Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:16 CET

  Svijet

  Oproštaj Hilari Klinton: SAD će zadržati vodeću ulogu

  Hilari Klinton
  Hilari Klinton
  Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je u svom poslednjem javnom govoru pre napuštanja funkcije, da će SAD nastaviti da predvode i u 21. veku.

  U govoru održanom u Savetu za međunarodne odnose ona je stala u odbranu svoje četiri godine na funkciji, podsetivši gde je Amerika bila kada je ona preuzela dužnost na početku prvog mandata predsednika Baraka Obame.

  "Setite se s čim smo bili suočeni u januaru 2009. - dva rata, oslabljena ekonomija, tradicionalni savezi u slabljenju, diplomatski status SAD narušen", rekla je ona.

  "Amerika je danas jača na unutrašnjem planu i više poštovana u svetu. Naše globalno vođstvo je na čvršćim osnovama nego što su mnogi prestpostavljali", navela je Klinton.

  Dan pre nego što će zvanično stupiti s dužnosti, Klintonova je istovremeno pozvala nacionalne institucije na modernizaciju, navodeći da je potrebna "nova arhitektura za novi svet", prenosi AFP. Četiri godine kasnije, "revitalizovali smo američku diplomatiju i ojačali naše saveze", navela je Klintonova.

  "Dosta toga se promenilo u poslednje četiri godine. Pod vođstvom predsednika Obame smo okončali rat u Iraku, a Osamu bin Ladena priveli pravdi. Ojačali smo i američku diplomatiju i odnose sa saveznicima. Uprkos tome što oporavak privrede nije okončan, krećemo se u pravom smeru. Ukratko, Sjedinjene Države su snažnije i poštovanije u svetu dok naše globalno vođstvo sigurnije korača nego što su mnogi smatrali."

  Državna sekretarka je dodala da Vašington treba da proširi svoje angažovanje, pošto, kako je rekla, "ne možete biti lider u 21. veku bez instrumenata 21. veka".

  ”Sjedinjene Države predvode svet u priznavanju univerzalnih prava, a vlade u njihovoj zaštiti. Stavili smo se u poziciju predvodnika borbe za zaštitu prava LGBT zajdnice širom sveta i verskih zajednica – ko god i gde god da su.”

  Ona je dodala da će SAD ostati "nacija bez koje se ne može". "To nije hvalisanje ili prazan slogan - to je priznavanje naše uloge i naših odgovornosti. I zato će SAD nastaviti da budu predvodnik i u ovom veku, pa i da vode na nove načine", zaključila je Klintonova.

  Barak Obama i Hilari KlintonBarak Obama i Hilari Klinton
  x
  Barak Obama i Hilari Klinton
  Barak Obama i Hilari Klinton
  Saradnici za nju kažu da je uvek spremna na razgovor,  da joj je radni dan trajao do iza ponoći, a znala je da pozove saradnike, ovisno o situaciji,  i u ranim   jutarnjim satima.  Sjajno je  kombinovala ključno sredstvo diplomatije – čvrst razgovor,  ali i  popustiljvost i, što je takodjer važno, znala je slušati sugovornike.

  Zaslužna je za koncensus medjunarodne zajednice oko sankcija Iranu, za podršku saveznika u intervenciji u Libiji, i  za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Burmom. Oživela je odnose s Evropom, te se pokazala jakim borcem za prava žena i djevojčica.

  Njen ugled je preživio političku kontroverzu oko prošlogodišnjeg terorističkog napada na diplomatsku misiju u Bengaziju.
  Analitičari ocjenju njenu ulogu  ipak stepenicom niže od nekih joj prethodnika.

  Michael O’ Hanlon direktor za spoljno-politička istraživajna u Brookings institutu kaže:

  “Ako i  niste istorijska ličnost, ne znači  da niste napravili izvanredan posao. Sve ovisi o okolnostima. Nekad pojedinci ulaze medju istorijske ličnosti i  po negativnim stvarima. Naprimer, neki od državnih sekretara ili ministara odbrane  u doba vijetnamskog rata. Pa, i  Džim Bejker se nije želio mešati u Bosnu. Ipak, nije bilo tako velikih dogadjaja zbog kojih je lako reći – učinila je nešto bitno drugačije i sada živimo u drugačijim okolnostima nego u trenutku kada je bila državna sekretarka.”

  Iako je u svojim poslednjim medijskim nastupima otklonila mogućnost nastavka političke karijere, mnogi očekuju da će promijeniti stav, nakon dužeg  odmora, i ući u utrku za Bijjelu kuću 2016.

  Kada je 2008. godine izgubila nominaciju svoje partije, Hilari Klinton je rekla da ne razmišlja o ponovnom kandidovanju.

  „Moja sopstvena budućnost zavisi od mene. U ovom trenutku nisam sklona tome, ali ću da uradim sve što mogu da obezbedim ženama da se nadmeću na najvišem nivou ne samo u Sjedinjenim Državama, nego u celom svetu.“

  Hilari Klinton se šali da će prva stvar koju će da učini posle odlaska iz Vašingtona, biti da nadoknadi 20 godina manjka u spavanju.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.


  Mirjana Rakela

  rakelam+rferl.org

  Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar Ston Grad: Rim Europa
  05.02.2013 13:28
  Vodecu ulogu u svijetu ne bi trebale imati drzave koje su podjelile svijet na dva bloka i vodile hladni rat.EU mora preuzeti mjesto lidera u novom svjetskom poredku zato sto je upravo Europa faktor stabilnosti i mira u svijetu,sve europske mirovne misije su bile uspjesne dok su americke dozivjele fijasko u Somaliji,bivsoj Jugoslaviji,Vijetnamu,Iraku i Afganistanu.Vrijeme je da Brisel,EU i UN preuzmu mjesto svjetskog policajca i mirotvorca.

  Ime: Slobodan Grad: YU
  02.02.2013 22:42
  Moze Hilari da prica sta hoce a bolje bi joj bilo da se moli bogu da zemlje od kojih je pozajmila pare nepitaju povracaj dudova.Ukoliko se to dogodi ameri ce pasti na prosijacki stap i najbednija nacija na sveto ali dotle mogu da stapaju bezvredni dolar.Ameri mogu reci veliko veliko hvala EU koja je slepo poslusna i pokorava se njenim hirovima.Ipak ce jednog dana i tome doci kraj.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.