Dostupni linkovi

Biti roditelj homoseksualnom djetetu: Strah i nerazumijevanje


Crna Gora
Crna Gora

Nijesu samo homoseksualne osobe te kojima je neophodna podrška, pomoć i razumijevanje u trenucima kada roditeljima saopštavaju vijest o svojoj seksualnoj orijentaciji. Stručnu i svaku drugu pomoć trebaju i njihovi roditelji koji ne znaju kako da reaguju i kako da se izbore sa sazanjem da je njihovo dijete drugačije i da će kao takvo nastaviti život u izrazito homofobnom društvu.

O tome su roditelji, LGBT osobe i oni koji ih podržavaju razgovarali na panelu koji su uoči nedjeljnog Montenegro Prajda organizovali NVO Juventas i Kvir Montenegro.

Zagrepčanka Eleonora Katić je majka troje djece među kojima je i 24-godišnji Roko. Roko je gej, a tu istinu saopštio joj je još kada je imao 13 godina.

Zagrlila ga je i umirila njegov plač i pružila punu podršku, a onda je od gej prijatelja potražila odgovore na neka pitanja koja u tome trenutku nije mogla postaviti svom sinu:

„Prvu stvar što sam napravila jeste da sam pozvala svog prijatelja i rekla sam mu da mu moram nešto reć – Roko mi je rekao da je gej. Pitala sam ga od kada on zna da je gej. Rekao mi je oduvijek. Kako oduvijek? Pitala sam ga na što je on meni odgovorio – pa oduvijek, od kada znam za sebe.“

No, iako je postupila drugačije od većine roditelja čija su djeca LGBT osobe i prihvatila svog sina onakvog kakav je, Eleonora nije bila mirna:

„Slijedeća reakcija za koju vjerujem da je apsolutno kod svih roditelja prisutan je osjećaj straha za svoje dijete u smislu čemu će on biti izložen u svakodnevnom životu, kolika je šansa da ga neko pretuče zato što izgleda drugačije, hoda drugačije.“

(VIDEO: Priča Eleonore Katić)

Kako je biti majka homoseksualnog djeteta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Danijel Kalezić je predstavnik NVO Kvir Montenegro ali ovoga puta nije govorio o aktivizmu nego o svom životu kao gej osobe. Dugo se kao i ostali krio, od prijatelja i porodice jer nije želio da sebe dovede u situaciju da ostane sam.

Ovako se prisjeća vremena kada je roditeljima saopštio da je drugačiji:

Danijel Kalezić
Danijel Kalezić

„Kako sam dobijao sve veću podršku prijatelja tako sam bio sve hrabriji i polako sam počeo da se otvaram prema porodici. Taj proces je trajao, taj proces sređivanja naših odnosa traje i danas. Ponekada je turbulentno, ponekada je sve ok, ponekad je ovako ili onako ali mislim da će to na kraju da dođe na svoje. Ono zbog čega žalim je to vrijeme koje se gubi, gubi se taj prisan odnos među nama, a to vrijeme ne može poslije da se vrati.“

Roditelji u Crnoj Gori, ali i u regionu, na vijest da im je dijete homoseksualno reaguju različito.

„Reakcije roditelja variraju od osude i odbijanja gdje smo imali slučajeve kada je došlo do primoravanja LGBT osobe da napusti kuću na određeno vrijeme dok se situacija ne umiri. Imali smo slučajeve gdje majka prihvata ali teško podnosi činjenicu o homoseksualnosti svoje kćerke jer misli da nikada neće imati unuke, preko slučajeva gdje majka prijeti toj osobi da mora da 'izliječi' tu 'bolest' da se ne bi brukala familija, pa sve do potpunog prihvatanja te osobe“, kaže Jelena Čolaković iz NVO Juventas.

Majka 24-godišnjeg geja, Eleonora Katić ima savjet za roditelje koji se suočavaju sa istom situacijom kroz koju je ona prošla:

„Kada imam problem, tražim pomoć. Ako imaš problem onda ga rješavaj na mjestu gdje se taj problem rješava, a to je psiholog ili psihijatar. To su ljudi koji su se školovali da nam pomognu.“

Konferencija za novinare uoči Prajda, Podgorica, 31. oktobar 2014. RSE foto Savo Prelević
Konferencija za novinare uoči Prajda, Podgorica, 31. oktobar 2014. RSE foto Savo Prelević

Priča o podršci porodicama LGBT osoba dolazi dva dana pred drugi Montenegro prajd u okviru kojeg će u nedjelju biti održana šetnja LGBT osoba i onih koji ih podržavaju.

Vlada Crne Gore je od svih ministarstava zatražila da na Prajd pošalju svoje predstavnika, a među onim koji će u nedjelju šetati su i šef kancelarije EU u Podgorici Mitja Drobnič, ambasador Holandije, predstavnici američke britanske i drugih ambasada kao i gosti iz regiona.

Parada ponosa pokazaće da smo društvo koje poštuje pravo na različitost i država koja je odlučna da to pravo i zaštiti, kazao je predsjednik Filip Vujanović tokom sastanka sa predstavnicima LGBTIQ asocijacije Queer Montenegro.

Paradu ponosa čiji je slogan“Tradicionalno ponosni”, a logo ženska osoba sa brkovima obezbjeđivaće 1800 policajaca.

"Uprava policije je angažovala dovoljan broj policajaca i materijalnih sredstava kako bi se obezbijedio stabilan javni red i mir. Analizirajući prethodne Parade ponosa došli smo do zaključka da je najveći broj lica koja su narušavala javni red i mir maloljetnici od 14 do 17 godina i adolescenti - starosti oko 21 godinu. Zato apelujem na roditelje da dobro obrate pažnju gdje će im biti djeca u nedjelju”, poručio je pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Sektora opšte nadležnosti Nikola Janjušević.

XS
SM
MD
LG