Dostupni linkovi

Pauza u suđenju Mladiću prije dokazivanja Tomašice


Sa suđenja Mladiću
Sa suđenja Mladiću

Nakon ovog radnog tjedna započela je jednomjesečna pauza u haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Tijekom pauze strane u postupku će se pripremati za ponovno otvaranje postupka optužbe u vezi izvođenja dokaza o masovnoj grobnici Tomašica koja je pronađena nakon što je suđenje generalu Mladiću već počelo.

Pronađene žrtve Prijedorčana nesrpske nacionalnosti također se stavljaju optuženom na teret po zapovjednoj odgovornosti, budući da je zapisom u ratnom dnevniku zabilježio da su ubijeni tamo zakopani.

Članovi tima Mladićeve obrane otputovat će tijekom sudske pauze u prijedorsku općinu kako bi prikupljali dokaze protiv optužbi da je njihov klijent bio svjestan progona Hrvata i Bošnjaka od strane srpskih snaga 1992.godine, koji je u Prijedoru i još nekim općinama u Bosni i Hercegovini tada dosegnuo razmjere genocida. Baš kao i u Srebrenici tri godine kasnije 1995.

Suđenje se nastavlja 22.lipnja ove godine izvođenjem dokaza tužiteljstva o Tomašici, a nakon što ih optužba izvede, obrana će nastaviti s ispitivanjem svojih svjedoka, kojih je do sada izvela više od polovice, od ukupno oko 300 planiranih.

Svjedoci obrane o vezi Glavnog štaba i artiljeriji oko Sarajeva

U zadnjem tjednu prije jednomjesečne pauze obrana je izvela Velu Pajića, vezista iz Glavnog štaba VRS-a čijim je iskazom pokušala osporiti vjerodostojnost presretnutih razgovora srpskih oficira u vrijeme srebreničkih masovnih pogubljenja. Pajić je naime iznošenjem tehničkih detalja kripto-zaštite veze osporavao da je ona mogla biti prisluškivana.

Tijekom unakrsnog ispitivanja predočeni su neki presretnuti razgovori optuženog generala Mladića koji je telefonske brojeve - povezane s Glavnim štabom VRS-a u Crnoj Rijeci – imao i u Srbiji, kao i u Republici Srpskoj.

Tijekom iskaza njegovog veziste optuženi se teško mogao suzdržati od glasnih komentara i komunikacije u sudnici, što mu je inače zabranjeno pa ga je nakon višestrukih opomena predsjedavajući sudac Alphons Orie – izbacio.

Kao zadnji ovotjedni svjedok, prije jednomjesečne pauze iskaz je dao Savo Simić, načelnik artiljerije 1. Sarajevske motorizirane brigade unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK), vojne formacije čiji su zapovjednici osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora zbog terora nad sarajevskim stanovništvom (1992-1995).

XS
SM
MD
LG