Dostupni linkovi

Obrazovanje uskladiti sa razvojnom politikom


Okrugli stol u Konjicu
Okrugli stol u Konjicu

U ime organizatora, dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment Konjic, doc.dr. Marijana Šećibović je naglasila:

„Ne postoji apsolutno komunikacija između svijeta rada i svijeta obrazovanja. To je glavni problem. Problem je što svako prebacuje s jednog područja na drugo područje. Zapravo, tu su duboki problemi u samoj strategiji razvoja zemlje. Gdje je ta odgovornost, ko uopšte snosi odgovornost za tu nezaposlenost mladih?“, upitala se Marijana Sećibović.

Partner u organizaciji okruglog stola u Konjicu bio je GIZ, projekt „Podrška obrazovanju odraslih“ koji je finansiran od Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj njemačke vlade, a koji je u Bosni i Hercegovini započeo u januaru 2011. godine. Amra Muratović, u ime GIZ-a.

„Kvalifikacija je bitna, ali samo u slučaju ako iza te kvalifikacije stoji i znanje i kompetencija. Mi imamo jedan vrlo inovativan pristup ovdje na tržištu, odnosno, pokušavamo uvesti instrument koji se zove 'pasoš kompetencija', koji je prvi korak u identifikaciji znanja, vještina i sposobnosti, koje su stečene van formalnog obrazovnog sistema.“, smatra Amra Muratović.

Sandra Mrvica Mađarac, v.d.dekanesa Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara:

„Mi na našem Veleučilištu imamo tri stručna studija. Mi nastojimo da naši studenti steknu prvenstveno stručna znanja, tako da naši studenti dolaze pripremljeni na posao.“, kaže Sandra Mađarac.

U radu ovog okruglog stola učestvovala je i Marija Kostić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, u ime Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Vrnjačke Banje, Univerzitet Kragujevac.

Marija Kostić
Marija Kostić

„Mi u Srbiji imamo problem da je na tržištu rada veliki broj nisko kvalifikovanih radnika, osoba sa nižom stručnom spremom, a ispostavilo se u praksi da se kod nas ipak diploma ceni. Poražavajuće je i problem je da, i bez obzira na visoko stečena znanja, ipak imamo veliki broj mladih koji su nezaposleni i kao takvi se nalaze na tržištu rada do te mere da te cifre nekada dostižu i 60 i 70 procenata.“

Sa istog fakulteta, kao prodekan za organizaciju stručne prakse, dolazi i Snežana Miličević.

„Upravo je to razlog što smo mi došli ovde, da oslušnemo šta rade naši partneri iz okruženja i da svi na neki način to uskladimo, kako bi bili što konkurentniji i kompatibilniji na tim razmenama. Ovo što smo čuli, za nas je zaista jedno veliko iskustvo, ali ćemo, naravno, sve ove zaključke primeniti nakon toga u naš nastavni program.“

Edin Rizvanović
Edin Rizvanović

„Pred Bosnom i Hercegovinom je puno posla u svim segmentima. To važi i za tržište rada – kako će ono biti strukturirano, kakav nam je poslovni sistem. I jedan i drugi segment njihovog razvoja i poboljšanja nema bez države. U ovom slučaju vrlo bitno je ići na primjenu zakona u sistemu državne pomoći, jer on je donesen prije dvije godine, formiran je nadležni organ.“ – istakao je Edin Rizvanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

Rektor Internacionalnog univerziteta iz Novog Pazara Suad Bećirović naglasio je, da tržište rada zavisi od ekonomske razvojne politike.

„Postoje fakulteti koji su traženi na tržištu. Ukoliko ta ponuda nije adekvatno usklađena s razvojnom politikom, u tom slučaju imamo kadrove koji nisu potrebni. Postoje različita iskustva, iz zemlje i okruženja. Naravno, uvijek moramo sticati nova iskustva i da ih primjenjujemo u našim organizacijama.“

Na ovoj stručnoj raspravi otvorena je tema koja je od posebnog značaja za svako društvo, a posebno za bosanskohercegovačko tržište, gdje obrazovani ljudi teško dolaze do posla.

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG