Dostupni linkovi

Turska pojačala napade na kurdske položaje


Helikopter turske vojske
Helikopter turske vojske

Dan nakon što je u talasu nasilja poginulo najmanje devet osoba, Turska je intenzivirala ofanzivu na kurdske položaje na jugoistoku zemlje. Istovremeno je planirana posjeta iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Džavada Zarifa Ankari, odgođena bez obrazloženja.

Turska vojska saopštila je da je izvela vazdušne napade na 17 meta kurdskih militanata i intenzivirala ofanzivu protiv pobunjenika na jugoistoku zemlje. U vazdušnim napadima u provinciji Hakari gađani su borci iz zabranjene Kurske narodne partije (PKK) koja se više od tri decenije bori za veću autonomiju za Kurde.

PKK borci u mnogo većoj su mjeri mete turskih napada nego militanti takozvane Islamske države od kada je Ankara u julu objavila poziv na “sinhronizovani rat protiv terora” prema obje rivalske grupe.

Lider PKK, Džemil Bajik (Cemil Bayik) optužio je Tursku da pokušava da zaštiti militante Islamske države (ID) napadajući kurdske borce.

Bajik je za BBC u ponedjeljak, 10.avgusta, izjavio da vjeruje da turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) želi da da militanti ID postignu uspjeh u borbi protiv Kurda na sjeveru Sirije da bi onemogućili napredovanje Kurda u blizini turske granice.

Turska, članica NATO-a, odbacuje takve tvrdnje, poručujući da će uskoro intenzivirati operacije protiv militanata ID. Ismail Kapan, izvršni urednik dnevnih novina Turkije (Turkiye), komentarisao je u ponedjeljak veče način na koji se Turska obavezala na borbu protiv militanata Islamske države.

“Već dugo je Amerika tražila od Turske da otvori Indžirlik vazdušnu bazu, ali Turska tada nije smatrala da im je ID direktna prijetnja. Umjesto toga su se fokusirali da zaštite svoju nacionalnu sigurnost sa zonom bezbjednosti u blizini svoje granice.”

I jedan anketirani građanin Istanbula, Raif Džopoglu (Raif Copoglu) smatra da njegova zemlja mora da intenzivira borbu protiv ID, jer u suprotnom mogu mnogo da izgube.

“Turska mora biti aktivna u koaliciji koju SAD predvode protiv ID, jer je ona jedna od država koja puno gubi u ovome.Sve se dešava na našoj granici, sad i bombe eksplodiraju i naši ljudi umiru.”

Dok se čeka intenziviranje akcije protiv ID pojačana je ofanziva na kurdske militante.

U kopnenim sukobima, turske snage bezbjednosti objavile su da su borci PKK napali vojnu stanicu u Sirnaku, koja je u susjedstvu provincije Hakari i da su u dvadesetominutnoj borbi ubili jednog vojnika.

Jedan PKK militant ubjen je u sukobima u provinciji Bingol, saopštila je kancelarija lokalnog guvernera.

Sve je uslijedilo dan nakon što je najmanje devet osoba ubijeno u ponedjeljak u talasu napada na turske snage sigurnosti, većinom na jugoistoku zemlje. Osim kurdskih militanata napade su izvodili i ekstremno lijevi militanati.

U Istanbulu je korišteno vozilo puno eksploziva za napad na policijsku stanicu. Jedan od napadača je ubijen u samom napadu dok su druga dvojica i jedan policajac poginuli u sukobima koji su uslijedili, navela je kancelarija guvernera najvećeg turskog grada.

Dvije žene su takođe otvorile vatru na američki konzulat, ali niko nije stradao.

Četri policajca ubjena su pak kada je njihovo vozilo naletjelo na eksloziv na putu u Silopi, a jedan vojnik je ubijen kada su kurdski militanti otvorili vatru na vojni helikopter u odvojenom napadu u provinciji Sirnak.

Mohamad Džavad Zarif
Mohamad Džavad Zarif

U utorak, 11.avgusta, je takođe objavljeno da je ministar vanjskih poslova Irana, Mohamad Džavad Zarif otkazao planiranu posjetu Turskoj. U njegovom ministarstvu je kratko saopšteno da je posjeta odgođena zbog problema u rasporedu bez detaljnijeg obrazoloženja.

Neki Turski mediji pak su objavili da je do otkazivanja posjete došlo zbog toga što je iranski šef diplomatije napisao tekst za opozicioni dnevnik Džumhurijet (Cumhuriyet). U danas objavljnom tekstu, Zarif je, među ostalim, kritikovao američku politiku prema Bliskom istoku.

Inače Turska i Irana su na različitim stranama u sirijskom konfliktu. Dok Teheran ostaje vjeran saveznik Bašara al Asada, Ankara je njegov oštri protivnik.

Prošle sedmice je iranski predsjednik, Hasan Rohani pak pozvao Tursku na blisku saradnju sa Teheranom u borbi protiv ID u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG