Dostupni linkovi

Pokret socijalista traži 'pokajnički' spomenik Miloševiću


Građani ispred groba Slobodna Miloševića u Požarevcu, mart 2011
Građani ispred groba Slobodna Miloševića u Požarevcu, mart 2011
Pokret socijalista, manja partija koja je nastala iz nekadašnjeg Miloševićevog SPS-a, počeo je u Prokuplju, gradu na jugu Srbije u kome je inače podignut prvi spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, da prikuplja potpise građana za podizanje spomenika preminulom bivšem predsedniku Srbije i SRJ, nekadašnjem haškom optuženiku za ratne zločine Slobodanu Miloševiću.

Prikupljanje potpisa je počelo dan pošto je o toj inicijativi obavestio Skupštinu opštine Prokuplje odbornik Socijalističke partije Srbije Miroljub Đorđević. Evo kako on za naš program objašnjava svoj predlog koji, kaže, podržavaju njegovi prijatelji:

"Građani kažu da su mnogo lepše živeli kod Slobodana Miloševića. Odgovorno tvrdim da narod sada trpi, da je gladan. Na tom spomeniku treba da piše 'pokajnica'. Znači, narod koji je smenio Miloševića, poslao ga u Hag, sad se kaje."

RSE:Gde biste stavili taj spomenik?

Đorđević:Ako je Šabanu Bajramoviću podignut spomenik pored keja, Miloševiću koji je bio 10 godina predsednik trebalo bi podići spomenik negde u centru grada. Da se daju tri-četiri kvadrata da se podigne spomenik.

Spomenik Zoranu Đinđiću u Prokuplju, foto iz arhive
RSE: Tu, negde, pored spomenika Đinđiću?

Đorđević: Ne, ne, Đinđićev je van grada.

RSE:A kako bi trebalo da izgleda spomenik?

Đorđević: Pa lepo, u pravoj veličini.

Vlast u siromašnoj opštini na jugu Srbije čine, kao i na nivou Republike, DS i SPS. Predsednik Opštine Milan Arsović iz Tadićeve Demokratske stranke kaže da iza ove ideje ne stoji lokalna vlast.

“To nije stav DS, nije stav odborničke grupe SPS, niti stav bilo koje odborničke grupe, ni opozicione ni one koje čine vlast u Prokuplju. To je lični stav jednog odbornika. Mi u Prokuplju želimo da otvorimo obdanište, dom kulture, a ne spomenik Miloševiću. Utoliko pre što ne vidim čime je to on zadužio građane Prokuplja. Ne smemo da zaboravimo 90-te godine zbog čitave naše istorije, ni ono što je ovaj deo Srbije proživeo u tim godinama”, kaže Arsović.

Pojedinačna inicijativa

“Radi se o pojedinačnoj inicijativi. Kao što znate, mi mislimo da istorija i struka treba da daju odgovore na to čiji spomenici treba da se podižu, čija imena treba da dobijaju ulice...Sada smo u bliskom periodu kada je Milošević bio vodeći političar na našem prostoru i za sada mi nemamo nikakvih inicijativa tog tipa kao partija...Čak možete ovo za sada precrtati", kaže nam predsednica Parlamenta Srbije Slavica Đukić Dejanović, visoka funkcionerka SPS-a.
'Iza ovog', tvrdi Slavica Đukić Dejanović, 'ne stoji ni odbornička grupa SPS-a, još manje SPS kao partija'.

RSE:Ja sam upravo htela da vas pitam zašto za sada?

Đukić Dejanović: Ne za sada, već prosto hoću da kažem da se mi za sada ne određujemo prema pojedincima koji imaju pravo na svoje stavove. Ali iza ovog ne stoji ni odbornička grupa SPS-a, još manje SPS kao partija.

RSE: Da li se SPS odrekao političke zaostavštine Slobodana Miloševića?

Djukić Dejanović:Postoji nešto što se vezuje za period kada je on bio najuticajniji političar, a čega se SPS sigurno odrekao. Od političkih ubistava do blokade medija.

Slavica Đukić Dejanović

RSE:Da li se vi ograđujete od njegove uloge u 90-im godinama, u ratovima?

Đukić Dejanović: Ocenu te uloge ulogu u ratovima i personalne i pojedinih država daće istoričari . Mislim da treba da sačekamo da bismo imali uvid u sve to. Vi znate, na primer, da je premijer Đinđić bio veoma omražen, a kada je otišao sa lica zemlje, nažalost na način na koji je otišao, da se tek onda shvatilo koliko je on bio zapravo jedna energična, pozitivno prominentna ličnost...

RSE:Ne mislite valjda da će doći do takvog preokreta kada je Milošević u pitanju?

Đukić Dejanović:Mislim da su istorijske činjenice koje treba staviti u kontekst obaveza istoričara, naučnika..

Zemlja u kojoj se tumara

Može li se dogoditi da se u istom gradu, na razdaljini od nekoliko stotina metara, nađu spomenici Miloševiću i Đinđiću, simbolima dve potpuno različite Srbije?

Lokalne vlasti uveravaju da to neće proći. Da je malo verovatno da će iznići spomenik čoveku koji se smatra najodgovornijim za ratove u 90-im godinama, za zločine širom bivše države počinjene kako bi se realizovale mape iscrtavane u njegovom kabinetu.

Nenad Prokić, republički poslanik iz LDP-a, upozorava da srpsko društvo nije raščistilo sa Miloševićevim nasleđem.

Ipak, u Srbiji ima spomenika podignutih kontroverznim ličnostima iz Miloševićevog okruženja. Pre nekoliko dana jedan takav podignut je Miloševićevoj bankarki Borki Vučić.

“Ona je bila naš član i sa te strane je sasvim na mestu da mi čuvamo uspomenu na nju”, objašnjava Potpredsednik Vlade i predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Dramaturg Nenad Prokić, republički poslanik iz LDP-a, upozorava da srpsko društvo nije raščistilo sa Miloševićevim nasleđem, a odnos prema njemu u Srbiji danas jedan je od pokazatelja te konfuzije.

“Srbija nema jasan odnos ni prema čemu, pa su se onda pojavile i žalopojke za Titom, pa će se tako pojaviti i za Miloševićem, ali to neće nikada biti na nivou konsenzusa koji bi omogićio bilo kakav zaokret udesno, ulevo, unapred unazad..Ovo je zemlja u kojoj se tumara od danas do sutra, bez ikakvog rezona revidiraju se mišljenja, i to je ono što je uglavnom sadržina svih naših nesreća . Mi 20 godina nakon pada Berlinskog zida još nismo uspeli da konstituišemo svoj pogled prema budućnosti. I to je jedna smrtonosna mutacija u društvu”, zaključuje Prokić.
XS
SM
MD
LG