Dostupni linkovi

Karadžić protiv optužbe za teror civila


Radovan Karadžićokom na suđenju u Hagu,15. rujan 2010.
Radovan Karadžićokom na suđenju u Hagu,15. rujan 2010.
Nakon prošlotjedne pauze koju je dobio kako bi pregledao dokumente zapljenjene u beogradskim stanovima bivših oficira Vojske Republike Srpske, Radovan Karadžić ponovno se našao u sudnici Haškog suda. U ovom dijelu suđenja suočen je s optužbama za teror nad sarajevskim civilima, a kao svjedok tužiteljstva o snajperskom djelovanju srpskih snaga iskaz je dao nizozemski vojni časnik Patrick Van der Weijden, koji je napravio stručni izvještaj o preko deset incidenata.

Tužiteljstvo je prilikom iskaza nizozemskog stručnjaka za snajpersku vatru, prezentiralo niz naredbi generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića o formiranju i djelovanju snajperskih jedinica u okolici Sarajeva. Prema optužbi cilj snajperskog djelovanja srpskih snaga bio je usmjeren na sarajevske civile kako bi se širila panika i rušio njihov moral.

Svjedok Van der Weijden je potvrdio kako se u zapovjedima srpskim snajperskim jedinicama ne daju nikakve konkretne zapovjedi eliminiranja određenih vojnih ciljeva. Tužiteljstvo je pri tom podsjetilo na neke incidente o kojima je svjedok dao stručno mišljenje, poput smjera
dolaska projektila.
Prema optužbi cilj snajperskog djelovanja srpskih snaga bio je usmjeren na sarajevske civile kako bi se širila panika i rušio njihov moral

„U Vašem uvodnom paragrafu Vi govorite o snajperskom djelovanju po Tariku Žuniću, dječaku od 14 godina koji se vraćao kući iz škole ulicom Srebrenik. I čim je prošao ogradu koja je postavljnu od zaštite od snajperista, sjećate li se Vaše procjene ovog incidenta?“, upitalo je svjedoka tužiteljstvo i dobilo potvrdan odgovor.

Kao jedan od primjera snajperskog djelovanja spomenut je i incident iz ožujka 1995.godine kada je nakon pogotka civila egipatski transporter s UN-ovim promatračima otvorio vatru na srpske položaje od kud je navodno pucano.

No prilikom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je ustanovio kako su egipatski mirovnjaci bili pristrani te djelovali za bošnjačku stranu. Pa je postavio pitanje „je li znao da je srpska strana sumnjičila egipatski bataljon za pristranost muslimanima, zato jer je Egipat također muslimanska zemlja i da smo bili oprezni u odnosu na njihovo približavanje našim linijama?“ „Ne nisam to znao“, odgovorio je Van der Weijden.

Kako bi doveo u pitanje stručnost analize incidenata, pogotovo što se tiče mjesta ispaljivanja snajperskih hitaca, Karadžić je naveo razlike između snajperskog djelovanja u različitim vojskama te i ovaj put podsjetio na blizinu linija fronta oko Sarajeva što po njemu znači da su projektili mogli doletjeti od bilo kuda, a ne nužno sa srpskih položaja. Prema njemu svjedok tužiteljstva nije napravio dobru analizu snajperskih incidenata.

„Je li smatrate da je bilo potrebno da Vas informiraju o tome – koliko je bila linija razdvajanja od navodnog mjesta s kojeg je došao određeni hitac“, upitao je Karadžić.
Radovan Karadzić, ratni vojni lider bosanskih Srba pred sudom u Hagu,13. april 2010.

„Ne, zato što se metoda koju sam ja usvojio nije zasnivala na tome koja je strana otvarala vatru nego od kuda je dolazio metak. Tako da se ja nisam bavio time je li riječ o srpskim ili muslimanskim linijama“, objasnio je svjedok.

Karadžić koji se brani sam tvrdi kako nije bilo namjernog snajperskog djelovanja po civilima nego da se radi o slučajnim žrtvama sukoba. Nakon ispitivanja nizozemskog časnika Van der Weidena haško tužiteljstvo će izvesti novog svjedoka koji će također govoriti o vremenu opsade Sarajeva i terora nad njegovim civilima, za što tereti Karadžića po zapovjednoj odgovornosti kao Predsjednika Republike Srpske te vrhovnog zapovjednika nad njezinom
vojskom.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Predstavljen projekat pomoći pravosuđu zemalja regije
Proces identifikacija predat tuzlanskim vlastima
Glavaš u pritvoru, advokati najavili žalbu
Ratni huškači iz Kontićevog filma i danas su u javnosti
Karadžić protiv optužbe za teror civila
Nužno nastaviti suđenja za ratne zločine
Svjedočanstvo o zločinu nad djecom

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju - svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u radijskom programu Radija Slobodna Evropa i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Marija Arnautović, Sabina Čabaravdić)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG