Dostupni linkovi

Savez SDP sa opozicijom, novi izbori ili nešto treće?


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

Višenedjeljni pregovori između Đukanovićevog DPS-a i Krivokapićevog SDP-a o formiranju vlasti u Podgorici su propali. To otvara nove mogućnosti i izazove za političke partije - od eventualnog formiranja saveza sa opozicijom pa do raspisivanja novih lokalnih izbora. Kako će se razvijati situacija u narednom periodu?

Pregovori između DPS-a i SDP-a o formiranju vlasti u Glavnom gradu propali su, jer se potencijalni partneri nisu mogli složiti da li gradonačelnik Podgorice treba da bude nestranačka ličnost što je zastupao SDP, ili funkcioner DPS-a Slavoljub Stijepović kandidat te partije.

Pregovori su trajali više nedjelja, vođeni na različitim nivoima, ali je ključan bio dijalog između predsjednika stranaka Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića na kojem je zaključeno da su stavovi nepomirljivi. U DPS-u nisu dodatno željeli da komentarišu posljedice izostanka dogovora, a Tarzan Milošević je kratko za državnu televiziju rekao:

„U DPS-u ne želimo da prejudiciramo ni jedno rješenje. DPS je spreman za izbore bilo na lokalnom, bilo na državnom nivou. Siguran sam da ima sad mnogo važnijih stvari, a to su evropske i evroatlantske integracije za Crnu Goru nego što su eventualni izbori. Saradnja u navećim gradovima između dvije partije takođe nas u upućuje na to da izbori na državnom nivou nisu tako izvjesni.“

Jedna od mogućih posljedica je raspisivanje vanrednih izbora u Podgorici, druga mogućnost je formiranje eventualnog saveza SDP-a i Pozitivne sa opozicionim strankama.

Ova druga mogućnost je u potpunosti prihvatljiva za opozicione stranke. Međutim kako kaže Goran Danilović iz Demokratskog fronta, stvari zavise uglavnom od SDP-a:

„Dobra je vijest da se rekao bih SDP odupro jednom neprincipijelnom pritisku DPS-a da po svaku cijenu dođu do gradske Vlade iako su u ovom gradu ostali u manjini. Ipak kažem odluka do kraja je na SDP-u. Što se tiče nas, mi smo već pregovarali sa Evropskim licem Podgorice, saopštili svoj stav da u ovom gradu treba diskontinuitet u vladavini. Vjerujemo da se možemo dogovoriti, vjerujemo da je i tehnička gradska Vlada, a i tehnička Vlada na nivou države rješenje. U svakom slučaju oni treba da odluče šta žele“, konstatuje Danilović.

Za hitno formiranje tehničke Vlade i na državnom nivou založio se lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić koji je „Vijestima“ rekao da bi njen zadatak bio sprovođenje reformi u cilju ekonomskog i pravnog konsolidovanja zemlje i priprema vanrednih parlamentarnih izbora.

U Socijalističkoj narodnoj partiji očekuju početak pregovora opozicije sa SDP-om i postizanje dogovora, kaže Velizar Kaluđerović koji upozorava na posljedice ukoliko dogovora ne bude:

„Ako SDP ne želi ni to, nego da ide na prijevremene lokalne izbore, SNP je spreman i na tu varijantu. Pri tome samo upozoravamo da bi moralo da se najozbiljnije sagleda to, što imamo činjenicu da od 24. juna ove godine nemamo gradonačelnika, niti bilo koje lice koje legalno obavlja funkciju gradonačelnika Glavnog grada i što bi s obzirom na proceduru od raspisivanja do održavanja ponovljenih izbora u Podgorici prošlo najmanje oko tri mjeseca. Dakle, Glavni grad bi i ubuduća najmanje tri mjeseca bio obezglavljen“, naglašava Velizar Kaluđerović.

Nekoliko mogućih scenarija, nakon prekida pregovora partnera u Vladi oko formiranja vlasti u Podgorici, iznosi Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje:

„Prvi i malo vjerovatniji je da se pregovori nastave sa opozicijom. Druga, izvjesnija mogućnost su očito novi izbori. Ali mislim da je najteža posljedica takve situacije zapravo neodgovoran odnos koji se demonstrira prema građanima. Ti novi izbori i definitivno najviše odgovaraju DPS-u, a odgovoran odnos SDP-a bi u ovom trenutku bio, da nađe modalitet i napravi koaliciju sa opozicionim strukturama, koje inače u svojim izjavama u javnosti, koliko vidimo, ne postavljaju bilo koji bitan zahtjev koaliciji Evropsko lice Podgorice koji bi mogao biti prepreka za jedan takav politički angažman“, navodi Daliborka Uljarević.

Uljarević kaže da je očigledno, da je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i pored snažnih pritisaka unutar svoje partije za koaliranje sa DPS-om, smogao snage da donese odluku o prekidu razgovora, ali naglašava da to nije kraj u donošenju teških odluka:

„Taj njegov potez nije dovoljan.. On će morati da napravi još jedan težak izbor, odnosno moraće da odluči da li da ide u koaliciju sa opozicijom, koja bi vjerovatno vodila određenim dubokim rascjepima u SDP-u, počevši od formiranja takve koalicije, ali bi dugoročno tu partiju osnažila. Ili da ide na nove izbore za koje može privremeno zadržati jedinstvo partije, ali koji ne mogu donijeti ni blizu povoljan rezultat ovoj partiji“, zaključuje Daliborka Uljarević.

XS
SM
MD
LG