Dostupni linkovi

Njemačka odobrila treći paket pomoći Grčkoj


Germany -- Deputies vote on a new Greece bail-out deal during a special session at the Bundestag in Berlin, July 17, 2015
Germany -- Deputies vote on a new Greece bail-out deal during a special session at the Bundestag in Berlin, July 17, 2015

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorio je zastupnike Bundestaga da bi vrlo neodgovorno bilo suprostaviti se trećem paketu pomoći koji je dogovoren za Grčku. On je u raspravi u njemačkom parlamentu kazao kako treba iskoristiti šansu za novi početak sa Atinom.

Nakon Austrije, Estonije i Španije, u srijedu je i njemački Bundestag podržao treći paket pomoći Grčkoj. Do kraja ove sedmice moraju to učiniti parlamenti svih država eurozone.

Kancelarka Angela Merkel unaprijed je znala da će dobiti podršku Parlamenta, ali je bila spremna i na pobunu unutar svoje alijanse, CDU-CSU. Izmedju 60 i 100 zastupnika protivili su se naime novom paketu pomoći Grčkoj teškom 86 milijardi eura. No kršćanski demokrati i kršćanska unija imaju dovoljno mjesta u Bundestagu da su mogli izdržati ovu pobunu, pogotovo što su socijaldemokrati i zeleni glasali ZA.

Prvi je za govornicu današnjeg zasjedanja izašao ministar finansija, Wolfgang Schaeuble koji je pozvao na podržavanje paketa, obrazlovši da je sada najvažnije podstaći oporavak grčke privrede, kako bi ekonomija te zemlje mogla ponovno stati na svoje noge.

"Naravno, nakon iskustva posljednjih godina, nema garancija da će baš sve funkcionisati, pa nam je dopušteno da sumnjamo. Ali, s obzirom na činjenicu da je grčki parlament već usvojio dobar dio mjera, bilo bi neodgovorno ne iskoristiti priliku za novi početak. "

"Svi smo saglasni, iz više razloga, da nam treba jača i djelotvornija Evropa, a to se ne može desiti bez pouzdanja i povjerenja. A to zahtijeva solidarnost.“

Oni koji su se protivili novom paketu zabrinuti su zbog dva neodgovorena pitanja – u kojoj mjeri će otpis dugova ublažiti potraživanja, te hoće li Međunarodni monetarni fond poduprijeti paket pomoći. Ova finansijska organizacija naime izbjegava bilo kakvo obećanje sve dok u oktobru ne vidi kakav je napredak postigla Atina.

Neki njemački zastupnici sumnjaju da bi sve ovo moglo dovesti do otpisa grčkih dugova koje će na kraju platiti poreski obveznici Evropske unije. Tako je zastupnica Dagmar Woehrl obećala da će glasati protiv paketa, jer „iza svega skriva se dug kojeg će vraćati naša djeca i unučad.“

XS
SM
MD
LG