Dostupni linkovi

Nastavljeno svjedočenje Šačića optuženog za protjerivanje srpskog stanovništva


Izbjeglice tokom akcije Oluja
Izbjeglice tokom akcije Oluja
Autor: Goran Jungvirth

Protekle sedmice na Haškom je sudu svjedočenje nastavio Željko Sačić, bivši načelnik stožera hrvatske specijalne policije i zamjenik optuženog Mladena Markača kojem se sudi zajedno s Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom za protjerivanje srpskog stanovništva.

Veći dio njegovog iskaza ostao je tajan budući da se protiv Sačića trenutno vodi postupak pred hrvatskim pravosuđem pod sumnjom da je prikrivao i mijenjao službene izvještaje o događajima u selu Grubori gdje je ubijeno petoro civila.

U dijelu suđenja otvorenom za javnost nisu se spominjali sporni događaji vezani uz selo Grubore, koji prema tužiteljstvu oslikavaju način protjerivanja srpskih civila za vrijeme i nakon operacije Oluja. No, na otvorenom dijelu rasprave od Željka Sačića, pozvanog kao dodatnog svjedoka od strane sudskog vijeća, moglo se čuti o znatnom dijelu puta hrvatske specijalne policije koju je vodio na terenu prilikom akcije oslobađanja Hrvatske od 4. do 9. kolovoza 1995. godine:

„General Markač je smatrao da trebamo bokove čuvati i on je zahtijevao da se isplanira da jedna bojna od glavnine snaga krene prema Udbini, a jedna bojna iz Gračaca prema Otriču na spoj sa snagama Hrvatske vojske.“


Iako se cijela međunarodna javnost divila uspjehu akcije kojom je oslobođena četvrtina Hrvatske, ostale su crne mrlje vezane uz incidente paljenja srpske imovine poput, kako tvrdi tužiteljstvo, u mjestu Donji Lapac. Sucu Alphonsu Orieu Sačić je, pak, dao drugačiju sliku:

„Kad sam ja ulazio, vidio sam dim - jedna zgrada je, valjda, netom gorjela ili gori, ali poslije sam utvrdio, nakon možda i10, 15 minuta, kad smo došli da je to zgrada policijske postaje bila. A ostalo s lijeve i s desne strane bilo je izgorjelih kamiona uz cestu. Nisu bile izgorjene zgarde.““


Tužiteljica Prashanthi Mahindaratne tijekom unakrsnog ispitivanja je pokušala pokazati kako je Donji Lapac u velikoj mjeri uništen i zapaljen upravo 6. i 7. kolovoza 1995., u vrijeme kad su u njemu bili pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a. Iako je Sačić tijekom iskaza nastavio tvrditi kako je on za to tek poslije čuo, tužiteljica mu je pokazala njegovu izjavu iz 2005. u kojoj je istražiteljima Haškog suda rekao kako je 9. kolovoza 1995. čuo da je tamo gorjelo.

Sačić je odgovorio kako se nije predomislio, već da je tvrdnja iz 2005. da je Donji Lapac uništen zapravo značila da je on za to doznao tek nakon Oluje:

„Vjerojatno nisam imao svoja saznanja neposredna, jer ja se ne sjećam doista da bih ja u taj Donji Lapac išao tada.“

Sačić je ustvrdio kako nije vidio da je 90 posto kuća na potezu od 50-ak kilometara od Gospića do Gračaca bilo uništeno ili zapaljeno, kako je istaknula tužiteljica Mahindaratne. Kao razlog toga što to nije vidio Sačić je naveo kako se to očito nije dogodilo dok je on bio tamo:

„1996., 1997., 1998. se o tome jako pisalo u Hrvatskoj, tada sam čuo. Ali tada kad sam ja tamo bio, Bogu hvala, toga nije bilo. Sporadično da, ali da 90 posto kuća gori u mojoj nazočnosti - vjerojatno bih i ja izgorio, oprostite.“


Budući da je ostatak rasprave bio zatvoren za javnost, ostalo je skriveno je li Sačića uspjela unakrsno ispitivati obrana trojice hrvatskih generala, ili je to ostavljeno za sljedeći tjedan.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Četićevo priznanje krivice uzeto kao olakšavajuća okolnost


Nezadovoljstvo procesuiranjem zločina počinjenih u Hercegovini

U BiH i Srbiji i dalje traju rasprave o usvajanju Rezolucije o Srebrenici


Zamjerke inicijatorima ideje o osnivanju RECOM-a


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG