Dostupni linkovi

Sumnja se da je jezgro reaktora 3 napuklo


Kontrolna soba za reaktor broj 3 u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, 22. mart 2011.
Kontrolna soba za reaktor broj 3 u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, 22. mart 2011.
Japanski zvaničnici za nuklearnu bezbednost rekli su u petak da sumnjaju da je jezgro reaktora u Bloku 3 u nuklearnoj centrali Fukušima Daići možda napuklo, što je povećalo opasnost po okolinu od mnogo ozbiljnijih nivoa radijacije nego do sada.

Portparol Agencije za nuklearnu bezbednost Hideiko Nišijama rekao je da je "nešto u reaktoru u Bloku 3 možda oštećeno".

"Naši podaci nagoveštavaju da je taj reaktor zadržao neke funkcije", dodao je Nišijama i ukazao da to implicira da je možda došlo do oštećenja u jezgru reaktora, ali da je ono ograničeno.

Japanski zvaničnici smatraju da je moguće da je do oštećenja došlo u pumpama ili u bazenima sa iskorišćenim nuklearnim gorivom, i da je to prouzrokovalo probleme u reaktoru.

Više od 27 000 nestalih i nastradalih

Fukušima Daići pretrpela je teška oštećenja u zemljotresu i cunamiju koji su pogodili Japan 11. marta. Od tada se stručnjaci bore da otklone probleme u centrali i spreče veću nuklearnu katastrofu.

Crni dim izdiže iznad reaktora 1 Fukušima, 23. mart 2011.
Dve sedmice nakon razornog zemljotresa i cunamija u Japanu, prema najnovijim podacima, potvrđena je smrt 10 035 ljudi, dok se 17 443 osobe vode kao nestale, saopštila je u petak Japanska nacionalna policija.

Prema ovim podacima, povrijeđeno je 2 775 lica, dok je stotine hiljada ljudi ostalo bez kuća.

Zemljotres 11. marta, najgora je prirodna katastrofa u Japanu od velikog zemljotresa jačine 7,9 stepeni Rihterove skale, koji je 1923. godine pogodio dolinu Kanto, na ostrvu Honšu, kada je poginulo više od 142 000 ljudi.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG