Dostupni linkovi

Besne borbe u Siriji i Iraku: Presudna bitka za Kobane


Kobani, Sirija
Kobani, Sirija

Džihadisti iz Islamske države (IS) na samom su ulazu u Kobane (Ain al-Arab), ključni kurdski grad na granici između Sirije i Turske, dok je turski parlament u poslednjem trenutku dao zeleno svetlo vladi za eventualno slanje oružanih snaga u borbi protiv islamističkih militanata.

Turski poslanici odobrili su i upotrebu oružanih snaga u susednim zemljama, dajući istovremeno saglasnost da strane trupe mogu da prelaze preko teritorije ove države u borbi sa IS.

„Oni su u neposredoj blizini, svega dva-tri kilometra od grada“, rekao je jedan kurdski zvaničnik za AFP telefonom iz Kobainea, dodajući da su islamisti mnogo bolje naoružani u odnosu na njih: „U poređenju sa IS, mi gotovo da nemamo ništa od naoružanja“, dodao je on.

Sirijska opoziciona grupa Opservatorija za ljudska prava prenela je da je grad potpuno pust, i da su napustili gotovo svi civili. "Postoje realni strahovi da bi Islamska država mogla da napreduje do grada... veoma brzo", saopštila je Opservatorija.

Mada je koalcija predvođena SAD nastavila sa vazdušnim udarima na džihadiste, Vašington računa da je za pobedu nad IS u Iraku potreban savez i združena akcija kurdskih snaga, iračke vojske, šiitskih dobrovoljaca i „nacionalne garde" arapskih sunita, koga još uvek nema.

Penzionisani američki general Džon Alen, koji koordinira međunarodne napore protiv IS, rekao je za CNN da bi obučavanje sirijskih pobunjeničkih snaga da se ozbiljno suprotstave džihadistima možda bile „potrebne godine“.

Istovremeno, skoro dva meseca od kako su SAD počele sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države (IS), vidljivi su znaci da se militanti prilagođavaju novoj realnosti, prenosi BBC.

Brojni svedoci sa teritorija koje su pod kontrolom Islamske države rekli su Rojtersu da se smanjio broj njihovih kontrolnih punktova i boraca koji koriste mobilne telefone, što je deo strategije da bi se izbegli vazdušni napadi.

Ova agencija javlja da militanti umesto lako uočljivih kolona oklopnih vozila, sada sve više koriste motocikle.

Analitičari primećuju da su džihadisti dobro poznati po pokretljivosti koja im omogućava da se povuku ili pregrupišu mnogo brže nego što su to u stanju da učine regularne trupe.

“To je mnogo puta isprobana i proverena formula”, kaže ekspert za vojna pitanja Pol Gibson, bivši oficir Britanske vojske.

“Kada su se jednom suočili sa vazdušnim udarima, prva stvar koju će da urade je da smanje svoju izloženost koalicionim snagama. Oni će se raštrkati i smanjiti svoje komunikacije putem mobilnih telefona ili radio uređaja, kako bi umanjili svoju upadljivost”, objasnio je Gibson za BBC.

Islamska država sastavljena je od stranih boraca koji su stekli ogromno iskustvo preživljavanja u drugim sukobima – Avganistanu, Čečeniji ili Libiji.

“Mislim da oni uče brzo bilo na terenu bilo od drugih džihadista kako da se prilagode pretnjama koje dolaze od vazdušnih napada. Ukoliko koristite telefon, odmah će vas naći bomba”, objašnjava Gibson.

Ujedinjene nacije su saopštile da su džihadisti iz Islamske države počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Iraku, ali su kritikovale i ponašanje iračkih snaga bezbednosti.

"Zapanjujući je opseg kršenja i zloupotreba od strane Islamske države i s njom povezanih naoružanih grupa, i broj dela koja se smatraju ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti", naveo je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rahad al-Husein.

Ta kršenja obuhvataju "napade direktno usmerene na civile i civilne infrastrukture, egzekucije i druga ubistva civila, otmice, silovanja i druge oblike seksualnog i fizičkog zlostavljanja žena i dece kao i prisilno regrutovanje dece", piše u izveštaju koji je napravljen uz pomoć Misije UN u Iraku i kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Različite etničke i verske grupe u Iraku su bile "namerno i sistematski ciljane kako bi bile uništene i uklonjene iz zona pod kontrolom Islamske države", dodaje se u izveštaju.

"Ovaj izveštaj je užasan", rekao je istakao je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Irak Nikolaj Mladenov i dodao da stotine ubistava civila nije ušlo u izveštaj zato što nije bilo dovoljne potvrde tih informacija.

XS
SM
MD
LG