Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:42 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Optuženi za ratne zločine mogu slobodno do Den Haaga

  Radovan Karadžić u haškoj sudnici
  Radovan Karadžić u haškoj sudnici
  Raspravno vijeće u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića odobrilo je njegov zahtjev da bivši oficiri Vojske Republike Srpske koji su optuženi od strane bosanskohercegovačkih vlasti za ratne zločine – mogu slobodno doputovati iz Srbije u Nizozemsku kako bi svjedočili u njegovu korist.

  Haški suci, pod predsjedanjem suca O Gon Kwona, napomenuli su u svojoj odluci da se radi o uobičajenoj praksi prema pravilima suda, odnosno - ukoliko se ocjeni da su iskazi svjedoka relevantni za optužbe – postoji mehanizam da se svjedocima dodijeli određeni imunitet od progona, a sve „u interesu pravde“.

  Radi se o bivšem zapovjedniku Ilidžanske brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Vladimiru Radojčiću i bivšem zapovjedniku 2. Sarajevske lake brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Miloradu Šehovcu.

  Karadžić, koji se brani sam, zatražio je od vijeća, potkraj studenog ove godine, da se spomenutoj dvojici garantira da neće biti uhićeni tijekom boravka u Den Haagu na osnovu eventualnih potjernica bosansko-hercegovačkih vlasti jer su i oni to naveli kao uvjet svjedočenja.

  Po kaznenom dosijeu MUP-a BiH Radojčić se zajedno s Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Dragomirom Miloševićem, Veljkom Stojanovićem i Miletom Isakovićem smatra odgovornim za više incidenata granatiranja civila u Sarajevu 1995. godine.


  Šehovac je u izjavi Karadžićevoj obrani naveo - da su pripadnici sigurnosnih službi BiH 2009. godine pretražili stan njegove majke u Dobrinji IV i tom prilikom se o njemu raspitivali.

  Inače iskazima Radojčića i Šehovca optuženi namjerava osporavati optužbe za nasumično granatiranje Sarajeva. Radojčić bi trebao boraviti u Den Haagu između 6. i 13., a Šehovac između 7. i 14. prosinca ove godine.

  I ovaj tjedan je Karadžić nastavio ubrzano izvoditi bivše pripadnike VRS-a kako bi sudu potvrdili njegove teze obrane – da civili nikada nisu namjerno gađani u Sarajevu, a kojih je podsjetimo, tijekom tri i pol godine opsade poginulo skoro 12 tisuća.

  U utorak je dovršio iskaz Dragan Maletić, bivši zapovjednik jedne od četa Prve romanijske brigade VRS-a, a nakon toga iskaz je dao Blaško Rašević, također iz Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je držao grad pod opsadom.

  Ovaj tjedan Karadžić je najavio plan ispitivanja čak 8 svjedoka, čiji se najveći dio iskaza u sudnici odnosi na unakrsno ispitivanje tužiteljstva, odnosno osporavanje njihovih tvrdnji - da je VRS samo defanzivno djelovala, bez snajperskih jedinica i bez namjernih artiljerijskih napada na civile.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: jasmin Grad: austrija
  05.12.2012 22:29
  moze sebi uzeti za svjedoka mladica perisica hadzica milana i sredoja lukica krajisnika gveru tolimira krstica martica seselja i to mu je dosta zasto da muci ove jadnike pod optuznicom za ratne zlocine nek ih pusti da mirno spavaju
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.