Dostupni linkovi

Otvoren ruski centar u Skoplju


Zvanično otvaranje ruskog centra u Skoplju u prisustvu rektora Velimira Stojkovskog, ministarke kulture Elizabete Kanečeske Mileske i ambasadora Rusije Olega Nikolajeviča Ščerbaka
Zvanično otvaranje ruskog centra u Skoplju u prisustvu rektora Velimira Stojkovskog, ministarke kulture Elizabete Kanečeske Mileske i ambasadora Rusije Olega Nikolajeviča Ščerbaka

U Skoplju je u ponedeljak, 11. januara, svečano je otvoren ruski centar koji će u okviru univerziteta Sveti Kiril i Metodij promovisati rusku kulturu i jezik. Rektor univerziteta Velimir Stojkovski je izrazio nadu da će ovaj centar predstavljati još jedan most za učvršćivanje prijateljskih odnosa između dve zemlje.

“Ruski jezik je jezik velikog naroda koji je svoju kulturu i dostignuća ugradio u svetsku civilizaciju. Zato je izučavanje ruskog jezika veliki izazov za sve nas. Otvaranje ruskog centra koje smo danas finalizovali, je rezultat dvogodišnjeg posla uz pomoć ruske ambasade u Makedoniji i fonda ‘Ruski mir’.”

Otvaranju su, izmedju ostalih, prisustvovali i ruski ambasador u Makedoniji Oleg Nikolajevič Ščerbak, ministarka kulture Elizabeta Kančeska Milevska i poglavar Makedonske pravoslavne crkve, arhiepiskop Stefan.

“Svi koji imaju interesa o Rusiji, o njenoj bogatoj istoriji, kulturi i nauci sada su dobili nove mogućnosti da izučavaju ruski jezik, da čitaju ruske knjige, novine i magazine, da gledaju uživo televizijske programe, da organizuju izložbe, obrazovne i naučne sastanke, kreativne diskusije i da se okupljaju na zajednička druženja”, rekao je ambasador Ščerbak. Ministarka Kančeska Milevska je naglasila da je otvaranje centra čin “kojim produbljujemo i intenziviramo bilateralnu saradnju":

“Sa zadovoljstvom bih htela potencirati da je Ruska Federacija velika strateška, politička, ekonomska i kulturna podrška Republike Makedonije i iz današnje perspektive možemo biti ponosni na sve što smo uspeli realizovati i postići poslednjih nekoliko godina.”

Univerzitet Sveti Kiril i Metodij u Skoplju je postao 106-ta članica mreže ovakvih centara, koji su otvoreni u 45 zemalja. Ruski centar će biti opremljen najmodernijom kompjuterskom, multimedijalnom i didaktičkom opremom, uz finansijsku pomoć fondacije Ruski mir (ili u prevodu Ruski svet). Ova fondacija je osnovana dekretom predsednika Rusije Vladimira Putina u 2007. godini, nju finansira ruska vlada, a ciljevi su joj promovisanje ruskog jezika, formiranje “ruskog sveta” kao globalnog projekta, kao i saradnja sa Ruskom pravoslavnom crkvom u promovisanju vrednosti. Otvaranje Ruskog centra dolazi u vreme pojačanog uticaja Rusije na Balkanu, uključujući i Makedoniju.

XS
SM
MD
LG