Dostupni linkovi

Novi žalbeni sudac i manje šanse za oslobađanje Prlića i drugih?


Suđenje čelnicima tzv. Herceg Bosne
Suđenje čelnicima tzv. Herceg Bosne

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ovaj tjedan se održala statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku u slučaju protiv bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne, poznatom kao Prlić i drugi.

Na konferenciji je objavljeno kako je njihov žalbeni slučaj kao i mjesto predsjednika Haškog suda – od dosadašnjeg američkog suca Theodora Merona - preuzeo malteški sudac Carmel Agius. Ta promjena mogla bi biti presudna za cijeli postupak kao i za završnicu rada Međunarodnog suda Ujedinjenih naroda (UN).

U prvostupanjskoj presudi bivši premijer tzv.Herceg-Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, generali Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i predstojnik odjela za zatočene Berislav Pušić osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Statusnoj konferenciji ovaj tjedan nazočila su samo četvorica, od ukupno šestorice osuđenika u prvom stupnju – Prlić, Praljak, Stojić i Ćorić. Petković se odrekao prava da nazoči statusnoj konferenciji, a Pušić je na privremenoj slobodi zbog zdravstvenog stanja.

Agius suprotno mislio o oslobađanju Gotovine

Izbor Agiusa za predsjednika suda, kao i njegovo preuzimanje slučaja Prlić i drugi, sigurno nije ulilo dodatnu nadu za slobodom prvostupanjskim osuđenicima – budući da je žalbenim postupkom do smjene upravljao bivši predsjednik suda Theodor Meron.

Naime Meron je postao poznat po svojim kontroverznim oslobađajućim drugostupanjskim presudama, nakon prvostupanjskih osuđujućih – poput generalu Hrvatske vojske Anti Gotovini i policijskom generalu Mladenu Markaču. Agius je i tada prilikom oslobađajuće presude spomenutima, uložio suprotno mišljenje od suca Merona.

Vjerovatno i sam pretpostavivši da Prlić i drugi neće biti zadovoljni promjenom, Agius se, nakon objašnjenja - obratio nepravomoćnim osuđenicima i komentarom.

Nakon što su na plenarnoj sjednici ovog Međunarodnog suda održani izbori ja sam 17.studenog 2015.godine preuzeo dužnost predsjednika suda od suca Merona. Na osnovu Statuta međunarodnog suda time sam postao i predsjedavajući sudac u ovom žalbenom postupku – sviđalo se to vama ili ne.“, izjavio je Agius na statusnoj konferenciji.

Meron oslobodio Perišića, novim pojmom utjecao na oslobađanje Stanišića i Simatovića

Agiusov prethodnik Meron poznat je i po oslobađanju u drugom stupnju prethodno osuđenog načelnika Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, pomoću pojma – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela.

Sporni pojam mnogi su haški suci u drugim presudama okarakterizirali kao – izmišljotinu međunarodnog prava, prema kojoj su podsjetimo – oslobođeni u prvom stupnju i šefovi srbijanske tajne policije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović.

Hoće li doći do promjene u praksi Haškog suda – izborom novog predsjednika Agiusa, od čega ovisi i sudbina žalbenog postupka Prliću i drugima – ostaje za vidjeti.

„I još da vam kažem – da nakon što sam preuzeo dužnost predsjednika Međunarodnog suda ovaj je žalbeni postupak na samom vrhu mog dnevnog reda. I čim preuzmem tu funkciju u potpunosti i organiziram ekipu koja radi na vašoj žalbi – pobrinut ću se da sve ide po planu. I obavijestiti ćemo vas o napredku.“, naveo je Agius koji je prije statusne, prilikom prve izjave u svojstvu predsjednika ICTY-a spomenuo kako je žalbeni slučaj Prlić i drugi jedan od najzahtjevnijih koji je bio pred sudom.

Na statusnoj konferenciji je objavljeno kako su i replike na žalbe strana u postupku protiv Prlića i drugih - postale javne. Žalbena rasprava se očekuje krajem iduće godine, ali još nije zakazan datum. Tužiteljstvo je u žalbi zatražilo duplo strože kazne, a timovi obrana oslobađanje za njihove klijente.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG