Dostupni linkovi

Nikolić i Vujanović: Otkloniti zastoj u međudržavnim odnosima


Tomislav Nikolić i Filip Vujanović u Podgorici, 18. januar 2013.
Tomislav Nikolić i Filip Vujanović u Podgorici, 18. januar 2013.
Odnosi između Srbije i Crne Gore su na visokom nivou, međutim postoji prostor za njihovo unapređivanje kako u oblasti političkih tako i ekonomskih odnosa, saopštili su predsjednici Tomislav Nikolić i Filip Vujanović u petak, tokom prve službene posjete predsjednika Srbije Crnoj Gori.

Oba predsjednika su potvrdili da su odnosi u prethodnom periodu bili opterećeni, ili kako je predsjednik Nikolić rekao, u nepotrebnom zastoju, ali da je to prevaziđeno i da su najbolji mogući odnosi obje države u zajedničkom interesu.

"Postojao je nekakav ničim opravdan zastoj u odnosima za koje bi smo ja i predsednik Vujanović odmah želeli da budu otklonjeni, da stavimo na sto probleme kojih ima, pitanja kojih ima. Da iza nas više ništa ne ostaje nerešeno i da to ne ostavljamo drugima. Srbija i Crna Gora su apsolutno povezane, imaju mnogo zajedničkih interesa Srbija i Crna Gora bi u mnogim sferama mogle da nastupaju zajedno na mnogim tržištima, na mnogim političkim tržištima", kazao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Imali smo tu primjedbe, jesu naši odnosi imali opterećenje i vrlo me raduje ovo što je predsjednik Nikolić saopštio a što znam od samog početka. Na smoj inauguraciji predsjednika Nikolića smo već o tome razgovarali i kasnije dogovorili smo da gradimo odnose koji neće imati opterećenja i mislim da ih već nemaju, nego da ti odnosi već snažno idu uzlaznom linijom", istakao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Srbija i Crna Gora imaju različite stavove po pitanju integracija u NATO savez. Dok Crna Gora teži da se pridruži vojnoj alijansi, Srbija je proglasila vojnu neutralnost. Kako je saopštio srpski predsjednik, to nije problem u odnosima dvije države

"Srbija je proglasila vojnu neutralnost, ali ne zamera Crnoj Gori što želi da bude u sastavu NATO. Nas to ne ugrožava a mi se ne mešamo ni u šta šta nas ne ugrožava", rekao je Nikolić.

Na drugoj strani, predsjednik Crne Gore je, između ostalog, ocjenio da interes države ubrzanje evropskih integracija Srbije i ubrzana dinamika u tom procesu je interes ne samo Srbije već čitavog regiona.

"Mi smo veoma zainteresovani da Srbija što prije počne pregovore. Mislimo da je to interes Srbije, mislimo da je to interes regiona, da je to i interes EU i u tom smislu smo spremni da sve ono što su naša već stečena iskustva stavimo u funkciju podjele tih iskustava da bi se integracioni put Srbije u EU ubrzao", rekao je Vujanović.

(FOTOGALERIJA: Posjeta Tomislava Nikolića Podgorici)


Tokom razgovora dvojice predsjednika razgovarano je statusu crnogorske i srpske nacionalne zajednice u dvije države, pri čemu je Nikolić ponovio raniju ocjenu da nije dobro što su politički predstavnici srpskog naroda u opoziciji.

Govoreći o statusu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Nikolić ni tu ne vidi problem:

"U Crnoj Gori taj problem nije problem odnosa između Crne Gore i Srbije. Zahvaljujući ponašanju rukovodstva Crne Gore to nije problem u odnosima Crne Gore i Srbije."

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, na presu je saopšteno da bi srpski privrednici mogli biti zainteresovani za potencijalnu privatizaciju Luke Bar i druge saobraćajne projekte. Međutim predsjednici dvije države su zajednički vidjeli problem u finansiranju većih projekata.

"Ja mislim da je problem infrastrukture u finansijama. Dakle, treba novca za auto put, treba novca za rekonstrukciju željeznice", kaže predsjednik Vujanović.

"U slučaju da Crna Gora odluči da menja vlasništvo Luke Bar mislim da bi postojale firme, pojedinci ili fondovi u Srbiji koji bi bili zainteresovani da učestvuju u tom tenderu", poručuje Tomislav Nikolić.

U Crnoj Gori su u petak raspisani predsjednički izbori pa je novinare interesovalo da li Nikolićeva posjeta ima veze sa podrškom kandidatu vlasti, na šta je Nikolić uzvratio da nije znao da se izbori raspisuju te da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore:

"Nisam znao ni da su raspisani. Nisam došao u kampanju, niti ću doći u Crnu Goru od danas dok se ne završe izbori", rekao je Nikolić.

Nikolić je svoju posetu nastavio razgovorima u Podgorici s premijerom
Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, kao
i s liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.
XS
SM
MD
LG