Dostupni linkovi

Sedam žrtava gripa u Srbiji: Nadležni poručuju da nema mesta panici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Trudnica koja je preminula od posledica svinjskog gripa na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu sedma je žrtva virusa različitih tipova gripa u kratkom vremenskom roku. Iako je ovaj podatak u Srbiji izazvao prilično uznemirenje javnosti, nadležne institucije tvrde da nema mesta za paniku i da je to uobičajena situacija u ovo doba godine i u ovakvim vremenskim uslovima.

Virus nastavalja da hara, a još šest pacijenata hospitalizovano je u Kliničkom centru Kragujevac, gde su zbog teškog zdravstvenog stanja priključeni na aparate za veštačko disanje.

Gripa u BiH i Crnoj Gori

U BiH broj oboljelih nije alarmantan

Doktori kažu da broj slučajeva oboljelih od gripe nije pretjeran za ovo doba godine.

Kao i svake godine, najosjetljivija su djeca školskog uzrasta i ljudi starije životne dobi, a malo građana se odlučuje vakcinirati. OPŠIRNIJE...

Ni u Crnoj Gori nema proglašenja epidemije

Stopa zvanično oboljelih od gripa je za 50 odsto premašila kritičnu brojku „epidemijskog praga“.

I dok svakodne raste broj zaraženih zdravstveni radnici upozoravaju na nestašicu potrebnih medikamenata. OPŠIRNIJE...

Zdravstvene ustanove širom Srbije pune su pacijenata sa problemima respiratornih organa, ali epidemija gripa nije proglašena ni u jednom okrugu, a u Institutu za javno zdravlje “Batut” tvrde da je do sada registrovan “srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa”.

Direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Bratislav Tiodorović kaže za Radio Slobodna Evropa da sadašnji razvoj situacije nije opasan i da nema nikakvog razloga za paniku.

“Ako bismo gledali u celini broj obolelih, kretanje broja, povećanje broja i sezonu, ništa se neuobičajeno ne dešava. Ne očekujemo da će taj broj biti veliki i imaćemo ono što je i u Evropi karakteristično, jedan srednji intenzitet virusa. To znači da on napada one koje su osetljivi, ali to ne znači da imamo neki izuzetno veliki broj obolelih pa time i veliki broj umrlih. To neće biti slučaj”, kaže Tiodorović.

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je šest pacijenata, koji su zbog teškog zdravstvenog stanja već danima priključeni na aparate za veštačko disanje. Među njima su pacijenti iz Kragujevca, Novog, Pazara, Ćuprije i Rekovca, a prema navodima prof. dr Olgice Gajović, njihovo stanje je za sada stabilno.

“Za sada su stabilni. Znači nema progresije bolesti kako radiološki, tako ni klinički. Oni imaju tešku kliničku formu sa respiratornom insufincijencijom, jedne teške pneumonije. Smanjena je razmena gasova zbog oštećenja pluća tako da moraju da budu priključeni na aparate za veštačko disanje”, veli Gajović.

Tiodorović ipak upozorava na opreznost, jer grip vrlo lako može da se iskomplikuje, posebno kod hroničnih bolesnika, kojima je zdravlje već narušeno, zbog čega je bitno da odu lekaru ukoliko imaju visoku temperaturu, malaksalost, osećaju bolove u mišićima, kašlju ili imaju probleme sa disanjem.

“Kod pacijenata koji imaju hronična srčana, plućna oboljenja, dijabetes ili pak hronična bubrežna oboljenja ili pad imuniteta, on postaje veoma ozbiljna komplikacija koja izaziva pogoršanje njihovog osnovnog oboljenja. Postoji potreba je za posebnom opreznošću, ali nema razloga za bilo kakvo paničenje, odnosno stvaranje jačeg utiska nego što on jeste u onome što se razvija danas u populaciji”, zaključuje Tiodorović.

Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija Kliničkog centra Kragujevac, je pre sedam dana, kao preventivnu meru protiv širenja virusa gripa, do daljnjeg zabranila posete pacijentima koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi. U međuvremenu to su učinile i skoro sve veće zdravstvene ustanove u Srbiji.

XS
SM
MD
LG