Dostupni linkovi

Svjedok suočen sa svojim saznanjima o „čišćenju“ Ključa


Velimir Kevac u sudnici 22. siječnja 2015.
Velimir Kevac u sudnici 22. siječnja 2015.

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Velimira Kevca, koji je tijekom rata bio pomoćnik načelnika štaba za operativno-nastavne poslove u Mrkonjić Gradu.

Kevac je kao oficir VRS-a i svjedok obrane skidao zapovjednu odgovornost sa srpskih snaga u vezi događaja u Ključu, općini u kojoj je prema optužnici 1992.godine počinjen progon nesrpskog stanovništva – s razmjerom genocida.

Kevac je kao svjedok obrane pokušao prikazati kako nije bilo progona Bošnjaka i Hrvata iz Ključa, tvrdeći da je to stanovništvo dobrovoljno otišlo 1992.godine – nakon što su općinu preuzele srpske vlasti. Nakon toga Kevca je suočila haška tužiteljica Carolyn Edgerton (Kerolin Eđerton) sa zaplijenjenim vojnim dokumentima koji ukazuju na vojne akcije, pokrenute prema optužbi zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva.

Gospodine Kevac, ovo je dnevni borbeni izvještaj koji je trebao proći kroz Vaš odjel i tu se potvrđuje, zar ne, da se 3.bataljonu naređuje da sudjeluje u operaciji čišćenja na tom području. Jel' tako?“, ispitivala je tužiteljica osporavajući glavni iskaz svjedoka obrane.

Nakon napada i ubijanja – zarobljavanje

Uz podatke o napadima srpskih snaga na brojna mjesta u Ključu tijekom kojih su ubijani civili, tužiteljica Edgerton je predočila svjedoku i vojne zabilješke o velikom broju zarobljenih stanovnika nesrpske nacionalnosti upućenih u logore, tvrdeći da je Kevac kao operativni oficir lokalnih srpskih snaga – to morao znati.

Možete li odgovoriti na moje pitanje – je li bila raširena praksa uhićivanja velikog broja nesrpskog stanovništva na području cijele općine. Da ili ne?“, ispitivala je tužiteljica.

Po mojem saznanju nije bila raširena praksa uhićivanja velikog broja nesrpskog stanovništva. Bili su uhićivani oni koji su imali naoružanje ili kod kojih je pronađeno naoružanje, a nisu ga predali na poziv da se preda naoružanje.“, držao se svoje priče svjedok, ponavljajući ju više puta prilikom suočavanja od strane tužiteljstva.

Uz poricanje zarobljavanja oko 900 nesrpskih civila, samo od strane njegovog 3.bataljona šipovske brigade VRS-a (o čemu je predočen podatak), Kevac je poricao i potčinjavanje srpske policije vojsci prilikom akcija u Ključu, pokušavajući time poreći optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu – za što general Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

Kevac je inače kao svjedok obrane u glavnom iskazu prebacivao odgovornost za ono što se događalo u Ključu 1992.godine – s vojnih na civilne vlasti bosanskih Srba. Nakon što u petak dovrši iskaz suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti će se ispitivanjem novog svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Kevca

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG