Dostupni linkovi

Novi plan UN za Siriju podržali svi


Douma, Sirija
Douma, Sirija

Ujedinjene nacije su jednoglasno odborile novi mirovni plan za Siriju u njihovoj prvom konkretnom političkom koraku o toj zemlji u posljednje dvije godine.Rat u Siriji pak ne smanjenom žestinom traje više od četri godine.

U međuvremenu je jačanje tzv. Islamske države (ID) na teritoriji Sirije dodatno zakomplikovalo situaciju.

Novi plan za mirovne pregovore rezultat je intenziviranih diplomatskih aktivnosti SAD, Rusije, Saudijske Arabije i Irana u pokušaju da otvore put za okonačnje rata koji je do sada odnijeo 240.000 života i uzrokovao najveću izbjegličku i humanitarnu krizi na svijetu.

Zamjenik francuskog ambasadora u UN, Alexis Lamek novo jedinstvo oko Sirije pohvalio je kao „istorijsko“, iako je Venecuela koja ima prijateljske veze sa sirijskim vlastima, izuzela sebe iz dijela izjave koji poziva na političku tranziciju za okončanje četvorogodišnjeg rata.

Saopštenje u 16 tačaka, čije je nacrt sastavila Francuska bio je dio pregovora od kada je UN izaslanik za Siriju, Steffan de Mistura predstavio novi pristup za mirovne pregovore Savjetu bezbjednosti UN prošlog mjeseca.

Mirovna inicijativa koja bi trebalo da počne u septembru, predviđa četri radne grupe čiji će zadatak biti osiguranje bezbjednosti i sigurnost, borba protiv terorizma, politička i zakonska pitanja i rekonstrukcija zemlje.

Savjet zahtijava da sve strane rade na okončanju rata tako što će započeti „sirijski politički proces koji će voditi političkoj tranziciji koja će odgovoriti na legitimne zahtjeve sirijskog naroda“.

Mirovni proces uključuje „uspostavljanje prijelaznog vladajućeg tijela u kojem će biti uključeni svi, sa potpunim izvršnim ovlašćenjima, koje će biti formirano na bazi zajedničke saglasnosti svih radi osiguranja nastavka rada vladinih institucija“.

U saopštenju se nije posebno pomenula budućnost sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ali su zapadne vlade jasno stavile do znanja da tranzicija podrazumijeva njegov odlazak sa vlasti u određenom trenutku.

Saopštenje UN zahtijeva da generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, sačini izvještaj o sljedećoj fazi posredovanja u Siriji u roku od 90 dana.

Savjet bezbjednosti UN u saopštenju je izrazio „ozbiljnu zabrinutost jer je sirijska kriza postala najveća humanirana kriza u današnjem svijetu„ u kojoj je oko 12 miliona Sirijaca prisiljeno da napusti svoje domove.

Saopštenje je na Savjetu bezbjednosti usvojeno dan nakon što je u vazdušnom napadu sirijske vlade na pobunjenički grad u blizini Damaska, ubijeno najamanje 96 ljudi u jednom od najkravavijih napada vladajućeg režima u četvorgodišnje ratu.

Francuski izaslanik naglasio je da proces definiše i da će nova vlada Sirije podržati kampanju međunarodne koalicije predvođene SAD protiv militantne „Islamske države“ koja je osvojila značajne dijelove teritorije Sirije u protekloj godini.

Nećemo pobijediti daeše (pogrdni arapski naziv za ID) bez organizovane tranzicije u Siriji", rekao je francuski diplomata Lamek.

XS
SM
MD
LG