Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 08:02 CET

  Svijet

  Kakve promjene donosi novi američki državni tajnik

  John Kerry
  John Kerry
  Piše: Heather Maher, priredila: Mirjana Rakela

  Novi američki državni  tajnik John Kerry tokom vikenda  telefonski je razgovarao  sa  svjetskim državnicima, uključujući i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i   predsjednika Palestinske samouprave  Mahmuda Abbasa. Odluka o aktivnijoj politici  prema Bliskom istoku prva je promjena u odnosu na njegovu prethodnicu. Koliko se Kerry može razlikovati od Hillary Clinton?

  Hillary Clinton je redovito bilježila visoku popularnosti u anketama javnog mijenja širom svijeta. Smatrali su je "diplomatskom rock zvijezdom " dok je John Kerry utjelovljenje starog diplomatskog kova.

  Po mnogo čemu, novi američki državna tajnik Kerry je drugačiji od svoje popularne  prethodnice.

  Martin Indyk iz  Brookings instituta  nedavno  je opisao visokog,  tmurnog  lica, 69-godišnjeg  Kerrya kao sliku i priliku ličnosti s jedne od američkih povijesnih portreta koji krase State Department.

  Clinton je provela  osam godina kao prva  dama SAD-a  i dodatnih osam  kao senatorica prije dolaska u State Department. Opći stav  u Washingtonu je da se  Kerry tokom svoje 30-to godišnje karijere pripremao  za ovu funkciju. Nije stoga čudo što je američki predsjednik Barack Obama  rekao da "mu neće trebati jako puno vremena da se uhoda na novom  radnom mjestu."

  Bivši američki ambasador  u NATO-u i dugogodišnji  uposlenik State Departmenta Nicholas Burns ističe da ima povjerenje u Kerrya kao i u moć njegovog diplomatskog angažmana:

  "On je bio predsjednik  Odbora za vanjske poslova Senata, poznaje svjetske čelnike,    proputovao je svijet i ima tri desetljeća iskustva u međunarodnoj politici.  Za Sjedinjene Države je sreća  da će imati tako iskusnu osobu na mjestu državnog tajnika“, ističe Burns.

  Pa kako će se ponašati  Kerry  u samom vrhu diplomacije? On zna iskoristiti  duge pregovore, dobar je „igrač“ i ne  žuri  s odlukama. On ima prirodnu jednostavnost  u kontekstu sa stranim čelnicima i oprezan je oko  korištenja sile  "Ne možemo si priuštiti diplomaciju koju određuje vojska ili napadi bespilotnim letjelicama“ rekao je tokom saslušanja za funkciju državnog tajnika  u Senatu.

  On je  fokusiran  stvaranje što bolje slike Amerike u svijetu, kaže Indyk iz Brooking Instituta.

  I Kerry, kao  i njegova  prethodnica,  su u poltici  pragmatici, oboje su  usmjereni na rješavanje problema, kaže Thomas Carothers, direktor programa za demokraciju  i vladavinu prava  u  Institutu za mir. Ali Kerry - koji je jednom odgodio je glasanje u  Senatu  da bi razgovarao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem - ima strpljenja za neobično duge „igre“.

  "Mislim da je on tip osobe koja uživa u  dugotrajnim  pregovorima, ili pokušava doći do teških odluka u suradnji s drugima. U  određenoj mjeri Hillary Clinton je bila, rekao bih „gruba“.  Naravno, ona je bila vrlo djelotvorna, osoba  na svom  na mjestu. Ali čini mi se da   nije stvarno željela široke pregovore više strana. U neke stvari je uključivala svoje zamjenike,  a u nekim slučajevima se nije ni jače angažirala "

  John KerryJohn Kerry
  x
  John Kerry
  John Kerry
  Neki analitičari naglašavaju  da se to vidi i u tome što se nije aktivno uključila u izraelsko-palestinsko pitanje. Jedan  od prvih Kerryevih zadataka će  biti oživljavanje posustalog   mirovnog  procesa. Zato i ne ćudi da se već drugog radnog dana na funkciji,  telefonski čuo  i s Netanyahuom i s Abbasom.

  Kada je riječ o prioritetima, s razlogom se  Kerry nazvao "Obaminim  dobrim  vojnikom". U saslušanju u Senatu je jasno rekao da će  "učiniti sve što je u njegovoj moći da nastavi put Hillary Clinton, te da ostvari  predsjednikove  vizije."Njegove izjave o vrućim  pitanjima, od Afganistana do arapskog svijeta“, odjeknule su  u Bijeloj  kući.

  Kerry "nije čovjek križarskih ratova", ocijena je znanstvene javnosti u Washingtonu.

  Clinton mu je predala „štafetu“  i na posljednjoj press konferenciji kao tajnica, navela je nedovršene poslove koji ga čekaju: Sirija,  iranski nuklearni program, Sjeverna Koreja koja ponovno prijeti nuklearnim testovima, prijenos  ovlasti s američkih na lokalne snage  u Afganistanu, i rastuća islamistička prijetnja  u Sjevernoj Africi.

  To nije sve, kaže Carothers iz Instituta za mir.

  "Tu su i  tradicionalna  vanjskopolitička pitanja: odnos s Kinom i  Rusijom, te dodatni napori da se  konsolidiraju odnosi sa saveznicima u Aziji i Europi. Dakle, on je dobio pregršt  problemima koji nemaju jednostavno  rješenje."

  Kerrya čeka uistinu težak posao, dodaje Nicholas Burns.  

  "On će se suočiti s vrlo složenim zadacima,  počevši od stanja na  Bliskom  istoku, gdje je kriza višeslojna – rat  u Siriji, odluka da li bi SAD trebale biti aktivnije  ili ne u pomaganju     sirijskoj  opoziciji, do sadašnje  političke krize u Egiptu, koja  je destabiliziralu zemlju, i naravno odnosa  s novom izraelskom  vladom,  a tu je  i pitanje iranskog nuklearnog programa. To bi moglo biti i najveće sigurnosno pitanje ove godine. Dakle, Bliski Istok je bure baruta  i bez sumnje biti će područje visokog interesa državnog tajnika Kerrya“ .

  Kerry zna da nema vremena za gubljenje. Nakon što mu je Hillary Clinton službeno uručila ostavku 1. februara izjavio je „Jedva čekam da počnem raditi“.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: beli Grad: usa
  04.02.2013 17:18
  Glup naslov. Svi koji poznaju spoljnu politiku SAD znaju da se ona ne menja bilo ko da je na vrhu Stejt Departmenta ili ko je u Beloj Kuci. Taktika je druga stvar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.