Dostupni linkovi

Protest podrške Turskoj


Nekoliko desetina ljudi okupilo se ispred ambasade Turske u Beogradu na protestu podrške građanima te zemlje. Uz transparente „Istanbul nije sam“ i „Otpor nije terorizam“, sa ovog skupa poručuju da su došli da dignu glas protiv nasilja.

„Mislim da u solidarnosti ne bi smele da postoje granice. To se tiče svih nas i ne smemo da zatvaramo oči pred nasiljem. To je danas u Turskoj, a sutra može biti u Srbiji ili bilo gde“, rekla je Katarina Pavlović iz Pokreta zelena omladina.

Dešavanja prate uglavnom putem interneta. Snimci, slike i vesti sa turskih ulica stižu uprkos tome što je konekcija loša. Podrška u ovom trenutku stiže sa svih virtuelnih mreža, Anonimusi obaraju državne sajtove, dok turski premijer Redžep Tajip Erdgoan tvrdi da su socijalni mediji najveća pretnja društvu i apostrofira Twitter kao posebno „zlo“, podseća Piratski pokret Srbije.

“Spontano se organizovala podrška. Stiže iz Norveške iz Osla, iz Češke iz Praga, iz Zagreba… Na svakih pola sata, sat stiže neka nova podrška. Turski narod je ovog trenutka pod žestokom represijom, Beograd se toga seća i Beograd zna šta je ovo”, kaže za RSE Jelena Jovanović iz Piratskog pokreta.

Slike sa ulica turskih gradova probudila su ne tako davna sećanja na devedesete godine i onih nešto starijih Beograđana, koji su se pridružili skupu ispred ambasade Turske.

“Mi po Beogradu, a i u ostalim delovima Srbije znamo kako je to bilo. Zato gajim velike simpatije i saosećam sa Turcima.”

Tmuran dan i kiša u Beogradu teško da mogu objasniti to što se, pozivu na ovaj skup, upućenom preko društvenih mreža, odazvala tek nekolicina ljudi. Za razliku od Frankfurta, Berlina, Atine ili Njujorka, gde se u znak solidarnosti okupilo nekoliko stotina, pa i hiljada ljudi, u Srbiji ovaj skup, baš kao i neki prethodni kada je trebalo iskazati podršku i interesovanje za zbivanja “daleko od nas”, ne zanima mnogo. Poslušajte šta su nam rekli građani koji su tuda prolazili.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Direktan link

Brzina kojom su mirni protesti u Gezi parku u Istanbulu - kada su građani hteli da zaštite ono malo zelenila u evropskom delu grada - prerasli u nasilne sukobe sa policijom privukla je pažnju celog sveta, a podrška stiže i iz zemalja regiona, pa su tako studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, zajedničkom fotografijom sa transparenstima podrške osudili prekomernu i nedozvoljenu upotrebu sile od strane policije.
XS
SM
MD
LG