Dostupni linkovi

Samit BRIKS-a: Borba za prestiž i liderstvo


Ruski predsednik na samitu BRIKS u Brazilu
Ruski predsednik na samitu BRIKS u Brazilu

Autor: Centralna redakcija RSE, priredio Slobodan Kostić

Samit zemalja sa privredama koje se ubrzano razvijaju – BRIKS počeo je u Brazilu.

Čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Juže Afrike okupili su se na šestom po redu godišnjem sastanku koji se održava u Fortalezi, gradu na severoistoku zemlje.

Očekuje se da će pet država čije su ekonomije u usponu potpisati sporazum o osnivanju razvojne banke i fonda za hitne slučajeve, koji bi trebalo da budu alternativa Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Na sastanku uoči samita u Brazilu, projekat su podržali predsednici Rusije Vladimir Putin i Brazila Dilma Rusef.

Pet zemalja koje su „među najvećim na svetu ne mogu sebi dopustiti u 21. veku bilo koju vrstu zavisnosti“, rekla je predsednica Rusef.

Prema najavama, banka koja će se možda zvati – „Nova razvojna banka“ raspolagaće sa početnim kapitalom od 50 milijardi dolara.

Još uvek se razgovara o tome gde će biti sedište banke, ali su među najozbiljnijim kandidatima Šangaj, Moskva i Nju Delhi.

Rojters navodi da Šangaj u ovom trenutku ima najbolje izglede.

Ruski predsednik Putin rekao je uoči sastanka kako želi da države koje su u ekonomskoj ekspanziji igraju značajniju ulogu u globalnoj politici i da se na taj način suprotstave uticaju Sjedinjenih Američkih Država.

„Bilo koji pokušaj da se izgradi model međunarodnih odnosa gde će se sve odluke donositi na jednom mestu osuđeni su na neuspeh, oni nefunkcionalni i nemaju perspektive“, kaže on.

Putin je isto tako rekao da će pozvati lidere BRIKS-a da se dogovore o merama kojima će moći da se suprotstave „kaznenim sankcijama“ kojima SAD „vrše pritisak“ na države koje se suprotstavljaju njihovoj politici.

SAD i Evropska unija uvele su zabranu putovanja i zamrznule imovinu pojedinim ruskim zvaničnicima i kompanijama zbog aneksije Krima i podsticanje pobune na istoku Ukrajine.

Dobri poznavaoci prilika smatraju da je platforma koju nudi BRIKS izuzetno značajna za Rusiju s obzirom da se zbog Ukrajine pogoršavaju odnosi ove države sa Zapadom.

Članice BRIKS-a do sada su odbijale da kritikuju Rusiju zbog njenih akcija u Ukrajini.

Brazilski zvaničnici kažu da će saopštenje sa samita samo uzgred spomenuti Ukrajinu uz ponavljanje stava o neutralnosti koji su već više puta ponavljali lideri država BRIKS-a.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je uoči samita da će Kina nastojati da bolje igra ulogu velike svetske sile, uključujući i zaštitu prava država u razvoju.

Govoreći za Južnoafričke medije Si Đinping je rekao da Peking „dolazi sa više predloga i doprinosima kineske mudrosti“.

XS
SM
MD
LG