Dostupni linkovi

Šta se krije iza najvećeg investicionog projekta u BiH u posljednjih 20 godina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Elektroprivreda BiH dobila je “zeleno svjetlo” da počne sa izgradnjom, kako mnogi misle, najvećeg investicionog projekta u posljednjih 20 godina. Riječ je o izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla i bloka 1 Termoelektrane Banovići. No, kako ništa u Bosni i Hercegovini ne može proći bez međusobnih optužbi pozicije i opozicije, tako ni ova oblast nije toga bila pošteđena. Pomalo čudno, postojeća vlast na čelu sa SDP-om ovu tačku dnevnog reda, u formi informacije, Federalnom parlamentu je dostavila dva mjeseca uoči izbora.

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica, također SDP-ov kadar, sudeći po izjavama koje daje, ovo smatra svojim najvećim uspjehom:

„Nakon što izdefinišemo sve elemente ugovora, ponovo ćemo informisati Vladu, Skupštinu i Parlament, nakon čega dobijamo finalnu saglasnost, ja se nadam, i potpisivanje ugovora i početak gradnje najveće poslijeratne investicije u BiH.“

No, kada je riječ o cjelokupnom projektu, otvorila su se dva pitanja. Prvo, u kojem opozicija tvrdi da se radi o prećutnom dogovoru SDP-a i SDA, strankama koje, prema njihovom mišljenju, pokušavaju dobiti dobru startnu poziciju pred početak predizborne utrke.

Marinko Čavara
Marinko Čavara

„Ovo je čisti politički dil između SAD i SDP-a. Jedan projekat je dostigao jednu fazu do izvedbe, a drugi projekt ja tek počeo da se planira. Znači, oni su u različitim fazama, ali očigledno je potreba za kampanjama jednoj i drugoj stranci“, kaže Marinko Čavara iz HDZ-a.

Drugo pitanje tiče se izbora izvođača radova. Federalna vlada je izabrala kineski konzorcij Gezuba Group koji, kako kaže bivši direktor Elektroprivrede Amir Jerlagić, za to nema potrebnu licencu:

„To ukazuje da neko želi da zaradi dodatni novac svojim posredovanjem. Ja imam informacije da samo dvije evropske kompanije imaju licencu za izgradnju bloka 7 instalisane snage od 450 megavata.“

Prema postojećem planu, kineski konzorcij bi finansirao gradnju sa 85 posto, a ostatak bi platila Elektroprivreda BiH, koja bi bila stopostotni vlasnik bloka 7 tuzlanske termoelektrane i imala, kako se navodi u informaciji Vlade, sva prava na njegovu eksploataciju. No, jedna tačka tog ugovora ukazuje na to da se radi o tzv. projektnom partnerstvu, odnosno predviđa se sklapanje posebnog ugovora o prodaji električne energije. Samim tim se postavlja i pitanje da li će kineski konzorcij imati pravo na prodaju struje i da li će određivati njenu cijenu. Evo šta o tome kaže direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica:

„Ko je god bio zainteresiran da se prijavi kao certificiran izvođač radova ili proizvođač opreme, ko je u stanju da nam obezbijedi zatvaranje finansijske konstrukcije, mi smo to omogućili. Javilo se 11 kompanija i na kraju je ostala jedina koja je imala validnu ponudu. U toj ponudi stoji da će vlasnik novoizgrađenog objekta biti Elektroprivreda u stopostotnom vlasništvu, te da će Elektroprivreda biti ta koja raspolaže stopostotnom energijom proizvedenom u tom bloku.“

Skuplji od prethodnog projekta za 25 miliona evra

Ono što budi sumnju kod opozicije kada je riječ o izgradnji bloka 7 u Tuzli je i to što je odluka sadašnje SDP-ove vlade zasnovana na osnovu odluke njihovih prethodnika, kada je SDP bio protiv prijedloga za kojeg četiri godine poslije misli da je dobar. I ne samo to. U odnosu na 2010., projekat iz 2014. je skuplji za 25 miliona eura.

„Zadužujete BiH za milijardu i po u odnosu šta smo dobili prije četiri godine - da investitor investira 600 miliona, da mu vraćamo taj kredit 20 godina u struji, i da ne prodajemo nijedan posto svog kapitala državne svojine“, kaže poslanik Stranke za BiH u Federalnom parlamentu Muhidin Alić.

U odnosu na nepoznanice u izgradnji tuzlanskog bloka, za gradnju bloka Termoelektrane u Banovićima za sada ne postoji nikakav projekat. Generalni direktor banovićkog Rudnika mrkog uglja Munever Čergić kaže da je 11 ponuđača zainteresovano za njegovu izgradnju, od čega osam iz Kine. Vrijednost investicije je 500 miliona eura:

„Ovaj blok u Banovićima znači ne samo opstanak rudnika nego i proširenje kapaciteta i novo upošljavanje.“

Ono što niko ne spori kada je riječ o izgradnji novog bloka tuzlanske termoelektrane i nove termoelektrane u Banovićima je potreba za novim investicijama u termoenergetski sistem Bosne i Hercegovine. Tim prije, jer je rok trajanja sadašnjih blokova u tuzlanskoj termoelektrani pri kraju. O tome Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore Tuzlanskog kantona, kaže:

„Naše procjene su da bi naš sektor u izgradnji objekata mogao da bude između 20 i 30 posto učešća u izgradnji tih objekata, što kad uzmemo iznos od 2,5 milijarde znači da će privreda TK i privreda BiH moći dosta toga od ovih projekata dobiti.“

Bilo kako bilo, izgradnja bloka 1 banovićke termoelektrane trebala bi biti završena 2020, a bloka 7 tuzlanske termoelektrane 2030. Inače, Federalna vlada o svim budućim aktivnostima vezanima za njihovu gradnju moraće informisati Parlament.

XS
SM
MD
LG