskim injekcijama, nečim da svijetu olakšaju. Svijet će sam sebi srediti, samo moraju pomoći finansijski, da bi se zidovi sredili, okrečilo, namještaj“, kaže.

Ekonomista Damir Miljević mišljenja je da je novi popis rezultat stihijskog usvajanja mjera o sanaciji šteta i jasan pokazatelj da u budžetu Republike Srpske nema para za građane.

„Novca nema iz dva razloga. Jedan razlog je to što u budžetu Republike Srpske ništa nije bilo ni predviđeno za vanredne, odnosno iznenadne situacije, a s druge strane, svjedoci smo da vlada Republike Srpske nije imala namjeru da napravi bilo kakav rebalans, odnosno preraspodjelu budžeta, da bi se oslobodilo nešto novca za pomoć ugroženima u poplavi. S obzirom na paket mjera koji je usvojen, očito je da će se novac opet prikupljati od stanovništva i privrede", ocjenjuje Miljević.

U entitetskoj vladi nedavno su predstavili i platne kartice-vaučere sa iznosima od dvije i po hiljade evra koje će biti putem pošte dostavljane građanima koji su pretrpjeli štetu na stambenim objektima. Obećali su da će vaučeri biti dostupni građanima početkom jula. U popisnim komisijama navode da bi popis na novim obrascima mogao biti završen u narednih desetak dana.

I dok na terenu traju peripetije oko popisa i nezadovoljstva građana koji čekaju pomoć, postavlja se i pitanje opravdanosti toga da se delegacija Vlade RS na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, već danima nalazi u posjeti Americi.

XS
SM
MD
LG