Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:43 CET

  Crna Gora

  Crnogorski predizborni sukobi: Novi rascjep u SNP-u

  Sjedište Socijalističke narodne partije
  Sjedište Socijalističke narodne partije
  Najjača opoziciona stranka u Crnoj Gori Socijalistička narodna partija nalazi se pred novim rascjepom. Jedno krilo predvodi aktuelni predsjednik Srđan Milić, a drugo krilo formalno predvodi poslanik Milan Knežević. Tačka razdora unutar SNP je način izlaska na predstojeće izbore. Predsjednik stranke Srđan Milić želi samostalan nastup na izborima, a tome se protive funkcioneri drugog krila koji su za zajednički nastup svih opozicionih političkih subjekata. Ovo je treća podjela u toj partiji od 1997. godine kada je nastala.

  Sukob i podjela u Socijalističkoj narodnoj partiji je nastao nakon odbijanja vrha SNP-a da se pridruži opozicionoj koaliciji Demokratski front. Dio funkcionera na čelu sa Milanom Kneževićem i Predragom Bulatovićem se suprotstavio odluci stranke da na izbore izađe samostalno, što je rezultiralo formiranjem paralelnih odbora te stranke.

  Srđan MilićSrđan Milić
  x
  Srđan Milić
  Srđan Milić
  Već duže od godinu  traje sukob između aktuelnog i bivšeg predsjednika Socijalističke narodne partije, koji je sada kulminirao, kaže urednik dnevnog lista "Vijesti" Neđeljko Rudović, naglašavajući da bi suština sukoba mogao biti nedovoljno povjerenje dijela funkcionera u opozicioni kurs SNP-a.

  "Taj dio SNP a koji vodi i usmjerava Bulatović prosto nema dovoljno povjerenja u dio rukovodstva svoje partije na čelu sa Srđanom Milićem, da će čvrsto ostati na opozicionom kursu. Oni šalju neke signale koji vrlo lako mogu, a i tumačili su se tako -  kao otvorena vrata za eventualnu saradnju sa vladajućom partijom u vladi", navodi Rudović.

  Socijalistička narodna partija je podsjetimo nastala kao otcjepljeno krilo Demokratske partije socijalista 1997. godine koje je ostalo lojalno tadašnjem beogradskom režimu Slobodana Miloševića. Najsnažniji politički sukob u novijoj istoriji je znatno uticao i na tadašnju destabilizaciju Crne Gore, naročito tokom izbora 1998 godine.

  Potom je 2001. godine došlo do novog sukoba u Socijalističkoj narodnoj partiji i podjele na krilo Momira Bulatovića i Predraga Bulatovića. Momir Bulatović je ostao lojalan Slobodanu Miloševiću i njegovoj ideologiji iako je pao sa vlasti u Srbiji, dok je Predrag Bulatović poveo i održao partiju u političkom životu praveći savez sa Vojislavom Koštunicom u Srbiji.

  Ko su pobjednici i gubitnici

  Predrag Bulatović je ostao na čelu SNP narednih nekoliko godina, a povukao se sa čela stranke nakon referenduma kada je njegova opcija za zajedničku državu izgubila. Srđan Milić je potom došao na čelo SNP-a nakon čega su krenule najprije špekulacije, a zatim otvorene optužbe da želi da se približi aktuelnoj vlasti i u tom perodu je nekoliko veoma uticajnih funkcionera ušlo u veoma važne institucije. Insitucionalna saradnja dijela SNP-a sa vlastima je pobudila sumnju u opozicioni kurs te stranke, posebno kada je otkrivena saradnja dijela mlađih funkcionera sa djelovima vlasti.
  Predrag Bulatović, foto: Savo PrelevićPredrag Bulatović, foto: Savo Prelević
  x
  Predrag Bulatović, foto: Savo Prelević
  Predrag Bulatović, foto: Savo Prelević

  Na pitanje da li aktuelni rascjep ima sličnosti sa ranijim sukobima u toj stranci Neđeljko Rudović kaže da se ovoga puta ne radi o ličnoj borbi za prevlast već u različitom promišljanju o budućoj strategiji partije.

  "Čini mi se da je kada je došlo do sukoba 2001. godine između Predrag Bulatovića sa Momirom Bulatovićem itekako ima sličnosti jer je takođe tada cilj Predraga Bulatovića bio da pokuša da otrgne SNP od tog smrtonosnog zagrljaja Beograda. Sada dolazimo u situaciju da pokušava da otrgne SNP, po njegovoj procjeni od smrtonosnog zagrljaja DPS-a", kazao je Rudović.

  I visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković vidi određene sličnosti ovog sukoba sa ranijim partijskim podjelama, međutim smatra da ovaj sukob najavljuje više kolona kojima je zajedničko borba protiv aktuelne vlasti.

  "Sada imate dosta interesantnu kombinaciju. Dakle, izaći će u 4 ili 5 kolona. Jedna će povući glasove glasove srpskih ekstremnih manje ili više nacionalista. Drugi front će povući glasove navodno razočaranih i to je fond koji treba da stvara destabilizaciju, da širi utisak beznađa u Crnoj Gori. Treći je taj medijski front koji treba kao jedna jaka logistika da duva u jedra ovim prvoborcima. Dakle, sve je to zajedno navodno svađe i nesporazumi su tu, ali sve je to zajedno", navodi Vuković.

  Na pitanje ko iz ovog sukoba može biti pobjednik, a ko gubitnik, Neđeljko Rudović odgovara kako je teško procijeniti.

  "Budući da su proširili i ojačali Demokratski front sa javnim ličnostima koje imaju određeni kredibilitet u javnosti, mislim da su oni na putu da ostvare sasvim dobar izborni rezultat koji će ići na štetu SNP. Vidjećemo kako će se odvijati kampanja, ovdje je vrlo teško bilo šta prognozirati", kazao je Rudović.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar Antunovic
  27.08.2012 15:51
  "...ko iz ovog sukoba može biti pobjednik, a ko gubitnik...?"
  Pobjednik se zna: Porodica sa naslovne strane julskog Monitora.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.