Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 06:14 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Praštalo: Bh. političari su deklarativno za evropske integracije

  Predrag Praštalo
  Predrag Praštalo
  Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH smatra da je 2012. još jedna izgubljena godina u očekivanju da se zemlja približi članstvu u EU. Posebno su izigrana obećanja data u Briselu u junu mjesecu kada je usvojena Mapa puta s uslovima za kandidatski status.

  RSE : Ko je glavni krivac što BiH i dalje zaostaje za zemljama regiona i što svojim građanima ne nudi jasnu perspektivu članstva u EU ?

  Praštalo: Smatram da političari koji vode ovu zemlju nisu bili u stanju da iskoriste veliku šansu koju su dobili tokom boravka ljetos u Briselu u evropskim institucijama i u razgovorima s evropskim političarima, kada su dobili Mapu puta – šta treba Bosna i Hercegovina da ispuni da bismo kao društvo bili u prilici da podnesemo kvalitetnu aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji do kraja 2012. Pružila nam se  zaista dobra prilika - još jednom su Evropljani, predstavnici evropskih institucija pokazali dobru namjeru i dobru želju da se Bosna i Hercegovina podrži na putu evropskih integracija, ali – nažalost, domaći političari, što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, nisu bili u stanju da ispune ono što su obećali.

  Dok sve zemlje regiona napreduju koracima od sedam milja, mi smo nazadovali. Ja nisam optimista da ćemo mi tako brzo uhvatiti korak sa zemljama regiona, ali i posljednje posjete visoko rangiranih evropskih službenika i predstavnika međunarodne zajednice stalno pokazuju dobru namjeru da nam se pruži ta ruka.

  Slučaj Sanader negativno djeluje na domaće političare, ne daje im baš neku veliku inspiraciju i nadu da bi mogli uspješno okončati proces evropskih integracija odnosno priključenje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a da ne završe kao gospodin Sanader, u zatvoru.

  Nakon osam godina djelovanja u procesu evropskih integracija, ni za jednu političku stranku ne možemo reći da je sto posto proevropska, ali isto tako nisu sve stranke te koje vrše i prave opstrukciju. U svakoj stranci imamo i proevropskih i antievropskih političara.

  RSE: Zanimljivo je to da su naši političari „ZA“ evropske integracije. Neki dan je predsjedavajući   Nebojša Radmanović rekao da o tome postoji puni konsenzus i u Predsjedništvu BiH , građani su za evropske integracije, a, toliko zaostajemo.

  Praštalo: Ja izuzetno cijenim i poštujem gospodina Radmanovića. Prošle sedmice smo imali razgovor s njim i on  je po treći put put prihvatio visoko pokroviteljstvo nad našim  manifestacijama za obilježavanje Dana Evrope u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Nisu svi političari takvi. I u Republici Srpskoj i u partiji iz koje dolazi gospodin Radmanović ima osoba koje snažno opstruiraju evropski put Bosne i Hercegovine, ali imamo i ljude koji se zalažu za evropske integracije. Tako je u svakoj partiji.

  Nažalost, mogu da kažem da bh. političari nemaju konsenzus o evropskim integracijama. Ne postoji taj stopostotni konsenzus, kao što je bilo na primjer u Hrvatskoj jedno vrijeme ili kao što je u Crnoj Gori, koja nam je najbliža i najbolji primjer kako jedna mala zemlja može da ostvari velike ciljeve samo ukoliko se svi slože oko toga da evropski put nema alternativu. I zbog slučaja Sanader, posebno zbog tih stalnih međustranačkih prepucavanja i urušavanja koalicija koje su manje - više ionako neprirodne, bh. političari su više deklarativno nego iskreno i stvarno za evropske integracije.

  To pokazuje i primjer Evropskog  pokreta, čiji smo mi predstavnici u Bosni i Hercegovini. Ni nakon osam godina djelovanja pokret nema konkretnu podršku većeg dijela političara u Bosni i Hercegovini. Njima jednostavno ne odgovara ubrzanje procesa evropskih integracija, a to je ono za što se Evropski pokret zalaže. Ako vam kažem da je Evropski pokret internacional, čiji smo mi član, koji danas broji 42 nacionalna odbora,  jedan od osnivača Evropske unije i osnivač Vijeća Evrope, sasvim bi bilo logično da ako ni jedna organizacija u Bosni i Hercegovini nema punu podršku od svih subjekata, da barem organizacija - inicijator stvaranja Evropske unije, Vijeća Evrope, u Bosni i Hercegovini ima podršku. Dakle, dokle god Evropski pokret ne bude imao konsenzus od šest ili osam političkih partija i lidera koji vode ovu zemlju, ja ću, kao predsjednik te organizacije stalno govoriti i tvrditi da konsenzus ne postoji jer mi konkretno i svakodnevno doživljavamo velike blokade u našem radu.

  RSE: Evropski pokret u BIH je imao izuzetno uspješnu godinu; imali ste brojne aktivnosti – neke koje se  pamte zbog toga što su posvećene mladim ljudima, druge što su posvećene svim građanima. Možete li neke izdvojiti?

  Praštalo: Mi smo jedna od rijetkih organizacija koja se bavi samo i isključivo evropskim integracijama, a u tom našem djelovanju posebno se ističe rad sa mladima. Već smo dva projekta realizovali gdje smo obilazili srednje škole širom Bosne i Hercegovine. Sljedeće godine namjeravamo da obiđemo i osnovne škole, jer je proces evropskih integracija proces u kojem mladi moraju i trebaju imati najveću korist, u kojem mladi moraju imati vidnu ulogu i u kojeg mladi moraju aktivno da budu uključeni. U pripremi je i projekat međureligijskog dijaloga jer smatramo da bogatstvo naših različitosti može i treba biti kapital za razvoj bh. društva i da bi Evropska unija bila puno bogatija kad bi Bosna i Hercegovina, kao jedno multikulturalno društvo sa vjekovnom tradicijom, postala njen punopravni član.

  Nedavno smo počeli i projekat sa Ambasadom Turske u Bosni i Hercegovini, gdje pokušavamo da ukažemo na snagu i bogatstvo tih razlika, kultura, naroda, nacija, religija, civilizacija. Smatramo da Turska i Bosna i Hercegovina mogu biti snažan i veliki most između Azije i ovog dijela Evrope, odnosno Evropske unije. Smatram da bi sa članstvom Turske, a i Bosne i Hercegovine, Evropska unija - evropski mozaik kultura i različitosti - bio mnogo ljepši.

  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Sasa Grad: Kraljevo
  03.01.2013 07:55
  Turska je kemalizam ostavila za sobom pre deset i vise godina i polako tone u islamizam,ne vidim na koji bi drugi put mogla da povede BiH.Nisam levicar,ali u slucaju BiH celovita drzava je mogla da funkcionise samo vladavinom ateisticke levice,gde nacionalno i versko pada u drugi plan,sto je sada potpuna utopija.Posle pobede muslimanske brace i povratka sekularnih drzava u serijatsko pravo demonstrirano je kako muslimanski zivalj koristi brojcanu prednost.Siguran sam da su evropske institucije toga svesne,ako ne zbog srba,a ono zbog hrvata.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.01.2013 19:18
  Za Sasu
  Vi ste napisali ono sto mnogi znaju . Naravno da se mngi nece sloziti sa tim ali novac je onaj koji daje glavnu rijec.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  03.01.2013 12:34
  Sasa@
  Kakve to veze ima sa temom posta,majke ti ? Kakve veze Bosna
  ima sa Egyptom,sa Turskom ?Hoces da kazes da su svi krivi za ovakvo stanje u Bosni,osim vas pravoslavaca ?
  Ptice na granama znaju da ste vi glavni krivci,jer samo slaba
  BiH daje rs-u sansu za odvajanje-secesiju ! Mnogo mi se vi nesto u zadnje vrijeme brinete o BH katolicima !? "Satraste se od brige za njihovu sudbinu"!
  "Ko vas ne zna,skupo bi vas platio",sto kaze narodna !


  Ime: Ivana/Ina Grad: Sarajevo - RBiH
  02.01.2013 17:35
  SRETNU i USPJEŠNU 2013.godinu, od srca želim Vama, draga Urednice Hadžihasanović, kao i Vašim kolegama u Redakciji RSE!
  Kada čitamo ovu priču o EP u BiH, ne možemo, naravno, ni naslutiti osnovu, odnosno stvarnu sliku ove organizacije!
  Samim tim se čitaoci dovode u Zabludu...Naime, EP kao takav drže "moćnici" koji ni pod razno NE žele da se ova dejtonska situacija promijeni, odnosno, može da se mijenja, ali samo i jedino onako kako to odgovara Miloradu Dodiku i istomišljenicima, koji se iživljavaju na mojoj Jedinoj Domovini RBiH!!! Ovo je FAKAT! Dokazi za moju tvrdnju su sve ove godine od kad se desio GENOCID koji su počinili monstrumi iz te tzv. "rs", u SREBRENICI!
  Da taj EP, sa silnim saradnicima i osnivačima, ima imalo dobre namjere prema Bosni i njenom ulasku u Evropu, davno bi se implementirala Presuda SEJDIĆ i FINCI, odnosno Reformisao USTAV RBiH, kako bismo svi normalno živjeli, imali SLOBODU i sva Prava koja imamo po Evropskoj Povelji o ljudskim Pravima, ali i drugim Konvencijama o ljudskim pravima!
  Ovako imamo jedno užasno MALIGNO - DEJTONSKO I VELIKOSRPSKO TKIVO U STOMAKU NAŠE BOSNE, koje nju, kao Suvernu, Nezavisnu, Multietičnu i Multinacionalnu Zemlju, sa jedinim Legalnim Ustavom RBiH, konstantno izjeda i nastoji sahraniti...!!! U prevodu, EP, tj. Predrag kao Predsjednik to sve zna, okružen je svima onima kojima ova priča odgovara i čekaju da BOSNA iskrvari! To sam mu rekla u lice na zadnjoj zajedničkoj radionici, ali ništa nije prihvatio, odnosno, nije mogao odgovoriti!
  Briga o mladim ljudima je ravna nuli, u cijeloj (R)BiH!!!
  I, sve ove stranke koje danas postoje, NEĆE ništa dobro donijeti ovoj Zemlji baš zbog toga što su plaćeni Dejtonci koji imaju samo jedan zadatak: RASKOMADATI BOSNU IZMEĐU RH i RSrbije!!! TO JE NAŠA BH. STVARNOST, odnosno bh. PROKLETSTVO!!!
  Pozdrav Jedinoj Domovini RBiH!
  Ljuta BOSANKA!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.