Dostupni linkovi

Kosovo sa najmanje korupcije u regionu


Kosovo je na poslednjem mestu u odnosu na zemlje regiona što se tiče korupcije, kaže se u izveštaju Transparensi internešenela, ali je i pored toga korupcija na Kosovu dobila visokih 3, 4 poena u odnosu na 5 koliko je maksimalno. Istraživanje koje je izvršeno u 69 zemalja pokazuje da su politčke partije, civilna služba i pravosuđe i dalje najkorumpiraniji.

Na Kosovu su najkorumpiraniji pravosuđe i politčke partije, kaže Visar Beriša iz Index Kosova, članice BBC Galup Internešenel, koji je učestvovao u istraživanju. On smatra da je izveštaj prikazao realno stanje na Kosovu.

“To ne treba da čudi jer sudski sistem na Kosovu ne funkcioniše kako treba, ima nedostataka u ostvarivanju reda i mira, takođe postoji napredak u sagledavanju korupcije kod političkih partija, koje se stvara na osnovu mnogobrojnih izveštaja o kojima smo čuli u medijima, pošto je mali broj političkih partija objavio izveštaje o finansijskom poslovanju”
, rekao je Beriša.

Prema ovom izveštaju, Kosovo ima najmanji nivo korupcije u regionu, gde prednjači BiH sa ocenom 4,2, zatim slede Hrvatska 4,1, Srbija 3,9 i Makedonija 3,8. Direktor Kosovske antikorupcijske agencije Hasan Preteni objašnjava da je niži nivo korupcije u medijima a ne u institucijama, pomogao da Kosovo bude u boljem položaju u odnosu na druge zemlje regiona.

„Sudstvo je najkorumpiranije ima ocenu 4, posle toga su polititčke partije 3,8, privatni sektor 3,7, parlament 3,4 civilna služba 3,3 i mediji 2,3. Iz ovoga proizilazi da su najmanje korumpirani mediji i njihova procena utiče na smanjenje proseka i čini da koficijent korupcije na Kosovu bude 3,4.“


Izveštaj TI za Vladu Kosova znači da ima pozitivnog trenda u borbi protiv korupcije, smatra portparol Memlji Krasnići.

“Ako se uporedi sa poslednjim izveštajem iz 2007. godine, jasno se vidi da građani Kosova cene angažovanje Vlade u borbi protiv korupcije i da ima dostignuća u tom pravcu“
, kaže on.

Predstavnici opozicije smatraju da je korupcija najviše prisutna u državnim institucijama i javnim preduzećima.

I istraživanja koje je radio program ranog upozorenja Programa za razvoj UN-a (UNDP) na Kosovu pokazuje iste rezultate kao i ovaj izveštaj Transparensi internešenela.
XS
SM
MD
LG